• Samsung NP305E7A-S03PL. Model: Scala3_15/17A REV: 1.1, potrzebny fragment schematu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung NP305E7A-S03PL. Model: Scala3_15/17A REV: 1.1, potrzebny fragment schematu

przez GregB 20 lutego 2018, 23:02
Witam,
potrzebny mi jest fragment schematu około gniazda zasilacza w/w Modelu, ponieważ wyrwany zawias zrobił tam spustoszenie, popaliły się również ścieżki PCB.
Innymi słowy, powstało zwarcie pomiędzy szynami "+" oraz "-" widziane od strony gniazdka zasilacza i trwające również po rozebraniu tego laptopa, czyli przy pomiarze tego z płytą wyjętą z obudowy.
Nie mogę teraz dojść do tego, czy były tam dwa dławiki SMD (jakoś mi to tam nie pasuje), czy kondensator a który jest zwarty wewnątrz, oraz dławik - jeden z tych elementów (bliższy gniazda zasilania) uległ całkowitemu zniszczeniu.
Sam laptop zasilony z naładowanej baterii w innym egzemplarzu laptopa startuje oraz działa poprawnie.

Pozdrawiam

Re: Samsung NP305E7A-S03PL. Model: Scala3_15/17A REV: 1.1, potrzebny fragment schematu

przez Google Adsense [BOT] 20 lutego 2018, 23:02

#2 Re: Samsung NP305E7A-S03PL. Model: Scala3_15/17A REV: 1.1, potrzebny fragment schema  [ROZWIĄZANY]

przez Type5 20 lutego 2018, 23:40
Do tego modelu schemat nieosiągalny, ale jest bardzo podobny SCALA3-14CRV ogólnie dostępny w sieci.

Obrazek

#3 Re: Samsung NP305E7A-S03PL. Model: Scala3_15/17A REV: 1.1, potrzebny fragment schema

przez GregB 21 lutego 2018, 00:10
Dziękuję Kolego za szybką odpowiedź.
A więc jednak dwa równolegle połączone dławiki.
Ale to oznacza - jak dotąd - to, że mam tam przed dławikami (jeden z nich uległ całkowitemu zniszczeniu) zwarcie od "szpilki" (plus) gniazda do minusa zasilania, a które ustąpiło po wylutowaniu tego drugiego dławika.
Stąd prosty wniosek, iż "wykopków" ciąg dalszy, ponieważ na moim PCB nie ma opisu elementów.
A może jest gdzieś dostępny rysunek PCB z zaznaczonymi elementami dla tej wersji schematu?

#4 Re: Samsung NP305E7A-S03PL. Model: Scala3_15/17A REV: 1.1, potrzebny fragment schema

przez matic 21 lutego 2018, 00:23
GregB napisał(a):Ale to oznacza - jak dotąd - to, że mam tam przed dławikami (jeden z nich uległ całkowitemu zniszczeniu) zwarcie od "szpilki" (plus) gniazda do minusa zasilania, a które ustąpiło po wylutowaniu tego drugiego dławika.
Provide a short circuit test on the main power rail behind the inductors.

GregB napisał(a):A może jest gdzieś dostępny rysunek PCB z zaznaczonymi elementami dla tej wersji schematu?
A board view is also not available (for now).

#5 Re: Samsung NP305E7A-S03PL. Model: Scala3_15/17A REV: 1.1, potrzebny fragment schema

przez Type5 21 lutego 2018, 00:36
GregB napisał(a):mam tam przed dławikami (jeden z nich uległ całkowitemu zniszczeniu) zwarcie od "szpilki" (plus) gniazda do minusa zasilania, a które ustąpiło po wylutowaniu tego drugiego dławika.
Omiń to zwarcie przy gnieździe i podłącz kabelkiem środkowy pin gniazda zasilającego ze ścieżką za dławikami, gdzie nie ma już zwarcia,
po drodze możesz gdzieś wcisnąć te dwa dławiki, ale bez nich płyta również będzie działać.
Tu jest podobny temat:
samsung-rf511-gniazdo-ladowania-t51909.html?hilit=samsung%20gniazdo

