• Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin

#1 Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin

by muny 11 January 2013, 14:36
Witam,
Kolega urwał końcówkę od zasilacza i przyniósł mi żeby to polutować z nieoryginalną końcówką. Końcówka ma dwa przewody a zasilacz ma trzy. Czytałem, że trzeci pin od zasilacza odpowiada za info o zasilaczu. Jak to polutować trzeba bo bez tego trzeciego pinu laptop nie wstaje?

Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin

by Google Adsense [BOT] 11 January 2013, 14:36

#2 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin

by indicheq 11 January 2013, 15:35
Wystarczy wlutować pomiędzy pin środkowy a plus zasilacza rezystor o wartości 330kΩ.
Masa na zewnątrz wtyczki, tak dla informacji.

#3 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin

by muny 15 January 2013, 19:21
Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli jako pin środkowy. Możesz trochę bardziej łopatologicznie?

#4 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin

by SELLKOM 15 January 2013, 20:19
Kolego muny...czy podstawy elektroniki chociaż posiadasz? Miernik - taki najprostszy jest?
// link do zdjęcia usunięty

Przekaż koledze żeby albo przyniósł starą końcówkę bo z tej "nowej nieoryginalnej" może sobie kolczyk zrobić...

Robi się kolejna ele...., dla mnie temat do kosza...

Last edited by farmer on 15 January 2013, 23:11, edited 1 time in total.. Reason: Zdjęcia proszę zamieszczać zgodnie z viewtopic.php?f=242&t=15276

#5 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin

by mikesh 15 January 2013, 20:37
Nie lepiej wymienić cały przewód zasilacza na nowy?
Przewód możesz zakupić na przykład tu.

#6 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin

by muny 5 February 2013, 19:05
Trochę późno się odzywam, ale kupiłem nową końcówkę jak radził mikesh. Nie wiem dokładnie jaką ten zasilacz powinien mieć polaryzację, bo kupel wyrzucił nawet naklejkę z zasilacza, a na laptopie mam tylko wartości napięcia i prądu.
Po rozebraniu obudowy zasilacza + mam na białym przewodzie GND na czarnym. Polutowałem to tak, że + dałem na środkowy bolec końcówki, GND dałem na wnętrze końcówki. Trzeci niebieski przewód dałem na zewnątrz końcówki. Jak myślicie czy tak będzie dobrze?
Nie chcę ryzykować z podpinaniem, żeby czegoś nie usmarzyć

PS: Nie rozumiem czemu ma służyć wypowiedź kolegi sellkom? Czy to forum ma pomagać czy wytykać ludziom ich niewiedzę?

#7 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin 

by morph 5 February 2013, 19:26
Witaj

Na zewnętrz ma być masa, czyli GND - prawdopodobnie czarny przewód. Na wewnetrznej stronie wtyku (wewnętrzna tulejka) ma być + (prawdopodobnie biały), na środkowym pinie - tzw. pin control. Musisz mieć miernik rezystancji i napięcia, bo nikt Ci nie zagwarantuje jak producent kabelka przypisał kolory do wyprowadzeń na wtyczce.

#8 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin

by muny 5 February 2013, 20:15
Dzięki serdeczne. Krótko zwięźle i na temat. Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Dzięki jeszcze raz