• Problem z dyskiem HDD Seagate ST1000DM003 Interface CRC Error Count

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Problem z dyskiem HDD Seagate ST1000DM003 Interface CRC Error Count

przez Bane24 12 listopada 2025, 10:15
Witam !!!

Mam dysk HDD firmy Seagate ST1000DM003 który zakupiłem w 2013 roku.Program HD Tune Pro pokazuje w zakładce HEALTH Interface CRC Error Count.

HD Tune Pro

Obrazek

CrystalDiskInfo

Obrazek

Obrazek

SeaTools

Obrazek

Hard Disk Sentinel

Obrazek

"1 raz/y wystąpił problem w komunikacji z dyskiem.W przypadku nagłego zdarzenia systemowego, restartu, niebieskiego ekranu śmierci, niedostępnych plik(ów)/folder(ów), zaleca się sprawdzenie kabli zasilających/danych - i jeżeli to możliwe, wypróbowanie innych kabli, aby zapobiec dalszym problemom. Możliwe są także problemy z zasilaczem - zaleca się zmianę wiązki zasilającej dysk.

Więcej informacji: https://www.hdsentinel.com/hard_disk_ca ... _error.php

Nie jest wymagane żadne działanie."

Mam pytanie co odznaczają tę błędy i jak mogę je naprawić ???

Pozdrawiam Piotr Ko

Re: Problem z dyskiem HDD Seagate ST1000DM003 Interface CRC Error Count

przez Google Adsense [BOT] 12 listopada 2025, 10:15

#2 Re: Problem z dyskiem HDD Seagate ST1000DM003 Interface CRC Error Count

przez Vogelek23 12 listopada 2025, 12:38
W tym wypadku najprawdopodobniej jest problem z głowicami (degradacja). Bardzo wysokie odczyty RAW READ ERROR RATE, SEEK ERROR RATE oraz COMMAND TIMEOUT, czego wynikiem są także błędy CRC. Spotykam się z takimi wynikami SMART zazwyczaj w przypadku uszkodzonego kabla zasilającego SATA (nagminna usterka w komputerach Apple iMac 2012-2017). Udało mi się w jednym przypadku naprawić taki dysk właśnie poprzez wymianę głowic (klient miał na nim bardzo ważne dane), zazwyczaj jednak nie jest to opłacalna sprawa, o ile dane nie są aż tak istotne. Ponadto, uśredniona żywotność dysku HDD (talerzowego) wynosi około 25200 godzin, a u Ciebie jest już przekroczona o prawie 40%.

#3 Re: Problem z dyskiem HDD Seagate ST1000DM003 Interface CRC Error Count

przez Bane24 12 listopada 2025, 12:55
Witam !!!

Dziękuję za pomoc.

Sprawdziłem programem HD Tune Pro w poszukiwaniu błędów(Error Scan),program nie znalazł ani jednego błędu na tym dysku.

Mam pytanie czy wymiana kabla SATA oraz zasilania dysku mogła być coś pomoc w tym przypadku czy lepiej kupić nowy dysk jakie jest Pana zdanie ???

Pozdrawiam Piotr Ko

#4 Re: Problem z dyskiem HDD Seagate ST1000DM003 Interface CRC Error Count

przez tekort 12 listopada 2025, 14:34
Vogelek23 napisał(a):Ponadto, uśredniona żywotność dysku HDD (talerzowego) wynosi około 25200 godzin, a u Ciebie jest już przekroczona o prawie 40%.

Jeśli trzymasz tam mało istotne dane to jeszcze OK, natomiast jako kolega Vogelek23 wspomniał, ten dysk już dawno przeżył swoje i najlepiej będzie go wymienić. Dysk, który ma też zdegradowaną powierzchnie może odpowiadać za wolniejszą pracę w dzisiejszych OS takich jak np. Win10\11 z racji dużych czasów odpowiedzi, a z czasem może nawet powodować błędy typu BSOD, zawieszanie się komputera etc.

Kabel zasilania raczej nie, warto go przeczyścić alkoholem, a samą taśmę SATA polecam podmienić na nową lub po prostu wiadomą, w 100%ach sprawną.

#5 Re: Problem z dyskiem HDD Seagate ST1000DM003 Interface CRC Error Count

przez Vogelek23 12 listopada 2025, 16:08
Moim zdaniem - o ile dane nie są jakoś bardzo istotne - lepiej (i taniej) będzie kupić nowy dysk, np. SSD. Będzie to rozwiązanie i szybsze i trwalsze. Samsung Evo i Pro, Crucial MX500 - z tymi dyskami SSD nigdy nie miałem problemów. Crucial pracuje u mnie w sklepowym iMac'u już 8 lat - komputer jest rzadko wyłączany (czasami potrzebuję mieć do niego zdalny dostęp z domu), natomiast kilka dysków Samsung PRO pracuje w serwerze firmowym przez 24 godziny na dobę od ponad 5 lat.

Re: Problem z dyskiem HDD Seagate ST1000DM003 Interface CRC Error Count

przez Google Adsense [BOT] 12 listopada 2025, 16:08