Siema. mam problem z laptopem Toshiba Satellite L650-1NT. Wymieniłem w nim procesor z i5-480M na i7-820QM. Po tej operacji, nie startuje. Sam procesor się nagrzewa lecz RAM nie startuje. Myślałem,że to wina starego biosu V2.20 ,więc zaktualizowałem do V2.40 (wersja odblokowana) ale nadal to samo. Czy w ogóle jest możliwość odpalenia tego 4 rdzeniowca na tym lapku? Proszę o pomoc. Może jest jakiś zmodowany bios ,który akceptuje ten model procesora? Płyta to 6050A2332301-MB-A02.
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Toshiba L650-1NT - problem z i7-820QM.
przez Google Adsense [BOT] • 9 maja 2025, 11:26
Ta płyta posiada dedykowaną kartę graficzną, więc raczej powinna się przerzucić na nią w przypadku braku integry w procku. Ktoś coś mówił ,że sekcja zasilania nie jest przystosowana do 4 rdzeniowców ale nie wiem ile w tym prawdy. Ta i7 ma większe TDP czego jestem świadom jak i skutków za tym idących.
Pitok12e napisał(a):więc raczej powinna się przerzucić na nią w przypadku braku integry w prockuNie do końca, bo to zależy od założeń projektowych i konstrukcji - jest wiele laptopów, gdzie dedykowana GPU uruchamia się tylko w przypadku renderowania grafiki 3D, a większość czasu działa na grafice zintegrowanej i tylko na niej się uruchamia. Skoro masz najwyższy dostępny wsad BIOS i procesor na nim nie działa, to albo jest uszkodzony, albo płyta go nie obsługuje (na przykład z przyczyn, podanych przez kol. xamledyD, które dla mnie wydają się najbardziej oczywiste w tym przypadku). Jeśli masz 100% pewności, że procesor jest sprawny, to odpowiedź jest oczywista - brak obsługi przez płytę procesorów bez zintegrowanej grafiki.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Co do biosu. Ponoć wyższego jak 2.40 nie ma i taki został mi podlinkowany. Dokładnie to był bios BB10240 unlocked menu z tego linku: xxxxxxxxxx
Czy nie ma możliwości obejścia tego "zabezpieczenia" aby dało się przełączyć sztywno na dedykowaną? W biosie niby nie zauważyłem takiego parametru a opcji po aktualizacji przybyło. Chyba ,że to może problem z zasilaniem? Procek niby się grzeje znaczy dostaje zasilanie. Uszkodzenie też przerabiałem dlatego też zamówiłem druga sztukę tego procka ,bo pierwsza była z Aliexpress ale nic to nie dało nadal czarny ekran.
Czy nie ma możliwości obejścia tego "zabezpieczenia" aby dało się przełączyć sztywno na dedykowaną? W biosie niby nie zauważyłem takiego parametru a opcji po aktualizacji przybyło. Chyba ,że to może problem z zasilaniem? Procek niby się grzeje znaczy dostaje zasilanie. Uszkodzenie też przerabiałem dlatego też zamówiłem druga sztukę tego procka ,bo pierwsza była z Aliexpress ale nic to nie dało nadal czarny ekran.
Re: Toshiba L650-1NT - problem z i7-820QM.
przez Google Adsense [BOT] • 9 maja 2025, 22:14