• Xiaomi Mi Notebook Air, 17805-1 - po wymianie gniazda USB-C brak zasilania

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Xiaomi Mi Notebook Air, 17805-1 - po wymianie gniazda USB-C brak zasilania

przez krisark 17 maja 2023, 09:52
Witam wszystkich,
Xiaomi Mi Notebook Air, płyta 17805-1 448.0CE07.0011
Płyta po wymianie gniazda USB-C oraz układu UA701 (RTS5450) miał dziurę.
Pobór prądu w tym momencie 0,031A przy 5,10V.
Brak zasilania głównego, płyta nie przełącza się na 19V, tylko cały czas pobiera 5,10V.

Rezystor pomiarowy PR44404 - 0,11V
QA803:
pin 1,2,3 - 4,67V
pin 4 - 4,76V
pin 5,6,7,8 - 5,10V

QA802:
pin 1,2,3 - 4,76V
pin 4 - 4,67V
pin 5,6,7,8 - 0,00V

PU4401:
pin 1,2,3 - 0,11V
pin 4 - 0,11V
pin 5,6,7,8 - 0,00V

PU4403 - BQ24780S:
pin 28 - 0,00V

UA708 nie wiem co to za układ, oznaczenie GAF:
pin 1 - 5,10V
pin 2 - 0,00V
pin 3 - 2,90V
pin 4 - 1,23V
pin 5 - 3,41V

Proszę pomoc w diagnozie, może ktoś posiada schemat do tej płyty, ma większe doświadczenie na tej platformie lub miał podobny problem.
Obrazek

Re: Xiaomi Mi Notebook Air, 17805-1 - po wymianie gniazda USB-C brak zasilania

przez Google Adsense [BOT] 17 maja 2023, 09:52

#2 Re: Xiaomi Mi Notebook Air, 17805-1 - po wymianie gniazda USB-C brak zasilania

przez matic 17 maja 2023, 11:47
Hello!

The capacitors near the USB Type-C controller chip are shifted:
Obrazek

#3 Re: Xiaomi Mi Notebook Air, 17805-1 - po wymianie gniazda USB-C brak zasilania

przez krisark 17 maja 2023, 14:05
matic napisał(a):
The capacitors near the USB Type-C controller chip are shifted:
Ty to masz sprawne oko.
Przylutowane na swoje miejsca, ale zachowanie płyty jest identyczne.

#4 Re: Xiaomi Mi Notebook Air, 17805-1 - po wymianie gniazda USB-C brak zasilania  [ROZWIĄZANY]

przez matic 17 maja 2023, 19:35
The RTS5450 chip has an embedded flash memory that needs to be programmed if I'm not mistaken.
As far as I know the dump / programmer is currently unavailable, so it's the only option to use a used chip pulled from a donor board.
I don't know if the used chip must be pulled from the same board or not, but if I were you, I wood look for a chip with a dot of the same colour as it was originally.
Obrazek

By the way, if there was originally a chip with a yellow dot, the replacement ones are available on eBay (eBay item number: 185393269441).

#5 Re: Xiaomi Mi Notebook Air, 17805-1 - po wymianie gniazda USB-C brak zasilania

przez krisark 18 maja 2023, 08:31
matic napisał(a):The RTS5450 chip has an embedded flash memory that needs to be programmed if I'm not mistaken.
As far as I know the dump / programmer is currently unavailable, so it's the only option to use a used chip pulled from a donor board.
I don't know if the used chip must be pulled from the same board or not, but if I were you, I wood look for a chip with a dot of the same colour as it was originally.
Cenna informacja i w 100% trafna.
Problem jest tylko, że laptopa dostałem od klienta już z częściami oraz podjętą samodzielną próbą naprawy, której nie podołał.
Kropki już na układzie nie było, ale na zdjętym coś widać żółtego, więc zamówiłem wersję z żółta kropką. Informacyjnie tej płyty jest jeszcze dostępna wersja z białą kropką na aliexpress.
Wymienię układ jak przyjedzie i napisze czy ruszy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#6 Re: Xiaomi Mi Notebook Air, 17805-1 - po wymianie gniazda USB-C brak zasilania

przez krisark 31 maja 2023, 12:49
matic napisał(a):The RTS5450 chip has an embedded flash memory that needs to be programmed if I'm not mistaken.
Założyłem układ RTS5450 z żółtą kropką dedykowany do tej płyty 17805-1, wszystko działa poprawnie.
Dzięki matic za kolejną pomoc.

Re: Xiaomi Mi Notebook Air, 17805-1 - po wymianie gniazda USB-C brak zasilania

przez Google Adsense [BOT] 31 maja 2023, 12:49