• ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez bpjl 31 maja 2016, 16:42
Witajcie,

Dostałem do przejrzenia komputer ASUS X553M. Właściciel przyznał się do stosowania nieoryginalnego zasilacza po czym komputer przestał "żyć". Nie wiem co to za zasilacz był ale w wyniku jego zastosowania laptop przestał się włączać i ładować baterię (po podłączeniu do zasilacza serwisowego jest zerowy pobór prądu).

Wymontowałem płytę główną (60NB04X0-MB1B00) i na tyle na ile umiałem pomierzyłem rezystancje między cewkami przetwornic a masą oraz napięcia na tych cewkach po podaniu zasilania. Wyniki przedstawiam na zdjęciu poniżej:
Obrazek

A oto druga strona płyty:

Obrazek

Proszę o wskazówki co mógłbym jeszcze sprawdzić aby zbliżyć się do problemu a może nawet go rozwiązać w warunkach domowych.

Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez Google Adsense [BOT] 31 maja 2016, 16:42

#2 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez nero24 31 maja 2016, 18:04
Podaj pomiary napięć na dwóch tranzystorach zaraz za gniazdem zasilania.

#3 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez bpjl 31 maja 2016, 18:05
Obrazek

#4 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez nero24 31 maja 2016, 18:13
Zmierz rezystancje na każdym z nich a mianowicie bramka-źródło, bramka-dren,dren-źródło.

#5 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez bpjl 31 maja 2016, 20:30
Obrazek
T1:
    bramka-źródło = 1,1Ω
    bramka-dren =±400kΩ
    dren-źródło =±400kΩ

T2:
    bramka-źródło = 1,1Ω
    bramka-dren = 1,4Ω
    dren-źródło = 0,4Ω

#6 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez sebastiank 31 maja 2016, 20:46
Wylutuj i sprawdź na wylutowanych. Jeśli przebite - wymień na sprawne.
Możliwe jest także, że te niskie rezystancje pozostaną na padach na płycie - to też sprawdź po wylutowaniu.

#7 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez bpjl 31 maja 2016, 21:20
A jakby tak jednak to google nie wyrzuca zadowalającego wyniku na temat A5 GNE 900C09. Gdzie można nabyć takie cudo?

#8 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez nero24 31 maja 2016, 21:25
P0903BEA . Datasheet dostępny. Tranzystory musisz wymienić. Sprawdź jeszcze na wylutowanych i na padach jak kolega wcześniej wspominał.

#9 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez sebastiank 31 maja 2016, 21:32
nero24 napisał(a):P0903BEA

Jesteś pewien?
P0903BEA ma oznaczenie A5 GND, a ten A5 GNE.

#10 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez bpjl 31 maja 2016, 21:51
No właśnie widziałem że A5 występuje w wersjach GND i GNC. U mnie jest akurat GNE o którym nigdzie nie ma informacji. Czym one się różnią? Można je stosować zamiennie?

#11 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez sebastiank 31 maja 2016, 21:55
O GNE też nie znalazłem informacji. Być może nie ma różnic i można stosować zamiennie.
GND jest jeszcze zamienny lub taki sam jak VNE i GNB. Być może tylko A5 jest istotne w tym oznaczeniu.

#12 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez bpjl 2 czerwca 2016, 15:23
sebastiank napisał(a):Wylutuj i sprawdź na wylutowanych.

No i wszystko OK tylko mam problem z wylutowaniem tego. Mam hot-air, dmucham, i nic. Najpierw 230 stopni potem w górę do 310 i dalej nic. To tak trzyma mocno i grzać dalej czy popełniam jakiś błąd

#13 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez sebastiank 2 czerwca 2016, 15:30
Jak masz w okolicy element pochłaniający ciepło - może on powodować taki efekt.
Możesz grotówką nałożyć (wymieszać) cynę ołowiową - obniżysz potrzebną temperaturę. Możesz też wylutować cewkę w okolicy - pochłania dużo ciepła.

Sporo zależy od hota - tu jest różnie w zależności od producenta - podane temperatury są rzeczywiste?

#14 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez bpjl 2 czerwca 2016, 15:39
Dobra, wylutowałem. Jak tylko odstawiłem hota to parę chwil później było już zimne. Ten laminat odprowadza ciepło bardzo szybko. Podniosłem temperaturę i w chwilę tranzystor był w moich rękach.

Z pomiarów otrzymałem podobne wyniki:
    bramka-źródło = 1,1Ω
    bramka-dren = 1,4Ω
    dren-źródło = 0,4Ω

Pomiary na padach nie wykazują zwarcia.

#15 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez sebastiank 2 czerwca 2016, 15:42
Pomiary na wylutowanym mosfecie wykazują przebicia - ewidentnie do wymiany.

#16 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez bpjl 2 czerwca 2016, 15:44
Wyżej został polecony P0903BEA. Czy w zamian mogę zastosować FDMC8884? Z tego tematu - mosfet-a5-gnd-t37008.html wynika ze tak ale wolę się upewnić.

#17 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje  [ROZWIĄZANY]

przez sebastiank 2 czerwca 2016, 15:47
Już dyskutowaliśmy na ten temat... Być może jest to P0903BEA, ale pewności nie ma.
Możesz spróbować - dowiesz się :).

#18 Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez bpjl 7 czerwca 2016, 16:55
Wlutowałem FDMC8884 i laptop odżył. Ładowanie działa i wszystko śmiga jak dawniej.

Dziękuję bardzo za okazaną pomoc.

Re: ASUS X553M - nie włącza się i nie ładuje

przez Google Adsense [BOT] 7 czerwca 2016, 16:55