• SVOD LQFP 128 adapter

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 SVOD LQFP 128 adapter

przez patol 11 grudnia 2025, 20:11
Witam serdecznie,
Czy posiada może ktoś z was płytkę jak na obrazku nie polutowaną jeszcze i mogłby zrobić skan obu stron w wysokiej rozdzielczości albo zdjęcie. Robię mały reverse engineering tej płytki żeby nie przepłacać za sam laminat, JLCPCB zrobi to za $5. Gerberami na koniec oczywiście sie podzielę.
Z gory dzieki

Obrazek
Obrazek

Re: SVOD LQFP 128 adapter

przez Google Adsense [BOT] 11 grudnia 2025, 20:11

#2 Re: SVOD LQFP 128 adapter

przez Vogelek23 12 grudnia 2025, 12:47
Off-topic: Sprawdź najpierw, czy konstrukcja urządzenia nie została zgłoszona do urzędu patentowego. Ponadto, sugerowałbym nie wykonywać kopii 1:1, jeśli chciałbyś w przyszłości np. sprzedać nadmiar płytek. Lepiej nie narażać się na oskarżenia o plagiat. Kopia 1:1 może być bowiem wykorzystywana wyłącznie na własny użytek.

#3 Re: SVOD LQFP 128 adapter

przez patol 12 grudnia 2025, 16:38
Dzięki za radę. Nie brałem tego pod uwagę nawet. Nie mam zamiaru tego PCB sprzedawać. Ale w 100% masz rację. Przerobię odrobinę, powinno być OK.
Płytki dostępne na Aliexpress, może nie są opatentowane...

Edit:
Jak do tej pory, udało mi się tyle na podstawie zdjęć dostępnych w internetach, jakby ktoś miał możliwość porówniania ze swoją płytką byłoby super. Nie wiem gdzie idą pola z rezystorów na warstwie top.
Całość wychodzi całe $3.5 z przesyłką JLCPCB.
ObrazekObrazek

#4 Re: SVOD LQFP 128 adapter

przez Vogelek23 23 grudnia 2025, 14:01
Off-topic v2: Zauważyłem, że niektóre zworki typu E są połączone z masą w taki sposób, że zworka jest "otoczona" miedzią z trzech stron. Przykład zaznaczyłem na obrazku poniżej.
Obrazek

To tylko taka moja sugestia - zaleca się, aby zworka tego typu miała jedynie wąskie połączenia do masy, coś w stylu jak na obrazku poniżej.
Obrazek

Dzięki temu jest dużo łatwiej lutować i rozlutowywać taką zworkę, nawet bez konieczności użycia odsysacza czy plecionki. Szerokie pole masy dookoła padu odbiera bowiem sporą ilość ciepła z grotu.

#5 Re: SVOD LQFP 128 adapter

przez patol 23 grudnia 2025, 16:47
Dziękuję za sugestię, poprawione w poprzednim poście. Otrzymałem zdjęcia od jednego z użytkównikow - wszystko wydaje się wyglądać prawidłowo. 4 elementy w warstwie TOP pomijam, to tylko 2 LEDy + 2 rezystory dla PWR oraz BUSY. Nie mogę tylko zrobić wylanej masy na warstwie top - ale to nawet lepiej - nie jest to wtedy kopia 1:1.
Gerbery oraz plik Sprint Layout w załącznikach.
Dajcie znać jesli coś jeszcze trzeba poprawić.
Wesołych Swiąt

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: SVOD LQFP 128 adapter

przez Google Adsense [BOT] 23 grudnia 2025, 16:47