palziu napisał(a):Koledzy, miałem podobne przypadki w DV z socketem S1. Proponuję zrobić reflow socketu i sprawdzić czy pomogło. U mnie w 90% przypadków z migającym CAPS LOCKIEM, z wyłączaniem się po 2 sek itp to był winny socket. Zauważmy że płyta sprawna bez proca też się wyłącza po około 2 - 3 sek.
Potwierdzam, także w moim przypadku (DV5-1020EW) pomogło upłynnienie socket'a. Jednak nie mogę się zgodzić z opinią kolegi, że sprawna płyta wyłącza się bez procesora. Tak się złożyło, że wraz z uszkodzoną płytą (wyłącza się po 2 s.) trafiła mi się sprawna więc mogłem obie porównać.
Zachowanie płyt:
- uszkodzonej z procesorem - załączenie, wentylator szybko kręci, skok poboru na około 1.2A i wyłączenie z mignięciem CAPS (co ciekawe miga co drugie włączenie), napięcia pojawiają we wszystkich punktach, choć za krótko żeby pomierzyć dokładnie
- uszkodzonej bez procesora - załączenie, wentylator przyspiesza i zwalnia, prąd około 0.8A wszystkie napięcia poprawne (na procesor 0.8V), nie wyłącza się aż do ręcznego wyłączenia
- sprawna bez procesora - dokładnie jak powyżej
- sprawna z procesorem - załączenie, wentylator kręci się szybko i po chwili uspokaja, pobór około 1.8A, nie wyłącza się aż do ręcznego wyłączenia.
Nie pamiętam wersji biosu ale płyty działały z QL-60, QL-62 i RM70.
Pozdrawiam.