#1 HP ENVY X360 15 FE LA-M794P - niestabilne napięcie VRAM
przez Paysano7535 • 5 czerwca 2025, 19:09
Witajcie, mam pytanie i prośbę za razem, jakie napięcie powinno być na dławiku przy vramach? Niestety laptop zbyt nowy aby mieć schemat czy boardview, u mnie przypadek ciekawy: napięcie wejściowe 19V, pali się dioda ładowania pomarańczowa po 10 sek. zmienia na białą, obecne 3 i 5v ale na vramach jest niestabilne 1,5v i się waha od 1,2V do 2,4V. Wymieniłem jeden duży rezystor przy cewce bo wyglądał podejrzanie i też miał niestabilną rezystancję. Po zmianie na linii z rezystorem wchodzi 19v i ładnie wychodzi 19v ale to nie to. Dodatkowo na 6 mosfetach górnych 2 działają dobrze ale 2 kolejne już są podejrzane, a mianowicie mosfety są jeden po drugim na linii do 1 wchodzi 18.7v ale bramka tez ma takie same 18,7V i mosfet nie puszcza do kolejnego nosfeta na którym jest 0v na bramce. Test diody wskazuje przejście w jedną stronę.
Zwarcia do masy nie mają. Ogólnie dodam na płycie brak zwarcia na dławikach ale i brak napięcia na dławikach przy cpu i pch. Moze ktoś może mi pomóc. Pozdrawiam i dziękuję za góry bardzo.
Zwarcia do masy nie mają. Ogólnie dodam na płycie brak zwarcia na dławikach ale i brak napięcia na dławikach przy cpu i pch. Moze ktoś może mi pomóc. Pozdrawiam i dziękuję za góry bardzo.