• Toshiba satellite i niedziałająca partycja recovery

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba satellite i niedziałająca partycja recovery

przez gathor 19 maja 2011, 12:55
Witam.
Mam problem dokładnie jak w temacie.
Whodzę do opcji użycia recovery poprzez wciśnięcie klawisza 0 przy starcie laptopa, wyświetla się komunikat o procedurze wejścia w ten tryb, ale po chwili wyskakuje komunikat, że laptop nie może wystartować w trybie recovery, bo ktoś poczynił jakieś zmiany na dysku.

Czy jest jakaś opcja, żeby zainstalować system z tej właśnie partycji?

Re: Toshiba satellite i niedziałająca partycja recovery

przez Google Adsense [BOT] 19 maja 2011, 12:55

#2 Re: Toshiba satellite i niedziałająca partycja recovery

przez arvika 19 maja 2011, 13:03
Spróbój ustawić partycję recovery jako aktywną. Możesz to wykonać wieloma programami. Lub np. DMDE.
https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=138&t=5891

#3 Re: Toshiba satellite i niedziałająca partycja recovery

przez gathor 19 maja 2011, 13:22
Zastosowałem się do tego, ale chyba ktoś wymazał partycję recovery i zapisał na niej coś innego, bo teraz wyskakuje mi komunikat BOOTMGR is missing.

#4 Re: Toshiba satellite i niedziałająca partycja recovery

przez arvika 19 maja 2011, 13:27
Jesli ktoś nadpisał pliki na partycji recovery (potrzebne do instalacji) to pozamiatane... Jedynie instalacja z płyty. Jesli pliki nie zostały nadpisane to:
1. Wykonaj kopię posektorową partycji recovery do pliku na iny dysk
2. Nastepnie spróbój przywrócić pliki startowe.

#5 Re: Toshiba satellite i niedziałająca partycja recovery

przez gathor 19 maja 2011, 13:35
Raczej jest pozamiatane. Rozmiar partycji to około 10GB, a wolnego miejsca na niej jest tylko 1,73GB.
Dziwi mnie natomiast fakt, że gdy wystartuje instalację z płyty to nie widzę tej partycji.

Tak mi się wydaje, że to ja coś spaliłem przy ustawianiu partycji jako activ ;)
Zrobię jeszcze jedno podejście i zobaczymy...

#6 Re: Toshiba satellite i niedziałająca partycja recovery

przez arvika 19 maja 2011, 13:50
Dlatego w pierwszej kolejności dla pewności nalezy wykonać kopię posektorową całego dysku, lub obszaru który zmieniamy ;)

#7 Re: Toshiba satellite i niedziałająca partycja recovery

przez gathor 19 maja 2011, 14:07
Przywróciłem dysk do poprzedniego stanu. Niestety nadal nie da rady uruchomić recovery partition, ale już nie wyskakuje komunikat o braku BOOTMGR.
Postaram się naprawić system operacyjny, bo na chwilę obecną nie startuje.

#8 Re: Toshiba satellite i niedziałająca partycja recovery

przez gathor 24 maja 2011, 18:31
Windows przeinstalowany z płyty.
Temat zamykam, a za pomoc dziękuję.