Po wymianie taśmy matrycy, gniazda J1, mostu północnego - dalej to samo.
Prawdziwie zdesperowany, zacząłem wykręcać kolejne matryce z laptopów Dell - czwarta z kolei matryca - ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu - zadziałała! Od razu oczywiście zgrałem wsad tej działającej matrycy i zaprogramowałem nim oryginalny panel. Efekt - powrót do pierwotnych problemów z obrazem (czyli plansze testowe).
Przeanalizowałem dokładnie sygnały dochodzące do matrycy i stwierdziłem, że jedynym sygnałem, który może budzić wątpliwości, jest sygnał AGING (tak oznaczony jest on na matrycy). Sygnał ten (n.5 złącza J101 matrycy) dochodzi do n. 5 kontrolera matrycy U101 (AUO-002). W specyfikacji matrycy jest on oznaczony jako NC, jednak DELL wykorzystuje ten pin - na n. 13 złącza matrycy na płycie (J1) sygnał ten nosi nazwę LCD_TST. Wychodzi on z... mostu południowego (pad N3).
Zatem finalnie wymiana mostu południowego rozwiązała problem. Dziękuję bardzo wszystkim za cenne wskazówki i podpowiedzi.
Szczególne podziękowania dla Kolegi oneeye, który bezpośrednio naprowadził mnie na właściwy trop.Temat zamykam.