Forum rules: Click here to view the forum rules
- Topic title should contain the brief description of problem.
- Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
- It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
- You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
- It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).
Re: Mikroskop do serwisu - pytanie
by Google Adsense [BOT] • 2 September 2011, 17:50
Ja osobiście bez mikroskpu nie potrafię pracować. Urzywam go do wszystkiego, lutowanie, pozycjonowanie elementów, oglądanie płyty po zalaniu, można nawet bga kuleczki obejrzeć czy się dobrze polutowały jak płyte postawisz pod kątem
Ja używam 20x powiększenia i mam przy tym 20cm odstępu więc jest dużo miejsca na dłonie do pracy.
Ja używam 20x powiększenia i mam przy tym 20cm odstępu więc jest dużo miejsca na dłonie do pracy.
Ja używam Meiji Techno BM-1, prawie 20cm mam przy zbliżeniu 10x, a przy zbliżeniu 20x mam 11cm miejsca. Ciągle wystarczająco do lutowania czegokolwiek.
Jeżeli chcesz lutować elementy, które mają małe odstępy między nóżkami (0.5 mm) na przykład kbc, tsop eepromy itp., to napewno bym wybrał 20x.
Ten model co podałeś jest popularny i napewno osoby na tym forum takowy posiadają i będą się mogli wypowiedzieć.
Na PW wysłałem ci ciekawy mikroskop, który możesz nabyć na ebay z przesyłką do Polski. Jest to aukcja, więc może uda ci się go wygrać za frakcje ceny.
Jeżeli chcesz lutować elementy, które mają małe odstępy między nóżkami (0.5 mm) na przykład kbc, tsop eepromy itp., to napewno bym wybrał 20x.
Ten model co podałeś jest popularny i napewno osoby na tym forum takowy posiadają i będą się mogli wypowiedzieć.
Na PW wysłałem ci ciekawy mikroskop, który możesz nabyć na ebay z przesyłką do Polski. Jest to aukcja, więc może uda ci się go wygrać za frakcje ceny.
Przyłączam się do kolegi marioj77. Sam chcę kupić na dniach mikroskop. Zastanawiałem się również nad XTL-IV.. dość popularny mikroskop z tego co wiem. Ale jeśli ktoś ma coś lepszego powiedzmy do max. kwoty 1200zł, to chętnie poczytam co proponujecie.
Kolego adamex możesz i mnie podesłać na PW propozycje mikroskopu co dałeś marioj77.
Dzięki
Kolego adamex możesz i mnie podesłać na PW propozycje mikroskopu co dałeś marioj77.
Dzięki
pocinas wrote:. Zastanawiałem się również nad XTL-IV.. dość popularny Mikroskop z tego co wiem. Ale jeśli ktoś ma coś lepszego powiedzmy do max kwoty 1200zł to chętnie poczytam co proponujecie
Raczej nic nie znajdziesz ciekawego do tej kwoty. Wspomniany XTL-IV warto przed zakupem gruntownie sprawdzić.
http://www.odzyskiwanie-danych.com.pl - Odzyskiwanie danych z dysków twardych, SSD, pendrive, kart pamięci, macierzy RAID, CD/DVD. Wszystkie typy uszkodzeń.
http://www.serwisapple.pl
http://sklep.arvika.pl - układy BGA, SMD, części do napraw urządzeń Apple, dla aktywnych użytkowników Elvikom rabat 5%
http://sklep.arvika.pl - układy BGA, SMD, części do napraw urządzeń Apple, dla aktywnych użytkowników Elvikom rabat 5%
patol wrote:@adamex jakiego modelu używasz? Osobiście mam zamiar kupić XTL-IV, czy to dobry wybór?
Jak dla mnie w tym przedziale cenowym najlepszy.
Przy maksymalnym powiększeniu masz od krawędzi oświetlacza (czyli najbardziej skrajnego punktu) do powierzchni roboczej jakieś ~8,5 cm (specjalnie przed chwilą mierzone ). Spokojnie da się swobodnie pracować.
Jedyna wada jak dla mnie, to średnio wyważony statyw - jeśli chcesz wysunąć ramię na maks. odległość musisz statyw dociążyć albo po prostu przytwierdzić - inaczej się wywali.
No i po pewnym czasie ramię zaczyna skrzypieć - ale jeśli mikroskop jest w stałej pozycji, to akurat nie powinno to wystąpić - ja go po prostu kilka razy dziennie ustawiam w innej pozycji i może ramię się po prostu wyrobiło.
Co do samej optyki i jakości - jest dla mnie jak najbardziej OK. Generalnie chwalę sobie tą konstrukcję i polecam.
Witam!
Zainteresowane osoby zakupem mikroskopu XTL VI odsyłam do wątku:
viewtopic.php?f=112&t=3157&start=15
... wszystko zostało tam już przeze mnie opisane, a założyciela tego wątku marioj77 (ponieważ jest to temat z nagrodą) zapraszam o pisanie na pw - podam namiary na sprzedawcę tej dolnej soczewki w USA, ale trzeba się przygotować na dodatkowe koszty ok. 230$, bo sprzedawca ze Stanów zorientował się o co sprzedaje i baardzo podniósł cenę.
