#1 samsung NP-Q35 - Włącza się wyrzuca na magistrali LPC błąd 2E
przez msiedlin • 19 listopada 2016, 17:38
Witam, trafił do mnie już leciwy laptop samsung NP-Q35. Objawy są takie ze włącza się i piszczy sekwencja 2-4-3 bądź 1-4-3.
Na początku nie włączał się przyciskiem power ON tylko przyciskiem poniżej. Stwierdziłem, że pod KBC dostała się cola.
KBC zdjąłem, okazało się ze jedna ścieżka została przegryziona.
Po naprawieniu laminatu i wlutowaniu kbc laptop włącza się już przyciskiem power jednak wyrzuca ten sam błąd bios sekwencja pisków 2-4-3 czasami 1-4-3 (nie wiem tak jakby czasami nie zdążył wygenerować tego pierwszego pisku).
Podpiąłem pod magistrale LPC kartę diagnostyczną i wyrzuca błąd 2E hex.
Na schemacie (dostępnym w sieci) są wypisane błędy bios ale błędu 2E w hex nie ma
.
Kolejny przykład,że karta diagnostyczna na niewiele się zdaje
, ale być może się mylę może koledzy na podstawie tego błędu mnie naprowadzą co może być nie tak.
Dodam,że wszystkie napięcia na cewkach obecne. Obrazu i podświetlania brak.
załączam kody błędów bios tej płyty.

Pozdrawiam Michał
Na początku nie włączał się przyciskiem power ON tylko przyciskiem poniżej. Stwierdziłem, że pod KBC dostała się cola.
KBC zdjąłem, okazało się ze jedna ścieżka została przegryziona.
Po naprawieniu laminatu i wlutowaniu kbc laptop włącza się już przyciskiem power jednak wyrzuca ten sam błąd bios sekwencja pisków 2-4-3 czasami 1-4-3 (nie wiem tak jakby czasami nie zdążył wygenerować tego pierwszego pisku).
Podpiąłem pod magistrale LPC kartę diagnostyczną i wyrzuca błąd 2E hex.
Na schemacie (dostępnym w sieci) są wypisane błędy bios ale błędu 2E w hex nie ma

Kolejny przykład,że karta diagnostyczna na niewiele się zdaje

Dodam,że wszystkie napięcia na cewkach obecne. Obrazu i podświetlania brak.
załączam kody błędów bios tej płyty.

Pozdrawiam Michał