• samsung NP-Q35 - Włącza się wyrzuca na magistrali LPC błąd 2E

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 samsung NP-Q35 - Włącza się wyrzuca na magistrali LPC błąd 2E

przez msiedlin 19 listopada 2016, 17:38
Witam, trafił do mnie już leciwy laptop samsung NP-Q35. Objawy są takie ze włącza się i piszczy sekwencja 2-4-3 bądź 1-4-3.
Na początku nie włączał się przyciskiem power ON tylko przyciskiem poniżej. Stwierdziłem, że pod KBC dostała się cola.
KBC zdjąłem, okazało się ze jedna ścieżka została przegryziona.
Po naprawieniu laminatu i wlutowaniu kbc laptop włącza się już przyciskiem power jednak wyrzuca ten sam błąd bios sekwencja pisków 2-4-3 czasami 1-4-3 (nie wiem tak jakby czasami nie zdążył wygenerować tego pierwszego pisku).
Podpiąłem pod magistrale LPC kartę diagnostyczną i wyrzuca błąd 2E hex.
Na schemacie (dostępnym w sieci) są wypisane błędy bios ale błędu 2E w hex nie ma :(.
Kolejny przykład,że karta diagnostyczna na niewiele się zdaje :( , ale być może się mylę może koledzy na podstawie tego błędu mnie naprowadzą co może być nie tak.
Dodam,że wszystkie napięcia na cewkach obecne. Obrazu i podświetlania brak.
załączam kody błędów bios tej płyty.
Obrazek

Pozdrawiam Michał

Re: samsung NP-Q35 - Włącza się wyrzuca na magistrali LPC błąd 2E

przez Google Adsense [BOT] 19 listopada 2016, 17:38

#2 Re: samsung NP-Q35 - Włącza się wyrzuca na magistrali LPC błąd 2E

przez amorphe 19 listopada 2016, 19:36
Sprawdzałeś pamięć RAM ?

(2Eh): Test 512K base memory

#3 Re: samsung NP-Q35 - Włącza się wyrzuca na magistrali LPC błąd 2E

przez msiedlin 19 listopada 2016, 19:51
Pamięć RAM podmieniana lecz ten model ma na kanale A wbudowaną pamięć BGA może ona jest uszkodzona. 2E (hex) to jaki model biosu ? Phoenix ? w różnych biosach ten sam błąd o ile się nie mylę oznacza co innego.

Pozdrawiam
Michał

#4 Re: samsung NP-Q35 - Włącza się wyrzuca na magistrali LPC błąd 2E

przez sebastiank 20 listopada 2016, 10:32
2-4-3 - to wskazuje na błąd RAMu. Podobnie 2E - "Błąd RAM na pozycjach danych XXXX* niższego bajtu szyny pamięci".
Sprawdź czy się nie grzeje któraś z wlutowanych kości. Jeśli się grzeje - do wymiany. Natomiast jeśli się nie grzeje - nie świadczy to o sprawności kości.
Dodatkowo komplikuje sprawę zalanie płyty.

#5 Re: samsung NP-Q35 - Włącza się wyrzuca na magistrali LPC błąd 2E

przez amorphe 20 listopada 2016, 10:51
Tak, ja jeszcze dołączę rozwinięcie błędu "2Eh" :

Failures accessing or initializing base (conventional) memory

Explanation: A failure of some sort was encountered either initializing or testing the first 1 MB of system memory.

Diagnosis: The first bank of memory probably has a bad memory chip in it somewhere. It is possible that there is a failure related to the motherboard or a system device as well.

#6 Re: samsung NP-Q35 - Włącza się wyrzuca na magistrali LPC błąd 2E

przez msiedlin 20 listopada 2016, 16:44
Witajcie, dzięki za odzew sprawdzałem kości pamięci wlutowane czy się grzeje któraś, ale nie wszystkie są letnie i nie ma miedzy nimi różnic temp. Skoro znów się zdarzył przypadek, że trzeba skorzystać z karty diagnostycznej zapytam was o interpretacje tego co ona wskazuje.
U mnie wygląda to tak iż w zależności od typu bios jest różna interpretacja i tak:

1) bios AMI 8.0 ->initializes all the output devices check graphic card error 2Eh
2) bios award 6.0 -> Undefined post code please switch the bios type,or check close post codes error 2Eh
3) phoenix 6.0 -> Ram failure data bits of low byte of memory bus check Dim or north bridge error 2Eh
4) EFI 4.X ->memory initialization configuring memory error 2Eh

Więc są 4 różne interpretacje w zależności od rodzaju biosa powiedzcie skąd wiedzieliście ze prawidłowa jest interpretacja w punkcie 3 ?
Dodatkowo w tabeli która znajduje się w service manualu nie ma takiego błędu. Po czym poznaliście ze to jest bios phoenix czy samsung nie stosuje jakiś swoich biosów?
Pytam żeby ustalić czy to co pokazuje karta diagnostyczna jest jednoznaczne czy zależy od interpretacji/rodzaju biosa i staje się diagnozą niepewną bądź nawet bezużyteczną. Ile tak naprawde jest rodzajów biosów.

Prosiłbym Was o ustosunkowanie się do tego co powyżej - zapewne macie większe doświadczenie w używaniu takich kart niż ja.

Pozdrawiam Was
Michał

#7 Re: samsung NP-Q35 - Włącza się wyrzuca na magistrali LPC błąd 2E

przez amorphe 20 listopada 2016, 19:11
skąd wiedzieliście ze prawidłowa jest interpretacja w punkcie 3 ?

Ja upewniłem się, zaglądając do manuala tego laptopa - poniżej jego fragment.

Obrazek

Pytam żeby ustalić czy to co pokazuje karta diagnostyczna jest jednoznaczne czy zależy od interpretacji/rodzaju biosa

Karta diagnostyczna ma Ci pomóc w ustaleniu przyczyn(y) niesprawności sprzętu i na pewno nie wyręczy Cię w 100% w diagnostyce.
Zmierzam do tego, iż to co pokaże karta, wcale nie musi być pewnikiem - nawet to co wyświetla (tekstowo) taka karta nie zawsze jest jednoznaczne.

Zauważ też, że to co wypunktowałeś, ma jedną cechę wspólną - wartość hex :
Kod: Zaznacz całyerror 2Eh

Wynika z tego, że inne biosy sygnalizują co innego wyświetlając ten sam hex. Dlatego też, warto na tą wartość zwracać uwagę - w razie potrzeby weryfikując opis z tymi dostępnymi "u Wujka" (PRZYKŁAD)

Re: samsung NP-Q35 - Włącza się wyrzuca na magistrali LPC błąd 2E

przez Google Adsense [BOT] 20 listopada 2016, 19:11
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).