#21 Re: HP ENVY X360 15-EU0313NW, płyta 203037-2 - znikające napięcia [ROZWIĄZANY]
przez Vogelek23 • 13 lutego 2026, 06:21
Właśnie mam identyczną płytę na stole z identycznym objawem (działa "na palec" w okolicy złącza baterii). Starłem nieco zębów, ale naprawiłem. Wystarczy przelutować kontroler KBC - ja zrobiłem to lutownicą kolbową. Z uwagi na położenie kontrolera (centralna część płyty), podczas pisania na klawiaturze dochodzi najprawdopodobniej do nadmiernego wyginania PCB w środkowym obszarze i KBC traci po jakimś czasie kontakt z którymś z padów. Ewidentnie jest to problem na poziomie projektowym - założę się o kawę, że inżynierzy z HP (i nie tylko) mają na biurkach bardzo konkretne wytyczne w kwestii planowego postarzania produktów 
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.