• HP AT1, napięcie baterii w batterymon 0v

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP AT1, napięcie baterii w batterymon 0v

przez kmkm2 14 listopada 2011, 16:46
Problem jak w temacie. Laptop wykrywa baterię i niby ją ładuje, ale cały czas pokazuje 0v, na dwóch bateriach jest tak samo. Uszkodzone baterie, czy coś na płycie? Niestety nie mam teraz pewnej baterii na podstawienie:(.
Obrazek

Re: HP AT1, napięcie baterii w batterymon 0v

przez Google Adsense [BOT] 14 listopada 2011, 16:46

#2 Re: HP AT1, napięcie baterii w batterymon 0v

przez mikesh 14 listopada 2011, 17:05
A jak wygląda pobór prądu po podłączeniu zasilania? Wygląda na uszkodzenie baterii.

#3 Re: HP AT1, napięcie baterii w batterymon 0v

przez kmkm2 14 listopada 2011, 18:12
Prąd wskoczy na chwile na 150mA,a później spada do 10mA. Na baterii jest 11V i bardzo powoli spada bo obciążeniem, czyli ogniwa powinny być ok. Z tego co widzę ze schematu to informacje o baterii są pobierane przez KBC bezpośrednio ze baterii, KBC wykrywa komunikuje się z baterią, wniosek musi być uszkodzona bateria. Czy mój tok rozumowania jest poprawny? Problem jest z tym, że klient twierdzi, iż bateria działała, płyta była robiona na MCP.

#4 Re: HP AT1, napięcie baterii w batterymon 0v

przez morph 14 listopada 2011, 18:35
Ja stawiałbym jednak nie na baterię, a na obwód ładowania na płycie.
Sprawdzałeś PL1, PL2? Miałem kiedyś taki prozaiczny przypadek jak zimny lut własnie na płycie AT1.

#5 Re: HP AT1, napięcie baterii w batterymon 0v

przez kmkm2 14 listopada 2011, 18:48
Hmm laptop jest już skręcony, ale cóż rozkręcę:(. Wydaje mi się, że może być coś nie tak z sygnałem MBATV, bo wygląda mi to na pomiar napięcia na baterii.

#6 Re: HP AT1, napięcie baterii w batterymon 0v

przez fejo 14 listopada 2011, 18:50
Mi to wygląda na baterię.
kmkm2 napisał(a):Z tego co widzę ze schematu to informacje o baterii są pobierane przez KBC bezpośrednio ze baterii, KBC wykrywa komunikuje się z baterią, wniosek musi być uszkodzona bateria. Czy mój tok rozumowania jest poprawny? Problem jest z tym, że klient twierdzi, iż bateria działała, płyta była robiona na MCP.

Twój tok rozumowania jest poprawny. Najprawdopodobniej napięcie na ogniwach spadło poniżej 3V, i sterownik baterii ją wyłączył.

#7 Re: HP AT1, napięcie baterii w batterymon 0v

przez mikesh 14 listopada 2011, 18:56
Ja też podtrzymuję to co napisałem, że wygląda to na wadliwe baterie, tym bardziej, że często one padały. Jednak bez podstawienia 100% pewnej lub rozebrania laptopa chyba nic więcej nie wymyślisz.

#8 Re: HP AT1, napięcie baterii w batterymon 0v

przez fejo 14 listopada 2011, 19:02
Możesz jeszcze baterie sprawdzić w 100% sprawnej płycie.