• Pavilion DV7 platforma UT1 - wyłącza się po 1-3 sek.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1Pavilion DV7 platforma UT1 - wyłącza się po 1-3 sek.

przez kamilj 16 listopada 2012, 09:37
Witam serdecznie.

Trafił mi się kolejny już pacjent DV7 na płycie UT1 z dolegliwością - włącza się na 1 do 3 s, pobór skacze do 2A i się wyłącza.

Pierwsza myśl - północ, wygrzałem, bez zmian, zmieniłem na nową - wtedy zaczął działać. Lecz padł po kilku dniach.

Następna myśl - przy lutowaniu mostka coś się nagrzało i chwilowo złapało styk - socket. Reballing socketu. Wstał, lecz padł po kilku dniach.

Kolejna myśl - Przetwornica CPU i okolice, szczególnie elementy QFN, przelutowałem więc - wstał, lecz padł po kilku dniach.

Wychodzi na to, że chwilowe grzanie w okolicach CPU ożywia tą płytę, co sugeruje jakieś zimne luty w tej okolicy, lecz za cholerę nie mogę dojść co.

Usterka ta wydaje się być znana i powtarzalna, bowiem jest to już chyba 5 laptop na tej samej platformie z tą samą usterką, którego nie potrafię naprawić.

Może ktoś się z tym spotkał i zechce udzielić pomocy? Z góry dziękuję :) Nagroda 100 zł dla tego, kto naprowadzi na usterkę :)

Pozdrawiam.

Re: Pavilion DV7 platforma UT1 - wyłącza się po 1-3 sek.

przez Google Adsense [BOT] 16 listopada 2012, 09:37

#2 Re: Pavilion DV7 platforma UT1 - wyłącza się po 1-3 sek.

przez delp 16 listopada 2012, 09:42
Czy masz stabilne 1.2V na PL7 po włączeniu ?
Spróbuj podgrzać okolice PQ41 i zobacz czy wstanie.

#3 Re: Pavilion DV7 platforma UT1 - wyłącza się po 1-3 sek. 

przez opelr 16 listopada 2012, 12:10
PQ41 do wymiany jesli jest tam FDS6690 tu poczytaj viewtopic.php?f=209&t=14878&p=64438#p64438, oczywiście czasem bywa, że coś innego ale u Ciebie to wygląda na klasyczny przypadek.

#4 Re: Pavilion DV7 platforma UT1 - wyłącza się po 1-3 sek.

przez kamilj 21 listopada 2012, 10:43
Kurcze mam problem ;)

To znaczy - obydwie odpowiedzi okazały się trafnie naprowadzić mnie na usterkę więc problem rozwiązany - faktycznie winowajcą okazał się felerny PQ41.

Ale nie wiem jak obdzielić nagrodę którą obiecałem - najchętniej 100 zł podzielił bym na 2 czyli po 50 dla każdego z Panów, czy tak będzie w porządku? :)

#5 Re: Pavilion DV7 platforma UT1 - wyłącza się po 1-3 sek.

przez delp 21 listopada 2012, 10:50
Witaj.
Przeznacz całą nagrodę dla opelr. On podał Ci linka z rozwiązaniem, wiele osób z niego skorzystało i ja również.
To jego solucja ;)
Pozdrawiam.

#6 Re: Pavilion DV7 platforma UT1 - wyłącza się po 1-3 sek.

przez opelr 21 listopada 2012, 13:38
Kliknij pomógl(bedzie punkcik na schematy) a nagrode przekaż na jakiś szczytny cel.

pozdr

Re: Pavilion DV7 platforma UT1 - wyłącza się po 1-3 sek.

przez Google Adsense [BOT] 21 listopada 2012, 13:38