• Toshiba A500 NSKAA LA-5361P rev:1.0 problem z instalacją

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba A500 NSKAA LA-5361P rev:1.0 problem z instalacją

przez bumper1 5 stycznia 2018, 15:34
Moja obsada
Model: Toshiba A500
Platforma: NSKAA LA-5361P
Rev: 1.0 2009-11-09
CPU: i3-330M
PCH: HM55
GPU: N11M-GE1-B-A3 (LAMINAT LS-5005)
KBC: KB926QF D3
BIOS: cFeon F32-100HIP

Klient przyniósł laptopa i nowy dysk żeby zainstalować na nim system. Po wrzuceniu nowego dysku (a potem kilku moich sprawnych), czasem uda się wejść w bios i widzi dysk, a najczęściej pojawia się logo toshiba, później miga kursor, przestaje migać i tak stoi. Nie da się nic zbootować ani z dvd, ani usb, wsadziłem też dysk z windowsem - w każdnym przypadku stoi na kursorze.
Podmieniałem ram, wylutowałem bateryjkę, żeby zresetować bios- bez zmian. Próbowałem już kilku różnych biosów i w każdym przypadku czarny ekran, kręci wiatrak, po ok 20 sekundach wyłącza się płyta. Jedynie wsad klienta daje obraz. Po próbach z biosami, podgrzałem grafikę, a potem HM55 -bez zmian.
Tutaj dostałem kilka wsadów, niestety na żadnym nie daje obrazu
toshiba-a500-nskaa-la-5361p-rev-1-0-t51710.html
Wrzucam mój wsad, może ktoś coś potrafi z nim zrobić, ja próbowałem czyścić ME Region ale po tym nie daje obrazu.

Re: Toshiba A500 NSKAA LA-5361P rev:1.0 problem z instalacją

przez Google Adsense [BOT] 5 stycznia 2018, 15:34

#2 Re: Toshiba A500 NSKAA LA-5361P rev:1.0 problem z instalacją

przez Lesio23 5 stycznia 2018, 16:23
Procesor podmieniałeś ?.
Napięcie na cewkach prawidłowe ?.
Napięcie na złączu dysku są poprawne ?.

#3 Re: Toshiba A500 NSKAA LA-5361P rev:1.0 problem z instalacją

przez bumper1 5 stycznia 2018, 18:21
Procesor podmieniony bez zmian.
Na złączu dysku +3VS = 3,2V , +5VS = 5V; zarówno z dyskiem jak i bez, czuć że dysk się kręci.
PL5 (5VALWP)= 5,0V
PL16 (3VALWP)= 3,3V
PL9 (+1.5VP) = 1,5V
PL17 (1.8VSP)= 1,8V
PL7 (1.05VCCP) =1.04V

#4 Re: Toshiba A500 NSKAA LA-5361P rev:1.0 problem z instalacją  [ROZWIĄZANY]

przez Lesio23 5 stycznia 2018, 19:19
Jeśli bios nie pomoże, a tak uważam , to HM55 będzie, winny całego problemu. Podgrzewałeś rdzeń czy cały układ??.
Miałem identyczny przypadek, tylko na innej platformie i dopiero po wymianie mostka problem został rozwiązany.

#5 Re: Toshiba A500 NSKAA LA-5361P rev:1.0 problem z instalacją

przez bumper1 24 stycznia 2018, 17:22
Sytuacja zakończyła się tak, że podgrzałem jeszcze raz HM55 i nic się nie zmieniło. Wtedy wsadziłem inne kości ram o tych samych parametrach i ruszyło. (przed grzaniem mostka na tych samych moich ramach nie działał). Zamieniałem kilka razy, oryginalne nie działały, moje działają. Natomiast kości z A500 testowane kilkadziesiąt godzin memtestem w innym komputerze również działają. Właściciel nie chce inwestować w naprawę płyty- zabrał laptopa z moim ramem (na którym działał kilka dni), żeby używać, aż padnie. Temat zamykam, dziękuję za pomoc.

Re: Toshiba A500 NSKAA LA-5361P rev:1.0 problem z instalacją

przez Google Adsense [BOT] 24 stycznia 2018, 17:22