• Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 niestabilne napięcie wyjściowe 12V

#1 Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 niestabilne napięcie wyjściowe 12V

przez matrixmm 16 listopada 2025, 14:49
Cześć, mam na stole zasilacz od powyższego Qnapa. Walcz z nim już dość długo i trochę straciłem pomysły. Zasilacz był kompletnie martwy ze spalonym bezpiecznikiem. Finalnie pomiary naprowadziły mnie na uszkodzony układ DAP019EL. Nie mogłem znaleźć ani datasheet ani samego układu. Znalazłem informację, że można go podmienić układem TEA1751T, co uczyniłem. Po wymianie zasilacz ożył. Niestety podaje niestabilne napięcie 12V. Pływa na okrągło 12V-12,6V.
W pierwszej kolejności podmieniłem wszystkie elektrolity. Niestety niczego to nie zmieniło. Potem wymieniłem oba optocouplery i podejrzany uszczerbiony rezystor 1kΩ obok jednego z nich. To także niczego nie zmieniło. Niestety wciąż jestem w tym samym miejscu i trochę błądzę po omacku. :(
Poniżej zdjęcie płytki od dokładnie tego zasilacza o którym piszę. Na pewno zwrócicie uwagę na ukruszony układ TEA1751T. Nie chciałem go całego zrywać a tylko podnieść nogę zasilana. Niestety mało elegancko wyszło. Sam układ jest sprawny. To jest noga zasilająca i zarówno przed ukruszeniem jak i po napięcie pływa tak samo.
Pomyślałem jeszcze, że może ten zamieniony układ TEA1751T, nie jest do końca kompatybilny z DAP019EL, ale nie potrafię tego w żaden sposób ocenić. Brak mi wiedzy.
Obrazek
Obrazek

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Edit.
Rozrysowałem sobie na szybko schemat OVP.
Na n.4 DAS001 napięcie pływa 12V-12,6V. Na n.2 napięcie pływa 2,5V-2,6V.
Niestety nie jest to dla mnie jasne. Rozumiem, że DAS001 odłącza optocoupler reagując na Over Voltage. Ale skąd ten Over Voltage to niestety nie rozumiem.
Obrazek

Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 niestabilne napięcie wyjściowe 12V

przez Google Adsense [BOT] 16 listopada 2025, 14:49

#2 Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 niestabilne napięcie wyjściowe 12V

przez ado 17 listopada 2025, 22:22
matrixmm napisał(a): Ale skąd ten Over Voltage to niestety nie rozumiem.

Przekroczenie pewnego poziomu napięcia to zabezpieczenie zasilacza — zabezpieczenie typu Over Voltage Protection (OVP), które chroni przetwornicę przed nadmiernym napięciem na wyjściu. Post #8
zasilacz-delta-dps-100ap-13-a-qnap-ts431-zwarcie-na-uziemieniu-t77211.html

#3 Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 niestabilne napięcie wyjściowe 12V

przez matrixmm 17 listopada 2025, 23:41
No tak, czytałem co napisał Vogelek. Rozumiem że OVP porównuje napięcie z dzielnika z Vref 2,5V. Jednak nie do końca rozumiem dlaczego to napięcie jest za wysokie, że OVP tak reaguje. Skoro OVP to zabezpiczenie (a nie regulator) to rozumiem, że za wysokie napięcie na n.2 oraz na n.4 jest anomalią która uruchamia zabezpieczenie OVP. W takim razie gdzie powinienem szukać przyczyny tego za wysokiego napięcia?
Nie wiem czy dobrze kombinuję. Napięcie które dochodzi do układu OVP idzie bezpośrednio z transformatora przez diody D101 i D102. Czyli tam powinno być już stabilne 12V a jak jest za wysokie to uruchamia się OVP. Jaki układ odpowiada aby to było dokładnie 12V? TEA1751T? Tego właśnie nie rozumiem co tym steruje.
Do TEA1751T jest dostępny datasheet. Są nawet przebiegi i mogę go pomierzyć oscyloskopem. Jednak nie mam wiedzy na co powinienem zwrócić uwagę.
Transformator zasilany jest przez mosfet który sterowany jest z TEA1751T z n.13 FBDRIVER. Ok. Ale co kontroluje, jak wysterowywać tym mosfetem? Wydaje mi się, że przyczyna leży gdzieś tu ale nie bardzo to rozumiem.

Edit...