#6 Re: Samsung NP305E7A-S03PL. Model: Scala3_15/17A REV: 1.1, potrzebny fragment schema

przez GregB 21 lutego 2018, 01:33
Type5 napisał(a):Omiń to zwarcie przy gnieździe i podłącz kabelkiem środkowy pin gniazda zasilającego ze ścieżką za dławikami, gdzie nie ma już zwarcia,
po drodze możesz gdzieś wcisnąć te dwa dławiki, ale bez nich płyta również będzie działać.
Nie zrozumieliśmy się, po usunięciu dławika (dławików) zwarcia od szpilki (środkowy pin) gniazda zasilania do minusa nie ma, ale jest ono nadal po drugiej stronie na padzie po usuniętych dławikach.
Stąd oczywisty wniosek, że mam nadal zwarcie gdzieś po drodze do tranzystora Q502 - zobacz na schemat z drugiego posta.
Może mi kto wskazać gdzie w/w tranzystor Q502 na PCB znajduje się.

Mój pomysł na lokalizację tego zwarcia jest następujący: po wylutowaniu w/w tranzystora, podłączę pomiędzy pady po dławikach a minus zasilacz z regulowanym ograniczeniem prądowym i zobaczę co będzie działo się.
Mogę w ten sposób - podwyższając wartość prądu - zlokalizować grzejący się element.
Mam też dostęp do kamery termowizyjnej i nie jeden raz w ten sposób zlokalizowałem zwarcie pomiędzy szynami zasilania, obserwując w podczerwieni wartość temperatury ścieżek obwodu zwarcia.

I drugie pytanie: gdzie prowadzi widoczna na przytoczonym tu schemacie szyna oznaczona jako VDC_ADPT?

Type5 napisał(a):Tu jest podobny temat:
samsung-rf511-gniazdo-ladowania-t51909.html?hilit=samsung%20gniazdo
Dziękuję za linkę.

Pozdrawiam

#7 Re: Samsung NP305E7A-S03PL. Model: Scala3_15/17A REV: 1.1, potrzebny fragment schema

przez Type5 21 lutego 2018, 01:48
GregB napisał(a): mam nadal zwarcie gdzieś po drodze do tranzystora Q502
Jaka dokładnie rezystancja w miejscu tego zwarcia względem masy?

GregB napisał(a):Może mi kto wskazać gdzie w/w tranzystor Q502 na PCB znajduje się.
samsung-np300-jaki-mosfet-t21133.html#p83413

#8 Re: Samsung NP305E7A-S03PL. Model: Scala3_15/17A REV: 1.1, potrzebny fragment schema

przez GregB 21 lutego 2018, 02:00
Type5 napisał(a):
GregB napisał(a): mam nadal zwarcie gdzieś po drodze do tranzystora Q502
Jaka dokładnie rezystancja w miejscu tego zwarcia względem masy?
Praktycznie zero (ok. 0.8Ω) i niezależnie od polaryzacji - mierzone multimetrem (z ICL7106) na zakresie 200Ω.

Type5 napisał(a):
GregB napisał(a):Może mi kto wskazać gdzie w/w tranzystor Q502 na PCB znajduje się.
https://www.elvikom.pl/samsung-np300-jaki-mosfet-t21133.html#p83413
Dziękuję za linkę.

Edit godzina 01:30:
Sprawa opanowana na tyle, że metaliczne zwarcie ustąpiło.
Po prostu ścieżki do masy oraz plusa są tam tak blisko siebie, iż zawias zwierając "odparował" skrawek miedzianej ścieżki i nastąpiło ich połączenie - skuteczna "skrobanka" pomogła.
Dziękuję Wszystkim za pomoc - również na PW - jutro (a właściwie już dziś) rano zrobię fotkę i pokażę gdzie owo zwarcie było.

