• Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez Vogelek23 14 maja 2010, 16:08
Witam serdecznie.

Laptop: Dell Vostro 1000.
Matryca: AU Optronics B154EW01 (standardowa WXGA, matowa).

Sprzęt przybył do mnie z następującą usterką: po włączeniu zamiast obrazu wyświetlały się kolorowe plansze (kolory jednolite, plansze zmieniały się co około 1,5 sekundy).
Plansze zmieniały się w ściśle ustalonej kolejności: czerwona, zielona, niebieska, biała, jasnoszara, szara, ciemnoszara, czarna, następnie znów czerwona, zielona... itd.

Pierwotnym zamysłem była hipoteza, że sprzęt posiada w BIOSie zaimplementowany tryb serwisowy, który z niewiadomych powodów się aktywował.
Jednak hipoteza ta upadła, ponieważ na zewnętrznym monitorze jest prawidłowy obraz systemu operacyjnego (laptop normalnie działa, poza tą nieszczęsną matrycą).
Matryca zadziałała prawidłowo w innym sprzęcie, zatem jest ona sprawna.

Postanowiłem więc podmienić matrycę na inną, też AU Optronics, model B154EW02.
Efekt - brak treści oraz podświetlenia.
Przełożyłem więc z powrotem oryginalną matrycę... z fatalnym skutkiem - tu też brak treści i podświetlenia!

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją w tym (lub podobnym budową) modelu?
Co oznaczają te kolorowe plansze - czy to tryb serwisowy matrycy?
Od czego zacząć diagnostykę?

Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez Google Adsense [BOT] 14 maja 2010, 16:08

#3 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez michallus 14 maja 2010, 16:28
Miałem podobny przypadek jakiś czas temu, matryca świeciła co prawda jednym kolorem.

Pomogła zmiana softu w matrycy. Sczytaj z oryginalnej do tej którą chcesz podstawić i zobacz jaki będzie efekt, możesz też spróbować odwrotnie - dokładnie Ci nie powiem, ale jakaś kombinacja przyniosła zamierzony efekt.
Pamiętam, że inne podstawiane matryce też nie chciały działać, dopiero po upgrade było OK.
Podgrzej też delikatnie grafikę i zobacz czy jest jakaś zmiana.

#4 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez greg464 14 maja 2010, 16:51
Znalazłem coś takiego:
"DO get activity try this : power off the system, press power button while holding down the D key, this will run the LCD BIST SELF TEST which will run through full colour screens",
więc może to jest jakiś tryb serwisowy.

#5 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez Vogelek23 14 maja 2010, 17:11
Najważniejsze pytanie - dlaczego w tej chwili nie ma obrazu na oryginalnej matrycy?

Odłączyłem matrycę, podłączyłem drugą, stwierdziłem brak reakcji, podłączyłem z powrotem oryginalną matrycę i ta się też już nie zaświeciła - jednak w innym laptopie działa jak trzeba. Czy zatem podmiana EEPROMU ma sens, skoro oryginalna matryca nie chce świecić?

Wygląda na to, że matryca nie jest w ogóle wykrywana, ponieważ na zewnętrznym monitorze jest obraz (wcześniej, przy podłączonej matrycy, na złączu VGA nie było nic).

Przekulkowałem grafikę - bez zmian.
Próbowałem również uruchamiania z klawiszem "D" - bez zmian.

#6 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez jurek1980 14 maja 2010, 17:39
Przy teście z biosu oczywiście nie uruchomi się równocześnie Windows na zewnętrznym monitorze. Zostaje matryca lub kabel. Zerknij do noty katalogowej matrycy AUO. Piny NC opisane są jako Reserved for test. Kiedyś miałem taki przypadek z ekranem Chi mei. Przy uszkodzonym kablu musiały tak zewrzeć się piny, że matryca przeszła w tryb testowy. Niestety nie udało mi się tego wyeliminować, skończyło się na wymianie LCD i kabla. Wiem, że to mało pomocne, ale jeszcze nigdzie nie znalazłem informacji o trybach serwisowych matryc. Chociażby Samsung ma oddzielne złącze do tego, a co tam podpina i jak testuje?

#7 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez Vogelek23 14 maja 2010, 18:12
jurek1980 - chodzi mi o to, że gdy matryca wyświetlała plansze testowe, na monitorze zewnętrznym nie było obrazu (choć po dźwiękach słyszałem, że uruchamia się Windows).
Teraz matryca nic nie wyświetla, dodatkowo na podłączonym monitorze zewnętrznym stale jest obraz - pomimo podłączonej matrycy - co może sugerować, że matryca nie jest w ogóle wykrywana, czy tak?

#9 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez jurek1980 14 maja 2010, 18:33
Tak jak najbardziej. Możesz spróbować wywołać BIST test. Czy na podłączonym zewnętrznym monitorze możesz wejść normalnie do bios? Czy możesz zerknąć oscyloskopem na linię edid matrycy i czy wygląda na to, że jest na niej komunikacja?

