• Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

by katar83 1 October 2010, 14:55
Ostatnio zamówilem sporo sampli od sprzedawcow z Chin, wlasnie wymieniałem GF7200 w DV6000. Układ nowy, obejrzalem dokładnie pod mikroskopem, żadnego sladu wcześniejszego używania D/C 0630. Standardowo ustawilem sobie profil w Jovy jak zwykle dla leadfree i zająłem się czymś innym. Uklad sie 'polutowal', plyta poszla na biurko, właczam i standardowy beepcode z błędem grafiki. Pomyślałem, może sie nie dolutował jakimś dziwnym trafem, więc ponownie płyta poszła na stacje. Zdziwiony dopiero byłem kiedy termopara wskazywała 225C a układ nie 'pływał', kiedy wszystko naokoło było już w stanie wyskoczyć z płyty.
Zacząłem dogrzewać więcej i układ zaczął dopiero 'pływać' przy temp około 233C-235C, a przy takiej temperaturze zazwyczaj układ kończy żywot i tak było i tym razem bo pojawił sie piękny bąbel w jednym z rogów. Płyta o dziwo działa.
Jak w ogóle sie zabierać do tego? Co to za kule? Generalnie przy takich kulach i układzie nawet gdybym samym dołem podgrzał do ponad 200C to i tak prawdopodbnie układ by nie wytrzymał bo górnego ramienia używam krótko i jest zawsze wysoko.

Re: Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

by Google Adsense [BOT] 1 October 2010, 14:55

#2 Re: Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

by simek10 1 October 2010, 15:26
Witam.
Przyznam się szczerze, że tez spotkałem się z tym problemem. Dół grzałem na maksa, góra około 220 stopni i byłem w lekkim szoku że układ dalej jest luźny, no to wziąłem drugi i tym razem już gorącym powietrzem grzałem żeby zobaczyć do ilu muszę grzać. U mnie układ zaczął prawie pływać dopiero blisko 240 stopni, gdzie bąbelki już są jak w pepsi :lol: , ale o dziwo laptop chodzi na tym z brakiem wi-fi i po obciążeniu restartem. Teraz zanim wlutuje układ to zmieniam na swoje kulki.

#3 Re: Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

by katar83 1 October 2010, 15:42
Trochę mało praktyczne rozwiązanie, ale wychodzi na to, że raczej jedyne. Płyte z tym układem poskładałem i wydaje sie działać chociaż ten bąbel mnie troche martwi. Mam drugi układ 7200 od innego sprzedawcy z innym DC 07, także nowy i już sie martwię bo muszę go wymienić za chwilę. Co ciekawe, płyta którą naprawiam po poprzednim serwisie działa ok już prawie miesiąc a bąble na grafice to jakies 75% jej powierzchni.
Dziwna sprawa z tym stopem.

#4 Re: Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

by eprom 1 October 2010, 17:08
W przypadku tak starych układów z datacode 06, 07, 08 proponuje przed postawieniem położyć nowe kulki (mimo ze układ nowy), gdyż nie wiadomo w jakich warunkach były przechowywane, być może było za dużo wilgoci lub za sucho i stop nie nadaje się do lutowania, może występować w takich przypadkach także efekt popcornu - strzelanie cyny, więc nie warto ryzykować i lepiej położyć świeże kuleczki.

#5 Re: Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

by benchmarek 1 October 2010, 18:36
Niestety to prawda, układ nowy, w moim przypadku NVIDIA NF570-SLI-N-A2 na bezołowiowych oryginalnych kulkach Anno Dommini 2007 - po wlutowaniu peekflow 235 C° następnego dnia przestał łączyć a płyta główna przestała się uruchamiać. Po ponownym "dolutowaniu" pf 235 C° działał 10 minut, między czasie pojawiły się dwa piękne i wielkie bąble przy temp około 220C° już za pierwszym razem !!! Zmieniłem kule na swoje snpb i po wlutowaniu pf 205 wszystko działa nawet z bąblami.

#6 Re: Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

by katar83 1 October 2010, 18:59
Drugiego ukladu nie ryzykowalem juz na oryginalnych kulach. Bede teraz bardziej uwazal na te uklady. Jakby ktos potrzebowal nowe uklady GF-Go7200-B-N-A3 to mozna je dostac na eBay UK. Numer aukcji 330470509861. Stary DC, ale przynajmniej nowe uklady.(Bynajmniej te ktore dostalem sa nowe i aukcja mowi o nowych) U Basi brak a na eBayu bardzo tanie.

Re: Problemy z 'nowymi' ukladami z Chin

by Google Adsense [BOT] 1 October 2010, 18:59
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).