• Czyszczenie padów. Wickowanie

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Czyszczenie padów. Wickowanie

MichalMikolajczak 10 Жовтня 2010, 23:15
Witam!

To mój pierwszy post na tym forum więc z góry przepraszam, jeśli coś źle robię.

Oto mój problem.
Przy czyszczeniu padów czy to na chipie czy na płycie prawie za każdym razem odrywam pady. Nie wiem co robię źle. Układ wyciągam stacją do BGA - bez żadnych problemów. Następnie smaruje układ topnikiem, rozgrzewam grot do 320C, końcówka płaska szerokości 6mm, taśma wick pod grotem i po 2-3 sekundach od przyduszenia wicka grotem do układu wolnym ruchem przesuwam się po padach. No i wyrywają się pady. Co robię źle?
Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

Google Adsense [BOT] 10 Жовтня 2010, 23:15

#2 Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

Vogelek23 10 Жовтня 2010, 23:34
Jak mocujesz układ do czyszczenia?
Czy jesteś pewny, że grot utrzymuje temperaturę 320°C podczas procesu czyszczenia?
Jaką posiadasz lutownicę? Jakiej szerokości jest plecionka?

Spróbuj przed oczyszczeniem padów układu oblutować je cyną ołowiową (smarując uprzednio cienką warstwą topnika w żelu).
Jeśli cyna będzie się równomiernie rozpływała na padach nie tworząc zadziorów, łatwiej wyczyścisz je plecionką.
W przeciwnym wypadku masz za niską temperaturę grotu.
W przypadku padów na płycie, oblutowywanie jest zbędne - wystarczy, że będziesz je czyścił na rozgrzanej płycie (z użyciem podgrzewacza).

#3 Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

Robgie 11 Жовтня 2010, 07:30
Za niska tempearatura albo ża duża średnica plecionki i nie dogrzewasz cyny.

#4 Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

MichalMikolajczak 11 Жовтня 2010, 10:24
Witam

dziękuję za zainteresowanie moim tematem.

Używam wicka 2,5 lub 3mm, różnych producentów.
Stacje mam PT 968, temp. mierzę termoparą i pokazuje mi 320-330C. Do czyszczenia płyty nie używam podgrzewarza, ale robię to zaraz po wylutowaniu BGA czyli płyta jeszcze jest gorąca. Z cynowaniem nie próbowałem. Generalnie podejrzewam tą stację, że w momencie styku z płytą czy chipem traci temperaturę i stąd to wszystko. Czy mieliście szanowni koledzy kiedyś na początku podobne kłopoty?

#5 Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

katar83 11 Жовтня 2010, 11:39
W przypadku tej stacji ustawiasz temp grotu na maxa i wtedy bedzie ok. Grot jest tez bardzo wazny. Nie moze to byc 'szpilka' bo za szybko traci temp. Wybierz grot najlepiej splaszczony o szerokosci okolo 2mm. Powinien taki byc w zestawie ze stacja. Do czyszczenia taki nadaje sie najlepiej. Za cienkie czy za grube - beda tracic za szybko temp.

#6 Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

grisza69 11 Жовтня 2010, 12:31
Panowie uważam że ta stacja nie nadaje się do niczego , przepraszam kleje 968 plastik i też się czasami zacina, dobra stacja zwróci się po 1 tygodniu pracy , a ceny zaczynają się od 400 zł , sam pracuje na Solomon SL-30 i jedyne co jej mogę zarzucić to mało elastyczny kabel miedzy stacja a rączką, tak świetnie się sprawdza, od czasu wymiany z 968 nie urwałem i nie zniszczyłem żadnego układu. 968 robiłem to notorycznie a dodatkowo miałem poparzone palce - szkoda ryzyka.

