• HP Pavilion DV5 DA0QT8MB6G0 po 2 sek. wyłącza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez koper912 7 marca 2012, 20:34
delp napisał(a):Niestety ale mój przestał już działać, efekt podobny. Po dwóch dniach leżakowania, dzisiaj rano po włączeniu - wyłącza się jak poprzednio 1-2sek. Wymieniłem PQ41, PQ42 - uruchomił się kilka razy, następnie zwarcie na PL7, poleciała przetwornica PU1 - rt8204.
Może w niej jest od początku problem, nie mam w tym momencie na podmianę.
Poleciała też u mnie dioda PD1.
@koper912, może próbowałeś podmieniać ?

Na mojej płycie bez włożonego procesora na PL7 jest eleganckie 1.2V.
PD1 też jest sprawna, profilaktycznie podstawiłem drugą.

Re: Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez Google Adsense [BOT] 7 marca 2012, 20:34

#22 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez kmkm2 7 marca 2012, 21:00
Podmień kondensator pc4 100nf.

#23 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez koper912 8 marca 2012, 10:54
Podstawiłem PC4, po wymianie płyta uruchomiła się raz :frustry:
Teraz nie reaguje na włącznik, pulsuje dioda przy gnieździe zasilania.
Obecnie sprawa wygląda tak, że przysiada napięcie na środkowym pinie zasilacza.
Nie mam już siły do tej płyty...

#24 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez palziu 13 marca 2012, 13:56
Koledzy, miałem podobne przypadki w DV z socketem S1. Proponuję zrobić reflow socketu i sprawdzić czy pomogło. U mnie w 90% przypadków z migającym CAPS LOCKIEM, z wyłączaniem się po 2 sek itp to był winny socket. Zauważmy że płyta sprawna bez proca też się wyłącza po około 2 - 3 sek.

#25 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez delp 15 marca 2012, 13:25
koper912 napisał(a):Podstawiłem PC4, po wymianie płyta uruchomiła się raz
Teraz nie reaguje na włącznik, pulsuje dioda przy gnieździe zasilania.
Obecnie sprawa wygląda tak, że przysiada napięcie na środkowym pinie zasilacza.
Nie mam już siły do tej płyty...

Czy walczysz dalej z tą płytą, czy odpuściłeś sobie naprawę ?

#26 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez romky 29 marca 2012, 22:23
palziu napisał(a):Koledzy, miałem podobne przypadki w DV z socketem S1. Proponuję zrobić reflow socketu i sprawdzić czy pomogło. U mnie w 90% przypadków z migającym CAPS LOCKIEM, z wyłączaniem się po 2 sek itp to był winny socket. Zauważmy że płyta sprawna bez proca też się wyłącza po około 2 - 3 sek.

Potwierdzam, także w moim przypadku (DV5-1020EW) pomogło upłynnienie socket'a. Jednak nie mogę się zgodzić z opinią kolegi, że sprawna płyta wyłącza się bez procesora. Tak się złożyło, że wraz z uszkodzoną płytą (wyłącza się po 2 s.) trafiła mi się sprawna więc mogłem obie porównać.
Zachowanie płyt:
- uszkodzonej z procesorem - załączenie, wentylator szybko kręci, skok poboru na około 1.2A i wyłączenie z mignięciem CAPS (co ciekawe miga co drugie włączenie), napięcia pojawiają we wszystkich punktach, choć za krótko żeby pomierzyć dokładnie
- uszkodzonej bez procesora - załączenie, wentylator przyspiesza i zwalnia, prąd około 0.8A wszystkie napięcia poprawne (na procesor 0.8V), nie wyłącza się aż do ręcznego wyłączenia
- sprawna bez procesora - dokładnie jak powyżej
- sprawna z procesorem - załączenie, wentylator kręci się szybko i po chwili uspokaja, pobór około 1.8A, nie wyłącza się aż do ręcznego wyłączenia.
Nie pamiętam wersji biosu ale płyty działały z QL-60, QL-62 i RM70.
Pozdrawiam.