Dobranoc

Edit godzina 23:30
Witam ponownie,
finis coronat opus, po połączeniu kawałkiem drutu padów przed oraz po dławikach, laptop uruchomił się zasilany tylko z zasilacza, a po włożeniu baterii ładuje ją i na niej działa po odłączeniu zasilacza.

Poniżej obiecane fotki, a ponieważ miałem z tym egzemplarzem laptopa niemałą "zagwoźdź" przy naprawie, to postanowiłem to dokładnie udokumentować oraz zamieszczone niżej fotki ponumerować - aby łatwiej byłoby mi w tekście opisu na nie powoływać się.

1. oraz 2. Fragment PCB około gniazda zasilania zastany po rozebraniu laptopa:
Obrazek Obrazek

3. Fragment PCB około gniazda zasilania po skutecznej "skrobance" (choć nie do końca, ale o tym niżej w opisie);
Obrazek

4. J/w fragment PCB około gniazda zasilania, lecz z naniesionymi przeze mnie opisami:
Obrazek

5. Fragment PCB około gniazda zasilania po skutecznej naprawie:
Obrazek

Na zdjęciach 1. oraz 2. widać, iż jeden z dwóch połączonych dławików uległ kompletnemu zniszczeniu.
Zdjęcie 3. przedstawia przedmiotowy fragment PCB po wylutowaniu dławika oraz skutecznym zeskrobaniu solder maski i miedzi ścieżek.
Proszę zauważyć, iż fragment ścieżki prowadzący od pinu plus gniazda do dławików został usunięty, a właściwie to odpadł od laminatu sam, ponieważ był mocno przegrzany.
Zdjęcie 4. to powtórzone zdjęcie 3. ale z naniesionymi przeze mnie opisami.
Nie wymaga ono szerszego komentarza za wyjątkiem dwóch fragmentów:
a) opisane tam jako: Nominalnie połączone z + szpilki, ale zwarte nadal z GND !,
b) opisane tam jako: Połączone z GND (?).
Ad a), z z fotki 1. oraz 2. wynika, iż jest to ścieżka podłączona do pinu plus gniazda oraz stanowi ona również pad do przylutowania dławików.
To to zwarcie tej części ścieżki do GND wprowadziło mnie w błąd, kiedy odlutowałem drugi dławik, a miejsce (pady) po pierwszym oczyściłem.
Przy dalszym skrobaniu solder maski część ścieżki samorzutnie odpadła z powodu przegrzania.
Pierwotny zarys usuniętej/odpadniętej ścieżki opisany jest: Obrys ścieżki + szpilki.
Ad b), po dalszym usuwaniu solder maski ukazały się niekształtne fragmenty miedzi i połączone z GND, choć na obrysie ścieżek pod solder maską tego nie widać - zobacz 1. oraz 2.
Zdjęcie 5. nie wymaga komentarza, ale z powodu zwarcia do GND fragmentu ścieżki plus od pinu gniazda - zobacz 4. a) - nie stało już miejsca na ponowne wlutowanie dławików.

Nie byłbym sobą, gdybym nie dołączył dokumentacji fotograficznej z naprawy mechanicznej.
Zdjęcie 6. pokazuje fragment lewego zawiasu wraz z wyrwanymi z górnej obudowy moletami (mosiężne nakrętki wprasowane w plastik obudowy):
Obrazek

Zdjęcie 7. pokazuje umieszczone na swoje miejsca molety oraz wstępnie umocowane za pomocą kleju cyjanoakrylowego:
Obrazek

Zdjęcie 8. pokazuje przymiarkę wzmacniającej blaszki do umocowanych j/w moletów.
Obrazek

Zdjęcie 9. pokazuje finał naprawy poprzez wzmocnienie za pomocą kleju epoksydowego - dwuskładnikowego - DISTAL KLASIC:
Obrazek

To tyle mojego opisu, tematu chwilowo nie zamykam, czekając na ewentualne uwagi czy zapytania.
Oczywiście nie zapomnę nacisnąć na "rączkę" pomocnego dla pomocnych mi odpowiedzi, ale to za kilka dni, ponieważ to automatycznie zamyka temat.

Pozdrawiam