• Router ADSL Linksys AG241 - jak wgrać oprogramowanie.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Router ADSL Linksys AG241 - jak wgrać oprogramowanie.

przez DaCoPL 27 grudnia 2010, 15:24
Witam.

Mam tematowego linksysa. Po jego włączeniu cały czas mruga dioda zasilania. Sugeruje to fakt, że jest coś nie tak z oprogramowaniem. Restart routera nie działa, nie ma komunikacji przeglądarki z routerem, więc nie da się wgrać przez przeglądarkę oprogramowania. Słyszałem, że w takich sytuacjach z pomocą może przyjść serwer TFTP. Ale nigdy tego nie używałem i nie wiem w jaki sposób poprzez ten serwer można wgrać oprogramowanie.

Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej sprawie? Czy mógłby ktoś udzielić mi pomocy z wgraniem tego softu?

Jeśli temat jest zamieszczony w niewłaściwym miejscu, proszę o przesunięcie go.

Re: Router ADSL Linksys AG241 - jak wgrać oprogramowanie.

przez Google Adsense [BOT] 27 grudnia 2010, 15:24

#3 Re: Router ADSL Linksys AG241 - jak wgrać oprogramowanie.

przez DaCoPL 29 grudnia 2010, 09:09
Bardzo dziękuję za chęć pomocy, ale niestety nic to nie dało. Laptop wysyła pakiety, router chyba przyjmuje, ale nie chce odpowiedzieć. Najwyraźniej coś się uszkodziło w nim i nie opłaca się tego robić.

#4 Re: Router ADSL Linksys AG241 - jak wgrać oprogramowanie.

przez h3nry 29 grudnia 2010, 10:07
Zrobiłeś upgrade softu i nie odpowiada na ping 192.168.1.1 ?

#5 Re: Router ADSL Linksys AG241 - jak wgrać oprogramowanie.

przez DaCoPL 29 grudnia 2010, 10:17
Upgrade'u nie zrobiłem bo nie było odpowiedzi od routera. I ten TFTP nie mógł wysłać pliku.

#6 Re: Router ADSL Linksys AG241 - jak wgrać oprogramowanie.

przez jr120065 29 grudnia 2010, 13:01
Wpierw zresetuj całkowicie urządzenie (bywa że trzeba powtórzyć czynność resetu kilka razy żeby załapał).

Następnie na ustawieniach domyślnych zaloguj się do niego zgodnie z instrukcją - chyba port 1 lub 4 tzw. serwisowy (nie pamiętam). Jak to nie pomoże to pewno masz zablokowaną/nadpisaną/uszkodzoną pamięć/procesor i taniej będzie kupić inne używane urządzenie niż się trudzić z tym.

Re: Router ADSL Linksys AG241 - jak wgrać oprogramowanie.

przez Google Adsense [BOT] 29 grudnia 2010, 13:01