#27 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez palziu 30 marca 2012, 09:23
romky napisał(a):
Potwierdzam, także w moim przypadku (DV5-1020EW) pomogło upłynnienie socket'a. Jednak nie mogę się zgodzić z opinią kolegi, że sprawna płyta wyłącza się bez procesora.

Może mieliśmy różne wersje BIOSu?

#28 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez opelr 30 marca 2012, 12:17
romky napisał(a):
palziu napisał(a):Koledzy, miałem podobne przypadki w DV z socketem S1. Proponuję zrobić reflow socketu i sprawdzić czy pomogło. U mnie w 90% przypadków z migającym CAPS LOCKIEM, z wyłączaniem się po 2 sek itp to był winny socket. Zauważmy że płyta sprawna bez proca też się wyłącza po około 2 - 3 sek.

Jednak nie mogę się zgodzić z opinią kolegi, że sprawna płyta wyłącza się bez procesora.

Miałem i mam na stole kilka takich i innych płyt na AMD(DV5/DV6/DV7), nie zgadzam się z Tobą, sprawna płyta bez procka wyłącza się w ułamku sekundy i jest to zupełnie inny czas wyłączania i skok prądu niż w problemach zawartych w tym temacie, tutaj mamy problem z uszkodzoną przetwornicą 1.2V jak dobrze pisał delp, a konkretnie to jakiś fabryczny feler w płytach gdzie jest mosfet FDS6690 i jego wytarczy zamienić na FDS6676 lub np. AO4710.

Ogólnie to rozwiazuje problem róznych usterek, reset, wyłączanie się, bluescreen, artefakty(w płytach z NB & Grafika).

#29 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez kjedrocha 16 kwietnia 2012, 13:35
I do mnie trafił podobny przypadek.
Notebook (dv6 platforma UT1) wyłączał się po około 2 sekundach. Po różnych zabiegach (dociskanie, schładzanie, podgrzewanie w okolicy przetwornicy 1,2V) czas pracy wydłużał się - na ekranie pojawiało się logo HP, czasem nawet przechodził dalej, a nawet uruchamiał się i ładował system i pracował poprawnie. Czasem po poruszeniu płytą wyłączał się, czasem zawieszał.
Po lekturze tego wątku wymieniłem wspomniany PQ41 (FDS6690) na FDS6676 i jak na razie notebook działa poprawnie już 2 godziny.
Ciekaw jestem czy Koledzy Koper912 i delp mają również pozytywne wyniki po wymianie wspomnianych tranzystorów?

#30 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez delp 16 kwietnia 2012, 13:57
Mój działa od 15 marca poprawnie, dlatego pytałem koper912 - czy dalej walczy z płytą. Z tym że ja wymieniłem PU1, PD1 - uszkodzone, oraz PQ41, PC150, PC4
Następny jak się taki trafi to spróbuje podmienić tego "felernego" FDS6690, jak sugeruje opelr.

#31 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez pawel80 10 maja 2012, 16:39
I mi się trafił się podobny pacjent (dv6 platforma UT1)
Laptop wyłączał się po około 2 sekundach prąd dochodził do 2.4A. Najpierw zrobiłem refalow sokletu procesora laptop podziałał jeden dzień testowałem go cały czas OCCT. Przy profilu zasilania zawsze włączony procesor nagrzewał się do 85 stopni w 8 sekund. Normalna praca proesora była możliwa tylko przy profilu oszczędzanie energi, wtedy procesor miał maksymalnie 70 stopni ale częstotliwość jego była dwa razy mniejsza.
Po dniu katowania laptop padł i te same objawy włączał się na 2 sekundy, i dochodził do 2,4A.
Po lekturze tego wątku wymieniłem PQ41 FDS6690 na FDS6676. I Laptop działa już pare godzin.
Teraz jak go testuje to w stresie maxymalna temp. procesora jest 75 stopni a w spoczynku 40.
Podziękowania koledze opelr

#32 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez majki09 29 maja 2012, 10:26
bravoag napisał(a):Miałem podobny przypadek i pomogło przelutowanie tranzystorów od przetwornicy procesora, dla pewności oblutowałem też drobnice i cewki.

