Forum rules: Click here to view the forum rules
Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin
by Google Adsense [BOT] • 11 January 2013, 14:36
#4 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin
by SELLKOM • 15 January 2013, 20:19
Last edited by farmer on 15 January 2013, 23:11, edited 1 time in total.. Reason: Zdjęcia proszę zamieszczać zgodnie z viewtopic.php?f=242&t=15276
#5 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin
by mikesh • 15 January 2013, 20:37
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej
#6 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin
by muny • 5 February 2013, 19:05
Trochę późno się odzywam, ale kupiłem nową końcówkę jak radził mikesh. Nie wiem dokładnie jaką ten zasilacz powinien mieć polaryzację, bo kupel wyrzucił nawet naklejkę z zasilacza, a na laptopie mam tylko wartości napięcia i prądu.
Po rozebraniu obudowy zasilacza + mam na białym przewodzie GND na czarnym. Polutowałem to tak, że + dałem na środkowy bolec końcówki, GND dałem na wnętrze końcówki. Trzeci niebieski przewód dałem na zewnątrz końcówki. Jak myślicie czy tak będzie dobrze?
Nie chcę ryzykować z podpinaniem, żeby czegoś nie usmarzyć
PS: Nie rozumiem czemu ma służyć wypowiedź kolegi sellkom? Czy to forum ma pomagać czy wytykać ludziom ich niewiedzę?
Po rozebraniu obudowy zasilacza + mam na białym przewodzie GND na czarnym. Polutowałem to tak, że + dałem na środkowy bolec końcówki, GND dałem na wnętrze końcówki. Trzeci niebieski przewód dałem na zewnątrz końcówki. Jak myślicie czy tak będzie dobrze?
Nie chcę ryzykować z podpinaniem, żeby czegoś nie usmarzyć
PS: Nie rozumiem czemu ma służyć wypowiedź kolegi sellkom? Czy to forum ma pomagać czy wytykać ludziom ich niewiedzę?
#7 Re: Hp 6735b urwana końcówka zasilacza - gdzie przylutować trzeci pin
by morph • 5 February 2013, 19:26
Witaj
Na zewnętrz ma być masa, czyli GND - prawdopodobnie czarny przewód. Na wewnetrznej stronie wtyku (wewnętrzna tulejka) ma być + (prawdopodobnie biały), na środkowym pinie - tzw. pin control. Musisz mieć miernik rezystancji i napięcia, bo nikt Ci nie zagwarantuje jak producent kabelka przypisał kolory do wyprowadzeń na wtyczce.
Na zewnętrz ma być masa, czyli GND - prawdopodobnie czarny przewód. Na wewnetrznej stronie wtyku (wewnętrzna tulejka) ma być + (prawdopodobnie biały), na środkowym pinie - tzw. pin control. Musisz mieć miernik rezystancji i napięcia, bo nikt Ci nie zagwarantuje jak producent kabelka przypisał kolory do wyprowadzeń na wtyczce.