• Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

by ppgg1 12 February 2013, 16:50
Nie do końca rozumiem jedną rzecz w budowie tego chargera (jak również podobnych). Jaką funkcję pełni mosfet U37, nie wystarczyłoby w jego miejscu wstawić zwykłą diodę?

O ile dobrze rozumiem ma on za zadanie w trakcie ładowania baterii prądem płynącym przez L9 od seperować napięcie +PWR_SRC 19V od +PBATT, a w przypadku braku napięcia +PWR_SRC (odłączony zasilacz) podać napięcie z punktu +PBATT na +PWR_SRC. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Image

Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

by Google Adsense [BOT] 12 February 2013, 16:50

#2 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

by domo997 12 February 2013, 16:59
Jest dokładnie tak jak piszesz.

#3 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

by ppgg1 15 February 2013, 11:20
nie wystarczyłoby w jego miejscu wstawić zwykłą diodę?

Jest dokładnie tak jak piszesz.

Skoro można zastąpić diodą, to w jakim celu konstruktor utrudnia sobie życie tworząc coś jak na obrazku poniżej?

Image

#4 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

by offo 15 February 2013, 21:52
Wstaw diodę to się przekonasz. A tak poważnie to mosfet włączony ma opór rzędu ułamków Ohma, a na diodzie jest spadek napięcia i nawet jak wstawisz jakąś diodę Shottkiego.
To prąd płynący przez diodę wydzieli moc kilku watów (np: dla laptopa o poborze 45W i napięciu baterii 11V przez tą diodę musiałoby popłynąć ponad 4A) - niepotrzebne straty.

#5 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

by michal3411 15 February 2013, 22:24
Pasożytnicza dioda między drenem a źródłem.
Uczą tego na elektronice.

#6 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

by ppgg1 16 February 2013, 12:28
Pasożytnicza dioda między drenem a źródłem.

Czyli reasumując:
- w przypadku samej diody byłyby duże straty, więc się jej nie stosuje,
- w przypadku mosfeta: co prawda posiada on również diodę między drenem a źródłem, lecz ta dioda jest "likwidowana" w przypadku sterowania nim poprzez bramę, więc teoretycznie straty są zminimalizowane, proszę mnie poprawić jeśli źle to rozumiem.

Mam jeszcze pytanie dotyczące obrazka nr 2. Jest tam dość rozbudowane sterowanie tranzystorem PQ31, nie do końca rozumiem jaki ono ma cel i jak działa. Jaki sens ma np sygnał ACOFF w tym sterowaniu?

#7 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

by michal3411 16 February 2013, 13:07
ppgg1 wrote:Czyli reasumując:
- w przypadku samej diody byłyby duże straty, więc się jej nie stosuje,
- w przypadku mosfeta: co prawda posiada on również diodę między drenem a źródłem, lecz ta dioda jest "likwidowana" w przypadku sterowania nim poprzez bramę, więc teoretycznie straty są zminimalizowane, proszę mnie poprawić jeśli źle to rozumiem.

Nie rozumiesz, dioda powstaje pasożytniczo na złączach tranzystora, rysuje się ją na schemacie aby mieć świadomość jej istnienia.

ppgg1 wrote:Mam jeszcze pytanie dotyczące obrazka nr 2. Jest tam dość rozbudowane sterowanie tranzystorem PQ31, nie do końca rozumiem jaki ono ma cel i jak działa. Jaki sens ma np. sygnał ACOFF w tym sterowaniu?

To pytanie jest bardziej kierowane do projektanta, ja najczęściej się nad tym nie zastanawiam, a w tej chwili musiał bym analizować schemat i zastanawiać się nad sensem co projektant miał na myśli. Chodzi o przełączanie się pomiędzy zasilaniem z baterii i z zasilacza.

W uproszczeniu (dużym):
AC - OFF - odłączenie zasilacza.
PACIN - zasilacz wpięty (obecny).

Na marginesie - oderwane od reszty tematu, ale dla nakreślenia czym może się kierować projektant.
Dell jak może wiesz lubuje się w rozpoznawaniu zasilacza, jak go nie rozpozna to ... (jest na forum).

#8 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

by ppgg1 18 February 2013, 14:07
Nie rozumiesz, dioda powstaje pasożytniczo na złączach tranzystora

Chyba rzeczywiście teraz nie do końca rozumiem. Kiedy ta dioda tam powstaje, gdy złącze G-S jest zamknięte? Rozumiem że w przypadku gdy tranzystor jest otwarty diody nie ma i właśnie dlatego konstruktor wstawił tam tranzystor zamiast zwykłej diody?

#9 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

by michal3411 18 February 2013, 14:24
Dioda powstaje samoistnie w procesie produkcji tranzystora.
Taka wada tych tranzystorów.

Konstruktor wstawił tam tranzystor, i taki był jego zamysł celowy.

Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

by Google Adsense [BOT] 18 February 2013, 14:24
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).