Mi także ten sposób pomógł w jednym przypadku w DV6, dzięki kolego bravoag! :)

#33 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez skomy 3 lipca 2012, 22:30
Mam również kolejny taki przypadek DV5, ktoś już podmieniała PQ41 na Si4686DY. Podgrzanie okolicy naprawia płytę na "trochę". Mam jakieś wrażenie, że jesteśmy blisko ale to cały czas nie to.

#34 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez bravoag 4 lipca 2012, 23:08
Witam!

PQ41 to raczej wymieniam na FDS6676, sposób w większości przypadków rozwiązuje problemy.
Dla pewności popraw luty "drobnicy".

#35 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez pawel80 4 lipca 2012, 23:57
skomy napisał(a):Mam również kolejny taki przypadek DV5, ktoś już podmieniała PQ41 na Si4686DY. Podgrzanie okolicy naprawia płytę na "trochę". Mam jakieś wrażenie, że jesteśmy blisko ale to cały czas nie to.

Nie zawsze przecierze w Dv5 jest tylko problem z tym mosfetem. A w twoim przypadku płyta była grzebana przez kogoś innego. :frustry:
Ja osobiście na dziewiczych płytach dzięki wyminie tego mosfeta na sugerowany przez kolegów ożywiłem kilka sztuk. W kilku innych trzeba było mostek wymieniać.

#36 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez skomy 5 lipca 2012, 00:10
Na początku roku walczyłem z taką płytą, jeszcze zanim na forum było napisane o tym tranzystorze. Wówczas doszedłem, że podgrzanie okolicy PQ41 naprawiało płytę. Przelutowałem tranzystory od przetwornicy CPU - te, w pobliżu PQ41, rozwiązało to problem - do dziś działa. Oczywiście mógł to być inny przypadek ale równie dobrze można się tam doszukiwać spisku. Może to, że grzejemy to miejsce ma na "coś" wpływ i dlatego one zaczynają działać... Oczywiście wolałbym się mylić...

#37 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez zmudek1 5 lipca 2012, 09:46
Z tym PQ41 - Si4686DY to wcale ta płyta nie musiała być grzebana. Wczoraj miałem taką płytę dziewiczą. Nic nie grzebane, i właśnie taki tranzystor tam siedział fabrycznie.
Moja płyta miała inne problemy, zawieszała się bez przyczyny w sposób losowy, bez określonych odstępów czasu.
Zamiast Si4686DY na miejsce PQ41 trafił FDS6676 oraz przelutowałem przetwornicę CPU i drobnicę wkoło tej przetwornicy. Płyta zaczęła pracować normalnie.

#38 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez skomy 5 lipca 2012, 10:21
U mnie ten tranzystor był oblutowany, chyba zwykłą lutownicą - było to ewidentnie widać - dlatego wiem, że ktoś tam grzebał.
Jeśli były montowane tam różne tranzystory to tym bardziej nie chce mi się wierzyć, że akurat były z jakiejś wadliwej serii - bo jak wytłumaczyć takie ich dziwne zachowanie...

#39 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez wojtas 5 lipca 2012, 11:33
skomy napisał(a):Jeśli były montowane tam różne tranzystory to tym bardziej nie chce mi się wierzyć, że akurat były z jakiejś wadliwej serii - bo jak wytłumaczyć takie ich dziwne zachowanie...

Nie chodzi o to, że FDS6690 są z wadliwej serii a o zły dobór parametrów. Proszę sobie sprawdzić na schemacie informacje o prądzie płynącym w gałęzi 1,2V i porównać z parametrami FDS6690.

Pozdrawiam,
Wojtek

#40 Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez skomy 5 lipca 2012, 11:43
Nie widzę tam nic szczególnego, zważywszy że PQ41 nie jest podłączony do VIN, a do GND.

Re: HP dv5 po 2 sek. wyłącza się

przez Google Adsense [BOT] 5 lipca 2012, 11:43