• Toshiba L650-1NT - problem z i7-820QM.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba L650-1NT - problem z i7-820QM.

przez Pitok12e 9 maja 2025, 11:26
Siema. mam problem z laptopem Toshiba Satellite L650-1NT. Wymieniłem w nim procesor z i5-480M na i7-820QM. Po tej operacji, nie startuje. Sam procesor się nagrzewa lecz RAM nie startuje. Myślałem,że to wina starego biosu V2.20 ,więc zaktualizowałem do V2.40 (wersja odblokowana) ale nadal to samo. Czy w ogóle jest możliwość odpalenia tego 4 rdzeniowca na tym lapku? Proszę o pomoc. Może jest jakiś zmodowany bios ,który akceptuje ten model procesora? Płyta to 6050A2332301-MB-A02.

Re: Toshiba L650-1NT - problem z i7-820QM.

przez Google Adsense [BOT] 9 maja 2025, 11:26

#2 Re: Toshiba L650-1NT - problem z i7-820QM.

przez xamledyD 9 maja 2025, 17:12
Witam.
Podaj oznaczenie kodowe płyty głównej laptopa.
i7-820QM nie posiada zintegrowanej karty graficznej - może być to przyczyną problemów z działaniem laptopa po montażu tego procesora.
Pozdrawiam

#3 Re: Toshiba L650-1NT - problem z i7-820QM.

przez Pitok12e 9 maja 2025, 20:36
Ta płyta posiada dedykowaną kartę graficzną, więc raczej powinna się przerzucić na nią w przypadku braku integry w procku. Ktoś coś mówił ,że sekcja zasilania nie jest przystosowana do 4 rdzeniowców ale nie wiem ile w tym prawdy. Ta i7 ma większe TDP czego jestem świadom jak i skutków za tym idących.

#4 Re: Toshiba L650-1NT - problem z i7-820QM.

przez Vogelek23 9 maja 2025, 21:45
Pitok12e napisał(a):więc raczej powinna się przerzucić na nią w przypadku braku integry w procku
Nie do końca, bo to zależy od założeń projektowych i konstrukcji - jest wiele laptopów, gdzie dedykowana GPU uruchamia się tylko w przypadku renderowania grafiki 3D, a większość czasu działa na grafice zintegrowanej i tylko na niej się uruchamia. Skoro masz najwyższy dostępny wsad BIOS i procesor na nim nie działa, to albo jest uszkodzony, albo płyta go nie obsługuje (na przykład z przyczyn, podanych przez kol. xamledyD, które dla mnie wydają się najbardziej oczywiste w tym przypadku). Jeśli masz 100% pewności, że procesor jest sprawny, to odpowiedź jest oczywista - brak obsługi przez płytę procesorów bez zintegrowanej grafiki.

#5 Re: Toshiba L650-1NT - problem z i7-820QM.

przez Pitok12e 9 maja 2025, 22:14
Co do biosu. Ponoć wyższego jak 2.40 nie ma i taki został mi podlinkowany. Dokładnie to był bios BB10240 unlocked menu z tego linku: xxxxxxxxxx
Czy nie ma możliwości obejścia tego "zabezpieczenia" aby dało się przełączyć sztywno na dedykowaną? W biosie niby nie zauważyłem takiego parametru a opcji po aktualizacji przybyło. Chyba ,że to może problem z zasilaniem? Procek niby się grzeje znaczy dostaje zasilanie. Uszkodzenie też przerabiałem dlatego też zamówiłem druga sztukę tego procka ,bo pierwsza była z Aliexpress ale nic to nie dało nadal czarny ekran.

Re: Toshiba L650-1NT - problem z i7-820QM.

przez Google Adsense [BOT] 9 maja 2025, 22:14