• ASUS R510C - MB X550CC Rev 2.0 - nie włącza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS R510C - MB X550CC Rev 2.0 - nie włącza się

przez MarcinPL 4 października 2025, 16:51
Dzień dobry,
trafił do mnie laptop na rutynową wymianę wysłużonego HDD na nowy dysk SSD.
W trakcie jego serwisowania pacjent zmarł mi na stole. Zanim zacząłem cokolwiek robić, sprawdzałem czy laptop działa i ten normalnie uruchomił się do Windows, raz się zdarzyło że skanował/naprawiał błędy na dysku po czym zrobił reset i zawiesił się - świeciły tylko kontrolki od PWR i ładowania baterii. Wyłączenie awaryjne nie było możliwe poprzez przytrzymanie przycisku POWER. Odłączyłem baterię i zasilanie. Laptop włączył się normalnie poprawnie.
Przystąpiłem do wymiany dysku, zacząłem instalację windows, jeden restart wszystko okey, drugi restart sytuacja j.w. świecące się kontrolki, wentylator stoi laptop nie włącza się, brak obrazu. Procedura wyjęcia baterii i odłączenia zasilacza już w tym momencie nie daje żadnego rezultatu, laptop odłączony był kilka godzin i nie ma możliwości włączenia go.

Co zrobiłem do tej pory:
Zdemontowałem płytę, wyjąłem baterię CMOS (potencjał ok - 3V), zrobiłem podstawowe pomiary (podam je poniżej). Płyta niestety nie startuje, jest reakcja na włącznik, zapala się kontrolka POWER na tym rozruch się kończy, procedura startowa nie przechodzi. Z pomiarów napięć mam tylko obecne B+ 19,9V, startują regulatory LDO 3,3V i 5V oraz linie ALW 3,3V (PL8100), 5V (PL8101) na układzie PU8100 - uP1589Q. Próbowałem naprawić bios programem UBT2 oraz wrzuciłem na próbę klika wsadów do tego modelu. Niestety nic nie pomaga i pomysłów dalszych brak.

Laptop ASUS R510C
    Płyta X550CC Rev 2.0
    CPU SR0N9 - Intel Core i3-3217U
    GPU N14M-GE-S-A2 - Nvidia GT 720M

Pomiary rezystancji na cewkach:
PL8801 - 1Mohm
PL8001 - 2,5ohm
PL8004 - 1,9ohm
PL8501 - 35ohm
PL8502 - 35ohm
PL8200 - 5ohm
PL8301 - 405ohm
PL8401 - 370ohm
PL8100 - 2kohm
PL8101 - 23kohm

Pomiary napięć
PL8100 - 3,3V
PL8101 - 5V
Na reszcie cewek cisza, nawet po włączeniu przyciskiem power.
KBC oczywiście ma zasilanie, na przycisku występuje 3,3V i jest ściągane do 0V podczas naciskania.

Proszę o pomoc w naprawie, co jeszcze mogę sprawdzić, jaką ścieżką pójść.

Re: ASUS R510C - MB X550CC Rev 2.0 - nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 4 października 2025, 16:51