Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain the brief description of problem.
- Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
- It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
- You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
- It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
Re: Re: Mikroskop do serwisu - pytanie
by Google Adsense [BOT] • 17 November 2011, 15:35
Napisałem tak jak jest u mnie rzeczywiście , w moim XTL VI przy zmianie powiększenia znacząco zmienia się ostrość, którą trzeba korygować wysokością, myślałem że to jest norma. Może wypowiedzą się inni użytkownicy. A tak nawiasem pierwszy raz słyszę że XTL IV ma tak dużą rzeczywistą odległość roboczą.
Na XTL-IV przy zmianie powiększenia nie ma znaczących zmian ostrości, czasami trzeba korygować wysokością ale to minimalnie. Bez soczewki 0.5x jest mała odległość robocza, z tą soczewką mam ok. 19cm do brzegu oświetlacza, w zasadzie bez różnicy czy używam okularów 10x (powiększenia 4-17.5x) czy 20x (powiększenia 8-35x).
Kurcze ciekawe. Sam mam na XTL-VI i soczewce 0.5x i okularach 10x, około 10cm od oświetlacza, więc jak to możliwe że na XTL-IV hmm. skoro na 0.3x jest 16cm to może już niektórzy się pokapowali że to świetna i chodliwa soczewka i wyszły na rynek podróbki podróbek
, kolega Rufio w ten czas trafił by na opcje w lepszej jakości wykonania dlatego ma minimum 19cm.
pocinas wrote:Kurcze ciekawe. Sam mam na XTL-VI i soczewce 0.5x i okularach 10x, około 10cm od oświetlacza, więc jak to możliwe że na XTL-IV hmm. skoro na 0.3x jest 16cm to może już niektórzy się pokapowali że to świetna i chodliwa soczewka i wyszły na rynek podróbki podróbek , kolega Rufio w ten czas trafił by na opcje w lepszej jakości wykonania dlatego ma minimum 19cm.
Może coś być na rzeczy, ja za swoją soczewkę płaciłem bez kosztów wysyłki 99$ a jej obecna cena to 198$. Tymczasem na ebay'u pojawiły się te soczewki za ok 90$ z kosztami wysyłki. Może ten produkt nie jest już takiej jakości i 0,3x ma tylko w nazwie
pzdr
-- sobota, 19 lis 2011, 00:37 --
marioj77 wrote:Ja mam XTL-IV kupiony w Delta Optical razem z soczewką 0.5x i autentycznie mam 19cm od oświetlacza.
Tak ale kolega ma XTL-IV. Na XTL-VI takie parametry są nie osiagalne bez zastosowania soczewki 0,3x. Poza tym IV ma obudowę z tworzywa sztucznego, a VI obudowę żeliwną, bardziej funkcjonalny statyw i lepszej jakości optykę - zresztą różnice pomiedzy tymi modelami były już poruszane na forum...
pzdr
Re: Mikroskop do serwisu - pytanie
by Google Adsense [BOT] • 19 November 2011, 00:30
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).