Type5 napisał(a):GregB napisał(a): mam nadal zwarcie gdzieś po drodze do tranzystora Q502
Jaka dokładnie rezystancja w miejscu tego zwarcia względem masy?
Praktycznie zero (ok. 0.8Ω) i niezależnie od polaryzacji - mierzone multimetrem (z ICL7106) na zakresie 200Ω.
Type5 napisał(a):GregB napisał(a):Może mi kto wskazać gdzie w/w tranzystor Q502 na PCB znajduje się.
https://www.elvikom.pl/samsung-np300-jaki-mosfet-t21133.html#p83413
Dziękuję za linkę.
Edit godzina 01:30:
Sprawa opanowana na tyle, że metaliczne zwarcie ustąpiło.
Po prostu ścieżki do masy oraz plusa są tam tak blisko siebie, iż zawias zwierając "odparował" skrawek miedzianej ścieżki i nastąpiło ich połączenie - skuteczna "skrobanka" pomogła.
Dziękuję Wszystkim za pomoc - również na PW - jutro (a właściwie już dziś) rano zrobię fotkę i pokażę gdzie owo zwarcie było.
Dobranoc
Edit godzina 23:30
Witam ponownie,
finis coronat opus, po połączeniu kawałkiem drutu padów przed oraz po dławikach, laptop uruchomił się zasilany tylko z zasilacza, a po włożeniu baterii ładuje ją i na niej działa po odłączeniu zasilacza.
Poniżej obiecane fotki, a ponieważ miałem z tym egzemplarzem laptopa niemałą "zagwoźdź" przy naprawie, to postanowiłem to dokładnie udokumentować oraz zamieszczone niżej fotki ponumerować - aby łatwiej byłoby mi w tekście opisu na nie powoływać się.
1. oraz 2. Fragment PCB około gniazda zasilania zastany po rozebraniu laptopa:

3. Fragment PCB około gniazda zasilania po skutecznej "skrobance" (choć nie do końca, ale o tym niżej w opisie);
4. J/w fragment PCB około gniazda zasilania, lecz z naniesionymi przeze mnie opisami:

5. Fragment PCB około gniazda zasilania po skutecznej naprawie:
Na zdjęciach 1. oraz 2. widać, iż jeden z dwóch połączonych dławików uległ kompletnemu zniszczeniu.
Zdjęcie 3. przedstawia przedmiotowy fragment PCB po wylutowaniu dławika oraz skutecznym zeskrobaniu solder maski i miedzi ścieżek.
Proszę zauważyć, iż fragment ścieżki prowadzący od pinu plus gniazda do dławików został usunięty, a właściwie to odpadł od laminatu sam, ponieważ był mocno przegrzany.
Zdjęcie 4. to powtórzone zdjęcie 3. ale z naniesionymi przeze mnie opisami.
Nie wymaga ono szerszego komentarza za wyjątkiem dwóch fragmentów:
a) opisane tam jako:
Nominalnie połączone z + szpilki, ale zwarte nadal z GND !,
b) opisane tam jako:
Połączone z GND (?).
Ad a), z z fotki 1. oraz 2. wynika, iż jest to ścieżka podłączona do pinu plus gniazda oraz stanowi ona również pad do przylutowania dławików.
To to zwarcie tej części ścieżki do GND wprowadziło mnie w błąd, kiedy odlutowałem drugi dławik, a miejsce (pady) po pierwszym oczyściłem.
Przy dalszym skrobaniu solder maski część ścieżki samorzutnie odpadła z powodu przegrzania.
Pierwotny zarys usuniętej/odpadniętej ścieżki opisany jest:
Obrys ścieżki + szpilki.
Ad b), po dalszym usuwaniu solder maski ukazały się niekształtne fragmenty miedzi i połączone z GND, choć na obrysie ścieżek pod solder maską tego nie widać - zobacz 1. oraz 2.
Zdjęcie 5. nie wymaga komentarza, ale z powodu zwarcia do GND fragmentu ścieżki plus od pinu gniazda - zobacz 4. a) - nie stało już miejsca na ponowne wlutowanie dławików.
Nie byłbym sobą, gdybym nie dołączył dokumentacji fotograficznej z naprawy mechanicznej.
Zdjęcie 6. pokazuje fragment lewego zawiasu wraz z wyrwanymi z górnej obudowy moletami (mosiężne nakrętki wprasowane w plastik obudowy):
Zdjęcie 7. pokazuje umieszczone na swoje miejsca molety oraz wstępnie umocowane za pomocą kleju cyjanoakrylowego:

Zdjęcie 8. pokazuje przymiarkę wzmacniającej blaszki do umocowanych j/w moletów.

Zdjęcie 9. pokazuje finał naprawy poprzez wzmocnienie za pomocą kleju epoksydowego - dwuskładnikowego - DISTAL KLASIC:
To tyle mojego opisu, tematu chwilowo nie zamykam, czekając na ewentualne uwagi czy zapytania.
Oczywiście nie zapomnę nacisnąć na "rączkę" pomocnego dla pomocnych mi odpowiedzi, ale to za kilka dni, ponieważ to automatycznie zamyka temat.
Pozdrawiam