#11 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez Vogelek23 14 maja 2010, 19:22
Niestety, jest z tym problem - jak już pisałem wyżej, matryca odmówiła współpracy z tym notebookiem, choć działa w innym laptopie.
Sprawdziłem już kabel matrycy, ale wszystkie połączenia są w porządku.

#12 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez delp 14 maja 2010, 19:38
Czy wydaje jakiś dźwięk przy próbie wywołania tego BistTest,
"For example, input is required during the color bar test. Failure to input a response will eventually result in a timeout error: 1000-0333 Graphics test timed out waiting for keyboard response. This does not indicate a graphics failure has occurred."
może po prostu "przekulkowanie" grafiki ją "dobiło", bo nie wymieniałeś na inny egzemplarz

#13 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez greg464 14 maja 2010, 20:30
Czy bios jest wgrany odnowa?
LCD BIST SELF TEST jest w biosie
może bios się uszkodził i dlatego wyświetlał test na okrągło
a teraz całkiem się wykrzaczył.
Jeszcze jedna sugestia to KBC,
wcześniej laptop startował jakby przy włączeniu wciśnięty był klawisz "D",

#14 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?  [ROZWIĄZANY]

przez oneeye 14 maja 2010, 20:38
Pooglądałem sobie schemat i nasuwa mi się tylko jedno poza w/w poradami. Jak wygląda J1? Na logikę, podmiana matrycy pogorszyła sprawę, w pierwszej fazie myślałem również o taśmie, ale piszesz że sprawdziłeś. Mogłeś ruszyć gniazdo. Napisałeś również, że po wymianie cały czas jest obraz na CRT. Jak dla mnie to nic innego tylko (tak jak również napisałeś) brak wykrywania podłączonej matrycy. Po drodze mamy gniazdo i taśmę. Idąc dalej w gniazdo mamy dwa podejrzane sygnały: sygnał LCD_TST, który generowany jest przez SB, oraz BLON, który generowany jest z NB za pośrednictwem U40, U7. Jeśli sygnał LCD_TST przywarty do któregoś z pinów obok, a tam akurat jest napięcie mogłoby skutkować zdaje się efektem, który opisujesz. Jeśli dobrze myślę BLON musiałby być przywarty do masy lub nie mieć kontaktu by matryca przestała działać. Także, może gniazdo leciwe? Sygnały są z dwóch różnych mostków, kulkowanie NB mogłoby poskutkować "ciemnością". jurek1980 wspomniał również o komunikacji z eepromem matrycy, warto byłoby wiedzieć też to.

#15 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez jurek1980 15 maja 2010, 00:24
Zgraj dumpa z eepromu zamontowanej matrycy i zamieść.

#16 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez Paulusplu 15 maja 2010, 02:11
oneeye napisał(a): [...] mamy dwa podejrzane sygnały: sygnał LCD_TST, który generowany jest przez SB, oraz BLON [...]

LCD_TST to sygnał kontrolno-testowy matrycy - inna nazwa: PNL_SLFTST (Panel Self Test), w Dell'ach często wykorzystywany
(czasem Dell stosuje również detekcję kabla - LCD_CBL_DET - i in.)
BLON - powszechnie: Backlight ON/OFF (wiadomo, idzie do invertera)

#17 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez oneeye 15 maja 2010, 09:45
Paulusplu napisał(a):LCD_TST to sygnał kontrolno-testowy matrycy - inna nazwa: PNL_SLFTST (Panel Self Test), w Dell'ach często wykorzystywany
(czasem Dell stosuje również detekcję kabla - LCD_CBL_DET - i in.)

Zatem pytanie, czy ten sygnał może powodować objawy, o których pisze Vogelek23?

#18 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez Usunięty Użytkownik 402 15 maja 2010, 21:56
Zresetował bym bios lub zdemontował bateryjkę na chwilę, podmienił bym taśmę matrycy na inną.
Ale obstawiam uszkodzoną taśmę matrycy.

#19 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez Vogelek23 16 maja 2010, 00:29
LAZY - taśma została sprawdzona, jest sprawna. Reset CMOS i wyjęcie baterii również nic nie daje.
BIOS był przeprogramowany z poziomu systemu Windows.
W tej chwili jest tak, że procedury BIST nie da się wywołać. LCD dalej nie świeci, nie ma także treści obrazu.
Spróbuję jeszcze zgrać EEPROM, ale czy to może mieć z nim związek, jeśli panel działa w innym laptopie i działał w Dellu w trybie testowym przed jego odłączeniem?

#20 Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez Usunięty Użytkownik 402 16 maja 2010, 00:41
Sprawdzona, nie znaczy podmieniona. A sam się nadziałem w zeszłym tygodniu. Usterka podobna brak obrazu na lcd.

Re: Dell Vostro 1000 - tryb testowy matrycy?

przez Google Adsense [BOT] 16 maja 2010, 00:41