• Legion 5-15IAH7 NM-E851 - brak obrazu - brak zasilania procesora

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Legion 5-15IAH7 NM-E851 - brak obrazu - brak zasilania procesora

przez poster 21 października 2025, 11:27
Płyta: NM-E851
CPU/APU: SRLCX
GPU: GN20-P0-A1
EC: IT8227E-256 CXA
KBC:ITE 8176FN

Laptop uruchamia się bez obrazu. Zacząłem od przeprogramowania BIOS wsadami wyodrębnionymi ze strony Lenovo.

Okazuje się że procesor nie jest zasilany poprawnie - brak napięcia VCCCORE

Sekcja zasilania CPU: (rezystancja spada wraz z wzrostem temperatury procesora)
PL1202 = 0V 13,4 Ohm
PL1101-PL1105 = 0V, 4 Ohm
PL5101 = 1.79V, 133 Ohm

Pozostałe sekcje zasilania:
PL1301 = 1.10V
PL1601 = 5.08V
PL6201 = 3.32V
PL6601 = 1.80V

PL2001-PL2004 = 0,75V
PL6801 = 0,95V

Kości SPI również są poprawnie zasilane napięciem 3.3V

Obrazek

Obrazek

Po pomiarach sprawdziłem płytę termowizją, okazuje się że w momencie startu procesor mocno nagrzewa się punktowo (przez ok 10s) przy poborze 0.85A(prąd i temperatura jeszcze bardziej rosną bez chłodzenia), potem temperatura spada a pobór prądu zmniejsza się i stoi na 0.65A.

Napięcia +3VCPU na wszystkich MP86959 są obecne (pin8 i pin 34)
Chipy również są zasilane (piny 1,2,3,23,24,25 =20.5V)
Na każdym z PU1101 - PU1105 na pinie 26 mam 1.47V (nie mam w tej chwili dostępu do oscyloskopu)

Proszę o pomoc w dalszej diagnozie. Czy to uszkodzony CPU?
Właściciel laptopa twierdzi że "zrobiło się tak po samodzielnej wymianie wentylatorów".

Sprawdziłem płytę pod kątem uszkodzeń mechanicznych ale nic nie znalazłem.

Re: Legion 5-15IAH7 NM-E851 - brak obrazu - brak zasilania procesora

przez Google Adsense [BOT] 21 października 2025, 11:27

#2 Re: Legion 5-15IAH7 NM-E851 - brak obrazu - brak zasilania procesora

przez tekort 21 października 2025, 12:27
Takie punktowe grzanie nie oznacza nic dobrego dla i5-12450H. W połączeniu z prądem, który "stoi" zamiast pływać wskazuje to na uszkodzenie CPU.

#3 Re: Legion 5-15IAH7 NM-E851 - brak obrazu - brak zasilania procesora

przez poster 21 października 2025, 13:06
Tego też się obawiam. Dlatego proszę o podpowiedzi żeby w 100% zdiagnozować usterkę. Co jeszcze mogę sprawdzić, zmierzyć?
Procesor trochę kosztuje, do tego paskudny montaż no i jeszcze klej w Lenovo....

#4 Re: Legion 5-15IAH7 NM-E851 - brak obrazu - brak zasilania procesora

przez matic 22 października 2025, 08:15
Measure the voltage to ground on pin 33 of chip PU1001.

Re: Legion 5-15IAH7 NM-E851 - brak obrazu - brak zasilania procesora

przez Google Adsense [BOT] 22 października 2025, 08:15