Witam serdecznie.
Laptop: Dell Vostro 1000.
Matryca: AU Optronics B154EW01 (standardowa WXGA, matowa).
Sprzęt przybył do mnie z następującą usterką: po włączeniu zamiast obrazu wyświetlały się kolorowe plansze (kolory jednolite, plansze zmieniały się co około 1,5 sekundy).
Plansze zmieniały się w ściśle ustalonej kolejności: czerwona, zielona, niebieska, biała, jasnoszara, szara, ciemnoszara, czarna, następnie znów czerwona, zielona... itd.
Pierwotnym zamysłem była hipoteza, że sprzęt posiada w BIOSie zaimplementowany tryb serwisowy, który z niewiadomych powodów się aktywował.
Jednak hipoteza ta upadła, ponieważ na zewnętrznym monitorze jest prawidłowy obraz systemu operacyjnego (laptop normalnie działa, poza tą nieszczęsną matrycą).
Matryca zadziałała prawidłowo w innym sprzęcie, zatem jest ona sprawna.
Postanowiłem więc podmienić matrycę na inną, też AU Optronics, model B154EW02.
Efekt - brak treści oraz podświetlenia.
Przełożyłem więc z powrotem oryginalną matrycę... z fatalnym skutkiem - tu też brak treści i podświetlenia!
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją w tym (lub podobnym budową) modelu?
Co oznaczają te kolorowe plansze - czy to tryb serwisowy matrycy?
Od czego zacząć diagnostykę?
Laptop: Dell Vostro 1000.
Matryca: AU Optronics B154EW01 (standardowa WXGA, matowa).
Sprzęt przybył do mnie z następującą usterką: po włączeniu zamiast obrazu wyświetlały się kolorowe plansze (kolory jednolite, plansze zmieniały się co około 1,5 sekundy).
Plansze zmieniały się w ściśle ustalonej kolejności: czerwona, zielona, niebieska, biała, jasnoszara, szara, ciemnoszara, czarna, następnie znów czerwona, zielona... itd.
Pierwotnym zamysłem była hipoteza, że sprzęt posiada w BIOSie zaimplementowany tryb serwisowy, który z niewiadomych powodów się aktywował.
Jednak hipoteza ta upadła, ponieważ na zewnętrznym monitorze jest prawidłowy obraz systemu operacyjnego (laptop normalnie działa, poza tą nieszczęsną matrycą).
Matryca zadziałała prawidłowo w innym sprzęcie, zatem jest ona sprawna.
Postanowiłem więc podmienić matrycę na inną, też AU Optronics, model B154EW02.
Efekt - brak treści oraz podświetlenia.
Przełożyłem więc z powrotem oryginalną matrycę... z fatalnym skutkiem - tu też brak treści i podświetlenia!
Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją w tym (lub podobnym budową) modelu?
Co oznaczają te kolorowe plansze - czy to tryb serwisowy matrycy?
Od czego zacząć diagnostykę?
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.