• Podgrzewanie płyt desktopowych - pytanie

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Podgrzewanie płyt desktopowych - pytanie

by marioj77 15 November 2011, 15:20
Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi podpowiedzieć do jakiej temperatury można bezpiecznie grzać od spodu płyty desktopowe, żeby nie postrzelały elektrolity? Mam takiego pacjenta z upalonym mostkiem i mam obawy, że jak go wrzucę na stację to polecą właśnie elektrolity.

Re: Podgrzewanie płyt desktopowych - pytanie

by Google Adsense [BOT] 15 November 2011, 15:20

#2 Re: Podgrzewanie płyt desktopowych - pytanie

by simek10 15 November 2011, 16:27
Elektrolity przeważnie posiadają określoną maksymalna temperaturę pracy. W płytach desktopowych dawane są na 105 stopni. Raz sprawdzałem na starej płycie to zaczęły strzelać przy 150 stopniach. Raczej powinno się wylutować elektrolity.

#3 Re: Podgrzewanie płyt desktopowych - pytanie

by Usunięty Użytkownik 402 15 November 2011, 17:31
Wrażliwe obszary płyty można skutecznie za ekranować od spodu i wówczas nic się nie stanie.
Folią alu zabezpiecza się gniazdka to czemu nie możesz zabezpieczyć kondensatorów przed nagrzaniem?

#4 Re: Podgrzewanie płyt desktopowych - pytanie

by marioj77 15 November 2011, 17:48
Czyli mogę dać od spodu grubą warstwę folii alu podklejoną kaptonem? Trzeba będzie tylko drastycznie wydłużyć profil bo się stacja czasowo nie wyrobi.

#5 Re: Podgrzewanie płyt desktopowych - pytanie

by Usunięty Użytkownik 402 15 November 2011, 17:53
W okolicy samego układu wyjmiesz kondensatory, resztę zabezpieczysz. Podgrzewasz płytę normalnym profilem i z góry IRdą, nie widzę tu żadnego problemu. Skoro układ jest na sto procent uszkodzony to możesz o 5 stopni ostatnią fazę procesu podnieść.

#6 Re: Podgrzewanie płyt desktopowych - pytanie

by marioj77 15 November 2011, 18:00
Normalnym profilem ale wydłużonym czasowo, temperatura z termopary nie "dogoni" temperatury z profilu w przypadku nagrzewania tylko części płyty i okaże się, że profil się kończy a przy układzie mam 150 stopni :)

#7 Re: Podgrzewanie płyt desktopowych - pytanie

by Usunięty Użytkownik 402 15 November 2011, 18:14
Nigdy takiego problemu nie miałem. Jedynie w przypadku grubszej płyty stosowałem inny profil.

#8 Re: Podgrzewanie płyt desktopowych - pytanie

by willyvmm 15 November 2011, 19:44
W 90% wystarczy kondensatory te blisko grzanego z góry obszaru przykryć folią. Rozmiar kondensatora i materiał z którego go wykonanodość dobrze chroni go przed przegrzaniem gdy jest podgrzewany tylko od dołu.

#9 Re: Podgrzewanie płyt desktopowych - pytanie

by slawnet 16 November 2011, 23:14
Potwierdzam wypowiedz poprzednika, wielokrotnie sprawdzone.

Re: Podgrzewanie płyt desktopowych - pytanie

by Google Adsense [BOT] 16 November 2011, 23:14
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).