Posiadam laptopa Lenovo Ideapad 3 15ada05 z płytą główną nm-c821 rev. 1.0 trafił mi się martwy, naprawiłem go lecz jest problem z wifi, najczęściej jest tak, że karta wifi jest niewidoczna, dopiero gdy włączę ukryte sprzęty to pokazuje tam kartę sieciową, po usunięciu i odświeżeniu menadżera urządzeń wskakuje karta wifi już w pełni widoczna, są wykrywane sieci wifi lecz przy próbie połączenia raz połączy się z siecią a raz nie i pokazuje komunikat że nie mógł połączyć się z tą siecią. Wyłączam wifi i włączam wtedy pokazuje Wifi2,.tak jakby od nowa zasilił kartę wifi. Wykonywałem próby na 3 różnych kartach wifi, w każdych jest ta sama sytuacja. Czasem była sytuacja że normalnie się połączył nawet z 15 minut wifi chodziło lecz po tym czasie odcięcie wifi. Sterowniki wymieniałem już wiele razy, wszystkie youtubowe filmiki przejrzane, napięcie zasilania 3,3v jest. Instalowałem win 10 i win 11, ta sama sytuacja, zrobiłem aktualizacje biosu również nic nie dało. Nie mam pojęcia co może być nie tak, miał ktoś podobną sytuację?
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Lenovo 3 15ADA05 nm-c821 rev. 1.0 Problem z Wifi
przez Google Adsense [BOT] • 19 grudnia 2025, 22:29
Prawdopodobnie korzystasz z karty sieciowej, która nie jest sygnowana marką Lenovo lub modelu karty, który nie znajduje się na tzw. Whitelist wewnątrz BIOS. Lenovo wpisuje do BIOS tylko te karty, które sami zatwierdzą. Inne karty pokażą się jako "Inne urządzenia" a ich działanie będzie dosyć wybiórcze. W tym modelu mogłeś mieć kartę Intel, Realtek albo Qualcomm. Przykład karty z Lenovo (źródło: allegro.pl):

Karty od Lenovo posiadają też odpowiednie numery "serwisowe", w tym przypadku ze zdjęcia jest to numer: 8SSW10A
Karty od Realtek i Qualcomm potrafią być awaryjne - najlepiej działają te od Intel. Ściagnij paczkę sterowników ze strony tego modelu Lenovo, wypakuj je i zobacz do jakiego modelu kart instalowane są sterowniki Intel. Wtedy zakup taką kartę z numerem serwisowym Lenovo i powinno być OK
Karty od Lenovo posiadają też odpowiednie numery "serwisowe", w tym przypadku ze zdjęcia jest to numer: 8SSW10A
Karty od Realtek i Qualcomm potrafią być awaryjne - najlepiej działają te od Intel. Ściagnij paczkę sterowników ze strony tego modelu Lenovo, wypakuj je i zobacz do jakiego modelu kart instalowane są sterowniki Intel. Wtedy zakup taką kartę z numerem serwisowym Lenovo i powinno być OK
Wielokrotnie podpinałem różne karty wifi do tego modelu i nigdy nie spotkałem problemu z whitelistą. W tym modelu chyba jej nie ma - a przecież w innych laptopach, których była kończyło się to komunikatem o błędzie po wykonaniu procedury post i brakiem możliwości uruchomienia systemu operacyjnego.
Za to spotkałem się z identyczną usterką co autor tematu- zamiast standardowych artefaktów - znikało wifi, znikała karta lub przestawała pracować podczas połączenia. Przyczyną była typowa wada tych konstrukcji - czyli spoiwo LTS, cudowny klej, cienki laminat i miękka obudowa. Wystarczyło wykonać reballing APU, może tu mamy ten sam przypadek?
Za to spotkałem się z identyczną usterką co autor tematu- zamiast standardowych artefaktów - znikało wifi, znikała karta lub przestawała pracować podczas połączenia. Przyczyną była typowa wada tych konstrukcji - czyli spoiwo LTS, cudowny klej, cienki laminat i miękka obudowa. Wystarczyło wykonać reballing APU, może tu mamy ten sam przypadek?
Re: Lenovo 3 15ADA05 nm-c821 rev. 1.0 Problem z Wifi
przez Google Adsense [BOT] • 23 grudnia 2025, 00:46