#7 Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

katar83 11 Жовтня 2010, 13:02
Tez uzywam 968 do klejenie plastikow czy zgrzewania baterii. Do tego nadaje sie idealnie :) Generalnie co do samej lutownicy da sie przezyc i przy temp grotu na maxa da sie jakos pracowac i czyscic uklad. Jesli chodzi o hota to czesto udawalo mi sie przegrzac uklad bga. Do SMD dawal rade ale przy leadfree juz nie tak latwo.

#8 Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

Maxur 13 Жовтня 2010, 01:08
Zdecydowanie za niska temperatura, sam uzywam Hakko FM-203 i temperature mam zawsze ustawiona na 350C. Do tego jezeli uzywasz desoldering wick warto troche narozpuscic cyny w miejscu gdzie przykladac bedziesz lutownice. Dzieki temu zabiegowi na calej dlugosci miedziany wick jest rozgrzany i zapewnia Ci odpowiedni poslizg po padach oraz fakt ze nie bedzie sie do nich " kleic ". Gwarantuje Ci ze nigdy w ten sposob nie powyrywasz padow. Podstawa to dobra lutownica z stala temperatura.

#9 Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

Robgie 13 Жовтня 2010, 07:52
Ja jeszcze podlewam topnikiem i wtedy powoli można "jeździć" z grotem po padach i ne zrywa. Jak jest duża płyta i szybko stygnie gdzie lutownica nie daje rady to można podgrzewaczem się wspomóc wtedy też lepiej idzie.

#10 Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

chevy 13 Жовтня 2010, 16:13
Po ściągnięciu układu z płyty gdy jest gorąca (na podgrzewaczu) posmaruj topnikiem przyłóż wick-a i powoli.
Jak czujesz opór to za niska temperatura grotu, musisz zwiększać. Plecionka powinna się swobodnie wtapiać w pozostałe kulki. Jak ci się wick przylutuje do układu albo płyty nie ciągnij na siłę po na 100 poleca pady. Wtedy najlepiej użyj hota aż wick sam się odklei.
Tak nakładaj topnik żeby w momencie przyłożenia plecionki do płyty albo układu nasiąknęła ona topnikiem wtedy lepiej trzyma temperaturę.

#11 Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

michallus 13 Жовтня 2010, 17:30
Jeżeli nie masz innej lutownicy, to radzę "operację" wykonywać na podgrzewaczu. Podgrzej płytę do około 80-100°C i pójdzie gładko.
Oczywiście zastosuj wszystkie porady przekazane wyżej.

#12 Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

MichalMikolajczak 13 Жовтня 2010, 20:32
Dziękuję wszystkim za tak duże zainteresowanie moim tematem.

Generalnie poszedłem za pierwszymi wskazówkami i wywaliłem 1500zł na stację i grot.
Dziś robiłem trzy płyty i normalnie szok. Wick idzie jak po maśle.
Temperaturę nastawiłem na 320C i tyle jest. Przed ściąganiem smaruje układ lub PCB fluxem.
Grot mam w kształcie litery T szeroki na 20mm 8600M ściągam cynę w 10sekund z całego chipa.

pozdrawiam

#13 Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

Vogelek23 14 Жовтня 2010, 07:03
Powyższy post jasno daje do zrozumienia, że porządny sprzęt w serwisie jest niezbędny do komfortowej i sprawnej pracy.
Oczywiście można z powodzeniem używać słabszego i taniego sprzętu, jeśli nabierzemy odpowiedniego doświadczenia, ale komfort i wydajność pracy nigdy nie będzie się równała z tym, co osiągniemy porządnymi narzędziami.

#14 Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

farmer 14 Жовтня 2010, 08:54
MichalMikolajczak
Podaj jeszcze jaką stację zakupiłeś, może to komuś kiedyś pomóc w wyborze sprzętu.

#15 Re: Czyszczenie padów. Wickowanie

MichalMikolajczak 14 Жовтня 2010, 14:34
PACE w renexie ST30 za 990zł netto + grot również PACE Pat. 6513697. grot 264zł netto.

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей