#1 Windows 7 - brak możliwości udostępnieniea internetu
przez luielektr • 21 października 2025, 15:20
Witam.
Od ponad miesiąca borykam się z następującym problemem. Chcę udostępnić Internet poprzez konfigurację sieci:
- telefon (z dostępem do sieci) poprzez kabel USB do PC na Windowsie 7,
- z PC (IP 192.168.1.1) poprzez LAN do routera (IP 192.168.1.2),
- z routera poprzez Wi-Fi na resztę komputerów (adres sieci 192.168.0.0).
Po podłączeniu wszystkiego mam coś takiego:

Sieć z dostępem do Internetu to oczywiście telefon przez USB i sam PC, który ma dostęp .
Są odpowiedzi na PING od interfejsu 192.168.1.1 z komputerów za routerem (poprzez Wi-Fi, z sieci 192.168.0.0), brak odpowiedzi z adresów IP z Internetu, więc ewidentnie problem jest z Windowsem.

Sytuacja jest identyczna na dwóch innych komputerach z Win7, z innym routem, telefonem, wyłączyłem całkowicie zaporę Windows, przełączałem pomiędzy sieciami domowa/publiczna i NIC nie pomogło.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać? Kompletnie nie mam już pomysłów.
Ps.
Wiem, że mogę w telefonie zrobić Access Point itp., ale muszę właśnie w ten sposób zbudować sieci.
Od ponad miesiąca borykam się z następującym problemem. Chcę udostępnić Internet poprzez konfigurację sieci:
- telefon (z dostępem do sieci) poprzez kabel USB do PC na Windowsie 7,
- z PC (IP 192.168.1.1) poprzez LAN do routera (IP 192.168.1.2),
- z routera poprzez Wi-Fi na resztę komputerów (adres sieci 192.168.0.0).
Po podłączeniu wszystkiego mam coś takiego:

Sieć z dostępem do Internetu to oczywiście telefon przez USB i sam PC, który ma dostęp .
Są odpowiedzi na PING od interfejsu 192.168.1.1 z komputerów za routerem (poprzez Wi-Fi, z sieci 192.168.0.0), brak odpowiedzi z adresów IP z Internetu, więc ewidentnie problem jest z Windowsem.

Sytuacja jest identyczna na dwóch innych komputerach z Win7, z innym routem, telefonem, wyłączyłem całkowicie zaporę Windows, przełączałem pomiędzy sieciami domowa/publiczna i NIC nie pomogło.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać? Kompletnie nie mam już pomysłów.
Ps.
Wiem, że mogę w telefonie zrobić Access Point itp., ale muszę właśnie w ten sposób zbudować sieci.