Kolejny dzień, kolejne próby...
Rozrysowałem sobie częściowo układ feedback i OVP do obu optocouplerów. Jednak na nic mnie to nie naprowadziło. Wszystko w tym układzie wygląda ok.
Jednak zauważyłem coś co wydaje mi się jest istotne i wskazywałoby, że problem może leży jednak po stronie pierwotnej?
Mianowicie układ TEA1751T zasilany jest na n.1. W działającym zasilaczu jest to stabilne 14V. W niesprawnym napięcie na n.1 pływa TEA1751T 18V-20V.
Napięcie na n1. idzie bezpośrednio z transformatora poprzez diodę o oznaczeniu GR1D (załączam fotkę). Jak podniosę diodę od strony katody to napięcie na podniesionej katodzie pływa 2,5V-3,8V. Czy to może oznaczać, że układ jest nieprawidłowo zasilany? Napięcie na n.16 TEA1751T (HV - high-voltage start-up) pływa 275V-310V. Napięcie na dużym kondensatorze elektrolitycznym, też pływa 290V-315V. (wszystkie elektrolity wymieniłem na nowe).
Na prawdę błądzę... :(
Obrazek

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#4 Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 niestabilne napięcie wyjściowe 12V

przez Vogelek23 19 listopada 2025, 20:32
matrixmm napisał(a):Napięcie na dużym kondensatorze elektrolitycznym, też pływa 290V-315V
A nie powinno - tutaj powinieneś mieć stabilne napięcie ok. 320V. Jeśli to napięcie przysiada, to jest kilka możliwości - albo częściowo uszkodzony mostek Graetza, albo uszkodzony termistor NTC (zaznaczyłem go strzałką - podaj oznaczenia z obudowy i zmierz jego rezystancję, piny oznaczone 7 i 9 od strony druku), albo przeciążenie lub niepoprawne sterowanie kluczem w obwodzie pierwotnym.
Obrazek

#5 Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 niestabilne napięcie wyjściowe 12V

przez matrixmm 19 listopada 2025, 20:54
Vogelek23 napisał(a):(zaznaczyłem go strzałką - podaj oznaczenia z obudowy i zmierz jego rezystancję, piny oznaczone 7 i 9 od strony druku)

SCK 035 746 - 4,5Ω (Pin 7 i pod nim nie opisany. 9 to trafo).
Mostek z pomiarów miernikiem na teście diody wygląda na sprawny.
Jak podniosę rezystor 29kΩ który doprowadza HV to przeciążenia nie ma. Znaczy na dużym kondensatorze jest stabilne 302V. Może ten mój TEA1751T z Chin jest uszkodzony?
Obrazek

#6 Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 niestabilne napięcie wyjściowe 12V

przez Vogelek23 19 listopada 2025, 22:08
matrixmm napisał(a):SCK 035 746 - 4,5Ω
W temperaturze pokojowej przy zerowym prądzie rezystancja powinna wynosić 3Ω, podczas pomiaru może być tylko niższa (w przedziale 2,7-2,9Ω). Jeśli jest zawyżona o 50%, to termistor jest do wymiany.

#7 Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 niestabilne napięcie wyjściowe 12V

przez matrixmm 19 listopada 2025, 22:25
Zadziwia mnie jeszcze, że z podłączonym rezystorem do HV napięcie na dużym kondensatorze skacze momentami nawet do 310V a jak odłączę w ogóle HV to jest stabilne 302V.
Vogelek23 napisał(a):W temperaturze pokojowej przy zerowym prądzie rezystancja powinna wynosić 3Ω, podczas pomiaru może być tylko niższa (w przedziale 2,7-2,9Ω). Jeśli jest zawyżona o 50%, to termistor jest do wymiany.

Qrcze, mam wątpliwości, na 100% wiesz lepiej niż ja jak powinno być ale czy to może być powód pływającego napięcia? Pomierzyłem drugi sprawny zasilacz i tam jest 5,5Ω. Jeszcze pomyślałem o moich sondach. Mój Fluke raczej jest dokładny ale sondy zwarte na pomiarze rezystancji pokazują 0,7-0,8Ω może to jest ta nadwyżka?

Teraz jeszcze podniosłem znowu n.1 (VCC) i podłączyłem ponownie n.16 (HV). W takiej konfiguracji napięcie na dużym kondensatorze pokazuje stabilne 310V (pływa co jakiś czas delikatnie o niespełna pół wolta, ale to chyba nie jest znacząca anomalia?).
Natomiast po wylutowaniu Q1 i Q2i podłączeniu HV i VCC. Napięcie na dużym kondensatorze jest 304V, pływa o pół Volta. Natomiast na n.1 (VCC) pływa 15V-20V. Na samym początku jak go dostałem martwego, to spalony był Q2 (11N80C3) i DAP019EL.
Myślę o tym niechętnie (bo strasznie zmasakrowana jest ta płytka pod spodem) ale może spróbować podmienić na inną sztukę ten TEA1751T? Co o tym sądzisz?
Dla porządku, poniżej fota jak wygląda pod radiatorem i który to Q1 i Q2.
Obrazek
Znalazłem schemat zasilacza oparty na TEA1751T gdzie strona pierwotna wygląda dość podobnie. Ze schematu wnioskuję, że napięcie VCC idzie prosto z transformatora i jest niezależne od działania kluczy. W takim razie w którym miejscu jest wysterowane na 14V?
i jeszcze fota schematu który znalazłem.
Obrazek

#8 Re: Zasilacz DELTA DPS-100AP-13 A QNAP TS431 niestabilne napięcie wyjściowe 12V

przez Vogelek23 20 listopada 2025, 11:46
matrixmm napisał(a):sondy zwarte na pomiarze rezystancji pokazują 0,7-0,8Ω
To jest duży uchyb pomiarowy. Mój UNI-T UT58A wskazuje 0,1-0,2Ω przy zwartych sondach na zakresie 200Ω i 000 na zakresie diody. Często zawyżona rezystancja zwartych sond jest skutkiem zanieczyszczonych końcówek sond, czasem przyśniedziałych styków selektora zakresu, uszkodzenia jednego z kabli sond pomiarowych lub po prostu zużytej baterii. Oczywiście ta "nadwyżka" jest w tym przypadku przyczyną zawyżonego pomiaru rezystancji, dlatego zawsze przed pomiarem zwłaszcza małych rezystancji należy zewrzeć sondy, sprawdzić uchyb pomiarowy i odjąć go od wyniku. Jeśli zatem mierzysz 4Ω a uchyb masz 0,8Ω, to wynik pomiaru jest 3,2Ω - co jest zdecydowanie lepszym wynikiem dla tego typu termistora (te elementy też mają określoną tolerancję wartości).

matrixmm napisał(a):może spróbować podmienić na inną sztukę ten TEA1751T?
Zanim pomęczysz tę płytkę kolejnym lutowaniem, wykorzystaj to, co masz pod ręką - czyli drugi zasilacz, który startuje poprawnie, gdy nie jest zamontowany w obudowie. Zmierz rezystancje do masy na wszystkich pinach TEA1751T obu zasilaczy, porównaj wyniki i sprawdź, czy nie ma jakichś istotnych różnic pomiędzy nimi.

matrixmm napisał(a):i jest niezależne od działania kluczy
Oczywiście, że JEST zależne. W przypadku powyższego schematu, stabilizacja napięcia wyjściowego realizowana jest przez programowalną diodę Zenera (U4). Napięcie referencyjne tej diody wynosi w uproszczeniu 2,5V. Jeśli napięcie na pinie sterującym po dzielniku R37/R38 jest niższe od tej wartości, to dioda nie przewodzi i transoptor U2 jest wyłączony. To powoduje, że sterownik TEA1751T (U1) zwiększa wypełnienie impulsów, sterujących kluczem Q2, a to z kolei powoduje wzrost napięcia na uzwojeniach wtórnych (11 - 7,8 oraz 7,8 - 9,10) oraz pomocniczym (5,6). Tym samym napięcie zasilania układu też wzrasta. Taki stan trwa do momentu, gdy napięcie na wyjściu przetwornicy wzrośnie do określonej wartości - w Twoim przypadku jest to 12V. To powoduje, że napięcie na pinie sterującym diody Zenera U4 wzrasta powyżej napięcia referencyjnego i dioda ta zaczyna przewodzić prąd. Ten prąd powoduje zaświecenie diody LED w transoptorze U2, czego efektem jest obniżenie napięcia na pinie 3 (FBCTRL) sterownika U1. Sterownik zmniejsza więc wypełnienie impulsów, czego efektem jest... no właśnie, obniżenie napięć na uzwojeniach wtórnych i pomocniczym. Taki cykl trwa w nieskończoność - tak długo, jak zasilacz jest podłączony do prądu, przy czym w praktyce obwód ten dąży do stałej równowagi, więc te bardzo nieznaczne i bardzo krótkie fluktuacje napięcia wyjściowego są w praktyce niezauważalne, zwłaszcza dzięki pojemności kondensatorów na wyjściu, które dodatkowo je "wygładzają".

U Ciebie rolę programowalnej diody Zenera pełni podwójny komparator DAP01, przy czym de facto komparator ten ma taką właśnie diodę wbudowaną w strukturę (pin 3 to pin sterujący diody połączony z katodą, zaś pin 4 to anoda diody i jednocześnie masa zasilania). W tym przypadku wbudowana dioda jest ustawiona na napięcie 2,5V (katoda zwarta z pinem sterującym), co ustawia napięcie odniesienia dla komparatora na taką właśnie wartość.