• Toshiba Satellite S75-A7221 po naprawie zasilania procesora.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba Satellite S75-A7221 po naprawie zasilania procesora.

przez dittos 15 marca 2023, 06:42
Toshiba Satellite S75-A7221
Płyta: DA0BD6MB8D0 Rev:D

Laptop trafił do mnie z brakiem reakcji na podłączenie zasilacza oraz wciśnięcie włącznika.
Po podłączeniu zasilacza grzał się mosfet PQ7 w gałęzi VIN.
Po "rozbrojeniu" płyty, wyjąłem procesor, zdjąłem PQ7 i wykonałem próbę zwarciową w gałęzi VIN napięciem 1V 1A, okazało się, że grzeje się jeden z podwójnych mosfetów zasilania procesora PQ11 (HP8S36TB). Podmieniłem go na mocniejszy AON6970.
Sprawdziłem, że zwarcie ustapiło. Płyta bez procesora startowała. Po włożeniu procesora (SR15H i7-4700MQ) na cewkach zasilających procesor (PL3, PL4, PL5) pojawiło się zwarcie. Znakiem tego, że uszkodzony mosfet PQ11 ubił procesor.
Okazało się, że zwarciu uległ również kondensator tantalowy pod socketem procesora , który wymieniłem na sprawny.
Wszystkie podstawowe napięcia na płycie są obecne.
Teraz po uruchomieniu płyty (oczywiście bez procesora) na cewkach zasilających procesor, napięcie +VCC_CORE wynosi 1,75V
Czy napięcie to nie jest za wysokie? Jakie napięcie powinno być dla procesora i7-4700MQ?

Wiadomo, że procek do wymiany.

Re: Toshiba Satellite S75-A7221 po naprawie zasilania procesora.

przez Google Adsense [BOT] 15 marca 2023, 06:42

#2 Re: Toshiba Satellite S75-A7221 po naprawie zasilania procesora.

przez matic 15 marca 2023, 20:51
dittos napisał(a):grzeje się jeden z podwójnych mosfetów zasilania procesora PQ11 (HP8S36TB). Podmieniłem go na mocniejszy AON6970.
Hello!
This transistor is in the three-phase DC/DC switching power supply. Because you replaced it with a different one it's best to replace the other two transistors (PQ12, PQ13) with the same type.

dittos napisał(a):Okazało się, że zwarciu uległ również kondensator tantalowy pod socketem procesora
I recommend you to replace the tantalum capacitor PC136 as well, because it may be partially damaged and may fail after some time.

dittos napisał(a):Teraz po uruchomieniu płyty (oczywiście bez procesora) na cewkach zasilających procesor, napięcie +VCC_CORE wynosi 1,7V
Czy napięcie to nie jest za wysokie? Jakie napięcie powinno być dla procesora i7-4700MQ?
This voltage depends on the load and the type of the CPU.
Without a CPU, this voltage can be higher.

Insert the CPU and check what's going on. If in doubt, you can first test with some low-cost CPU.

#3 Re: Toshiba Satellite S75-A7221 po naprawie zasilania procesora.

przez dittos 16 marca 2023, 06:42
matic napisał(a):Insert the CPU and check what's going on. If in doubt, you can first test with some low-cost CPU.

Na tej płycie PCH to SR13J, czy będzie on współpracował z procesorem SR1HA (Intel Core i5-4200M) ?

#4 Re: Toshiba Satellite S75-A7221 po naprawie zasilania procesora.  [ROZWIĄZANY]

przez xamledyD 16 marca 2023, 07:58
Witam.
Procesor Intel Core i5-4200M powinien bez problemów zadziałać z tym PCH.
Pozdrawiam

#5 Re: Toshiba Satellite S75-A7221 po naprawie zasilania procesora.

przez dittos 17 marca 2023, 07:05
Podstawiłem procesor SR1L4 (i5-4210M) i laptop ruszył z obrazem, napięcie na cewkach zasilających procesor wynosi nadal 1,75V.
Wydaje się, że napięcie jest poprawne, skoro laptop uruchamia się prawidłowo, choć nikt tego jednoznacznie nie potwierdził.
W sumie, jeśli napięcie byłoby w jakiś sposób zawyżone, to układy kontroli napięć nie pozwoliłyby na poprawny rozruch.
Mam nadzieję, że procesor będzie żył długo i szczęśliwie :)

Re: Toshiba Satellite S75-A7221 po naprawie zasilania procesora.

przez Google Adsense [BOT] 17 marca 2023, 07:05