Pracuję na tym mikroskopie wraz z tą dolną soczewką od ponad roku i przyznam szczerze, że naprawdę warto ją kupić - póki jeszcze jest dostepna w masowej sprzedaży.
Pzdr
Rufio
-- sobota, 3 wrz 2011, 04:04 --
No to jesteś pierwszą znaną mi osobą, która krytykuje ten model mikroskopu za tą cenę - no ale wiesz wszystko jest kwestią subiektywnej oceny - przecież każdy z nas ma inny wzrok…
Za 1600 zł nie kupisz jednak ideału, bo profesjonalny mikroskop techniczny np. Leica to koszt rzędu 9-30 tys. zł – mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę…
Pzdr
Rufio
Zainteresowane osoby zakupem mikroskopu XTL VI odsyłam do wątku:
viewtopic.php?f=112&t=3157&start=15
... wszystko zostało tam już przeze mnie opisane, a założyciela tego wątku marioj77 (ponieważ jest to temat z nagrodą) zapraszam o pisanie na pw - podam namiary na sprzedawcę tej dolnej soczewki w USA, ale trzeba się przygotować na dodatkowe koszty ok. 230$, bo sprzedawca ze Stanów zorientował się o co sprzedaje i baardzo podniósł cenę.
Pracuję na tym mikroskopie wraz z tą dolną soczewką od ponad roku i przyznam szczerze, że naprawdę warto ją kupić - póki jeszcze jest dostepna w masowej sprzedaży.
Pzdr
Rufio
-- sobota, 3 wrz 2011, 04:04 --
arvika wrote:A ja nie polecam XTL VI. Mam go na serwisie i o ile podstawa, ramię, budowa jest w miarę dobra, to jakość optyki fatalna. A porównuje z XTL 101 który mam w laboratorium i w nim optyka jest wg mnie o niebo lepsza. Nie można też wykluczyć że trafił mi się jakiś wadliwy egzemplarz.
No to jesteś pierwszą znaną mi osobą, która krytykuje ten model mikroskopu za tą cenę - no ale wiesz wszystko jest kwestią subiektywnej oceny - przecież każdy z nas ma inny wzrok…
Za 1600 zł nie kupisz jednak ideału, bo profesjonalny mikroskop techniczny np. Leica to koszt rzędu 9-30 tys. zł – mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę…
Pzdr
Rufio
arvika wrote:A ja nie polecam XTL VI. Mam go na serwisie i o ile podstawa, ramię, budowa jest w miarę dobra, to jakość optyki fatalna. A porównuje z XTL 101 który mam w laboratorium i w nim optyka jest wg mnie o niebo lepsza. Nie można też wykluczyć że trafił mi się jakiś wadliwy egzemplarz.
Mam podobne zdanie. To nie odczucie, a sama jakość optyki, jej mizerna jasność i rozmywanie na krawędziach jednego z okularów powoduje dyskomfort. Cena jest natomiast niewielka, dokładając dobry pierścieniowy oświetlacz można pracować. Siedząc po kilka godzin dziennie nad mikroskopem warto jednak zainwestować większą gotówkę w swoje oczy.
Rufio wrote:
No to jesteś pierwszą znaną mi osobą, która krytykuje ten model mikroskopu za tą cenę - no ale wiesz wszystko jest kwestą subiektywnej oceny - przecież każdy z nas ma inny wzrok…
Za 1600 zł nie kupisz jednak ideału, bo profesjonalny mikroskop techniczny np. Leica to koszt rzędu 9-30 tyś zł – mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę…
To nie jest kwestia subiektywna. Napisałem, że porównuję z mikroskopem XTL 101, który również mam. I on jest nawet tańszy - koszt około 1300zł, a optyka dużo lepsza. XTL VI z optyką ze 101 byłby naprawdę bardzo dobrym mikroskopem za niewielką kwotę.
http://www.odzyskiwanie-danych.com.pl - Odzyskiwanie danych z dysków twardych, SSD, pendrive, kart pamięci, macierzy RAID, CD/DVD. Wszystkie typy uszkodzeń.
Ja polecam poszperać na allegro i kupić coś używanego, mnie osobiście udało się kupić mikroskop operacyjny CARL ZEISS JENA wraz z dorabianym statywem za kwotę poniżej 1000zł. Powiększenia x32, x20, x12,5 x8, x5 . Ogniskuje z odległości 20cm. Mimo że ma swoje lata, to jakość wykonania i optyki jest o niebo lepsza niż droższe wynalazki chińskie.

kamilj wrote:patol wrote:@adamex jakiego modelu używasz? Osobiście mam zamiar kupić XTL-IV, czy to dobry wybór?
Przy maksymalnym powiększeniu masz od krawędzi oświetlacza (czyli najbardziej skrajnego punktu) do powierzchni roboczej jakieś ~8,5 cm (specjalnie przed chwilą mierzone ). Spokojnie da się swobodnie pracować.
