• Toshiba Satellite A200-1YU Podświetlenie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba Satellite A200-1YU Podświetlenie

przez sarge86 1 marca 2012, 11:16
Witam, mam problem z podświetleniem matrycy w w/w notebook'u. Matryca podświetla się na około sekundę z prawej strony po czym gaśnie. Dokupiłem drugi inwerter, niestety sytuacja się nie zmieniła. Matryca została sprawdzona na innym inwerterze drugi notebook Asus F5RL i świecą obie strony matrycy bez problemu. Zmierzyłem napięcia na wejściu inwertera i wygląda to następująco:
1: 19V
2: 19V
3: 0V
4: 3,3 V przy odłączonej inverterze, przy podłączonym 2,8V
5: 0V
6: GND
7: GND

Sprawdzałem również czujnik klapy, sprawny. Nie wiem jakie powinny być napięcia na pinach 3 i 5 wydaje mi się że pin 3 to sterowanie inwerterem (jasność). Nie wiem co z pinem 5.

Proszę o pomoc.

Re: Toshiba Satellite A200-1YU Podświetlenie

przez Google Adsense [BOT] 1 marca 2012, 11:16

#2 Re: Toshiba Satellite A200-1YU Podświetlenie

przez pepeso 1 marca 2012, 22:32
Brakuje napięcia sterowania : PIN 18 jeśli się nie myle.

ObrazekPDF ze złączem

Następnie zmierz pin 21 na KBC : U53.

#3 Re: Toshiba Satellite A200-1YU Podświetlenie

przez sarge86 2 marca 2012, 10:35
Na pinie 18 - 0V JP42, JP9
Pin 21 KBC U53 KB926QF B1 - 3,35 V Nawet przy wyłączonym notebook'u.

#4 Re: Toshiba Satellite A200-1YU Podświetlenie

przez pepeso 9 marca 2012, 10:26
Gdzieś po drodze gubi napięcie.
Spr.: C797

-- piątek, 9 marca 2012, 09:28 --

sarge86 napisał(a):Na pinie 18 - 0V JP42, JP9
Pin 21 KBC U53 KB926QF B1 - 3,35 V Nawet przy wyłączonym notebook'u.

Napięcie: invt_pwm występuje na JP9 i JP42.

#5 Re: Toshiba Satellite A200-1YU Podświetlenie

przez sarge86 11 marca 2012, 10:49
Wczoraj przy poszukiwaniu C797, napięcie na pinie 3 inventera nagle się pojawiło. Nie mam pojęcia co było problemem. Mam jeszcze problem z pinem 4 bo poprostu się rozpadł, muszę go przelutować od razu go pinu na inwenterze. Dodatkowo przy odłączonym pinie 4 sprawdzałem piny 5,6,7 (multimetr ustawiony na symbol diody), po podłączeniu multimetru do masy i pinu 4 inwentera matryca zaświeciła się i świeci, także inwenter sprawny, ale to dość dziwne dla mnie zachowanie, może mi to ktoś wytłumaczyć? Ostatnie pytanie pin 5 inwentera jaki sygnał tam powinien być?

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

#6 Re: Toshiba Satellite A200-1YU Podświetlenie

przez pepeso 11 marca 2012, 21:29
Wnioskuje że jak podasz na pin 4 masę , inverter będzie załączony cały czas niezależnie od stanu zasilania (oszczędzanie etc.). Na pinie 5 winno być sterowanie (raczej).

Generalnie w pierszwej kolejności (testu) - KBC do wymiany. Ostatecznie zostaw włączony inverter: odlutuwując 4 pin invertera z KBC.

#7 Re: Toshiba Satellite A200-1YU Podświetlenie

przez sarge86 13 marca 2012, 22:05
Podłączyłem wreszcie ten pin 4 na którym po włączeniu notebooka pojawia się napięcie 3,35V. Aktualnie napięcia wyglądają następująco:
1-2 19V przy zasilaczu, przy pracy na baterii tyle co bateria.
3- przy podłączonym zasilaniu 3,35 nawet wyłączonym, przy pracy na baterii 0V po włączeniu 3,35.
4- 3,35 przy odłączonym inwerterze, przy podłączonym ~2,8V,
5- 0V cały czas.
6,7- GND.

Sprawdziłem również pin 5 który idzie na 20 nóżke JP9 a następnie przez C976 na 68 pin DAC_brig KBC. 68 KBC jest zwarty do masy. Natomiast przy samym inwerterze pin 5 zwarcia do masy nie ma. Nie mogę odnaleźć tego C796.
Przy podłączonym zasilaniu inwerter uruchamia się świeci cała matryca, niestety po jakiejś minucie- dwóch wyłącza się podświetlenie, nie zmieniają się napięcia. Po wyłączeniu i natychmiastowym włączeniu matryca podświetla się na sekunde dwie. Po odczekaniu paru minut, ekran znów podświetla się na minute dwie. Co ciekawe przy starcie notebooka najpierw włącza się podświetlenie a dopiero później obraz TOSHIBA co daje efekt białego ekranu na 3-4 sekundy. Przy próbie włączenia notebooka z samej baterii podświetla tylko prawą stronę matrycy i po sekundzie gaśnie.
Próbowałem również rozjaśniać i ściemniać ekran FN+F6(F7) pod bios i pod Windows jednak napięcia się nie zmieniają. Czujnik klapy U35 działa po przyłożeniu magnesu system przechodzi w stan wstrzymania, wówczas na pinie 3 znika napięcie. Dziwi mnie spadek napięcia z 3,35 na 2,8 przy pinie 4. Dodatkowo wydaje mi się że układ OZ9910 na inwerterze się grzeje.
Na drugim inwerterze podświetlenie zarówno na baterii jak i na zasilaczu świeci przez sekunde tylko z prawej strony. Dodatkowo sprawdziłem działanie inwertera na dwóch innych matrycach zachowuje się identycznie, wszystkie 3 matryce świecą bez przerwy na inwerterze w Asusie F5-RL.

Wymieniać inwerter i KBC?

Proszę o Wasze spostrzeżenia i sugestie

Dziękuje z góry.

Re: Toshiba Satellite A200-1YU Podświetlenie

przez Google Adsense [BOT] 13 marca 2012, 22:05