Jedyna wada jak dla mnie to średnio wyważony statyw - jeśli chcesz wysunąć ramię na maks. odległość musisz statyw dociążyć albo po prostu przytwierdzić - inaczej się wywali
No i po pewnym czasie ramie zaczyna skrzypieć - ale jeśli mikroskop jest w stałej pozycji to akurat nie powinno to wystąpić - ja go po prostu kilka razy dziennie ustawiam w innej pozycji i może ramię się po prostu wyrobiło.
Co do samej optyki i jakości - jest dla mnie jak najbardziej OK. Generalnie chwalę sobie tą konstrukcję i polecam
A czy miałeś do czynienia z innymi mikroskopami i twoja opinia jest na tle porównania ich, czy to tylko subiektywna opinia.
DjDave wrote:kamilj wrote:patol wrote:@adamex jakiego modelu używasz? Osobiście mam zamiar kupić XTL-IV, czy to dobry wybór?
Jedyna wada jak dla mnie to średnio wyważony statyw - jeśli chcesz wysunąć ramię na maks. odległość musisz statyw dociążyć albo po prostu przytwierdzić - inaczej się wywali
No i po pewnym czasie ramie zaczyna skrzypieć - ale jeśli mikroskop jest w stałej pozycji to akurat nie powinno to wystąpić - ja go po prostu kilka razy dziennie ustawiam w innej pozycji i może ramię się po prostu wyrobiło.
Co do samej optyki i jakości - jest dla mnie jak najbardziej OK. Generalnie chwalę sobie tą konstrukcję i polecam
A czy miałeś do czynienia z innymi mikroskopami i twoja opinia jest na tle porównania ich, czy to tylko subiektywna opinia.
Miałem do czynienia ze specjalistycznymi systemami inspekcji wizualnej za grube tysiące euro i na ich tle ten mikroskop za 1,5k zupełnie zaspokaja moje potrzeby, a jakość widzianego przez niego obrazu jest porównywalna do tych drogich systemów.
Obraz czyściutki i ostry bez rozmytych krawędzi a średnica pola widzenia przy maksymalnym przybliżeniu to 1cm.
Wiadomo, że aż takiego powiększenia nie ma jak te droższe rozwiązania, ale w serwisie zupełnie wystarczy.
... wszystko zostało tam już przeze mnie opisane, a założyciela tego wątku marioj77 (ponieważ jest to temat z nagrodą) zapraszam o pisanie na pw - podam namiary na sprzedawcę tej dolnej soczewki w USA, ale trzeba się przygotować na dodatkowe koszty ok. 230$, bo sprzedawca ze Stanów zorientował się o co sprzedaje i baardzo podniósł cenę
Kolega napisał, że ta soczewka kosztuje 230$, takich soczewek potrzeba 2 analogicznie myśląc, chyba że na jedno oko chcemy patrzeć.
Czy uważacie, że ta soczewka by zdała egzamin, zasada działania ta sama, a cena 60 dolarów. Link poniżej.
adamex wrote:Czy uważacie że ta soczewka by zdała egzamin, zasada działania ta sama a cena 60 dolarów. Link poniżej
http://www.ebay.co.uk/itm/0-3x-Aux-Objective-Lens-4-Stereo-Microscope-35mm-35-5mm-/170604783936?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item27b8d66940#ht_3937wt_1140
Regulamin zabrania umieszczania linków do aukcji, proponuję zmodyfikować posta zanim jakiś moderator/admin nie nakrzyczy
--
pozdrawiam,
demeo
Rufio wrote:adamex wrote:... wszystko zostało tam już przeze mnie opisane, a założyciela tego wątku marioj77 (ponieważ jest to temat z nagrodą) zapraszam o pisanie na pw - podam namiary na sprzedawcę tej dolnej soczewki w USA, ale trzeba się przygotować na dodatkowe koszty ok. 230$, bo sprzedawca ze Stanów zorientował się o co sprzedaje i baardzo podniósł cenę
Kolega napisał że ten soczewka kosztuje 230$ takich soczewek potrzeba 2 analogicznie myśląc chyba że na jedno oko chcemy patrzeć
Czy uważacie że ta soczewka by zdała egzamin, zasada działania ta sama a cena 60 dolarów. Link poniżej
http://www.ebay.co.uk/itm/0-3x-Aux-Objective-Lens-4-Stereo-Microscope-35mm-35-5mm-/170604783936?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item27b8d66940#ht_3937wt_1140
Kolega mnie nie zrozumiał. Jest to dolna soczewka, którą montuje się tylko 1 sztukę. Wyglada to dokładnie tak samo jak ta z linku, który zamieściłeś, ale ma wiekszą średnicę gwintu 48mm - tak że pasuje do XTL VI.
pzdr
Rufio
Re: Mikroskop do serwisu - pytanie
by Google Adsense [BOT] • 3 September 2011, 13:54
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).