• Aristo Smart 1700 na płycie Asus Z96s - wymiana grafiki, jaki układ wstawić?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Aristo Smart 1700 na płycie Asus Z96s - wymiana grafiki, jaki układ wstawić?

by satanistik 20 September 2012, 18:34
Płyta jak w temacie - układ grafiki ktoś reballingował ale jak wiemy nie tędy droga.
Image

Jaki inny układ można tu wstawić lub jak poznać układ nie z wadliwej serii?

Re: Aristo Smart 1700 na płycie Asus Z96s - wymiana grafiki, jaki układ wstawić?

by Google Adsense [BOT] 20 September 2012, 18:34

#2 Re: Co to za grafika Nvidia

by kbrygola 20 September 2012, 18:45
Układ jest przecież wyraźnie podpisany, G86-770-A2 (możesz kupić G86-771-A2)
Płyta wygląda na Asus S96S - stosowana w różnych brandowanych laptopach.
Zanim kupisz nowy układ, podnieś ten i obejrzyj płytę, kto wie co jest pod układem przy takim przegrzaniu.

-- mniej niż minutę temu --

Widzę że w międzyczasie zmieniłeś pytanie w poście i znalazłeś model laptopa, rzeczywiście w tym Aristo siedzi płyta S96S Asusa.
Układ jeśli chcesz "nie z wadliwej serii" kup z roku przynajmniej 2010 lub nowszy.

#3 Re: Asus ARISTO1700 Z96s

by satanistik 20 September 2012, 19:31
Znalazłem po wykręceniu płyty - dziwna sprawa bo na laptopie producent się nie podpisał. Na nalepkach i w miejscu oryginalnych oznaczeń asusa są tylko znaczki intel inside itp. Co do układu na allegro są G86-771-a2 za 180zł ale nie wiem czy w tej cenie to nie malowanka albo podróba ? Jest jakiś sposób na to jak to sprawdzić?
Image

Image

#4 Re: Asus ARISTO1700 Z96s

by mikesh 20 September 2012, 19:37
Jest jakiś sposób na to jak to sprawdzić?

Jedyny sposób to kupować u sprawdzonych dostawców. Jest temat na forum o tym.

#5 Re: Asus ARISTO1700 Z96s

by kbrygola 20 September 2012, 19:39
satanistik wrote:Co do układu na allegro są G86-771-a2 za 180zł
Jedyny na allegro w tej cenie jaki znalazłem to rok 2007, nie polecam.

#6 Re: Aristo Smart 1700, Asus Z96s - wymiana grafiki

by satanistik 30 October 2012, 23:09
Wreszcie kupiłem układ i po wlutowaniu jest dość dziwny objaw. Na zimno po załączeniu POWER zapala się kontrolka zasilania , dodatkowo płyta wstaje po wpięciu zasilania samoczynnie. Po jakiejś chwili (kilkadziesiąt s) płyta miga kontrolkami num ,caps i scr tak jak powinna przy załączeniu lub wyłącza się. Późnej już za każdym razem miga kontrolkami a czasami nawet pojawi się obraz.
Może ktoś ma pomysł na taki objaw? Przydało by się też zdjęcie okolic gpu góra i dół bo może mi coś pofrunęło.

#7 Re: Aristo Smart 1700, Asus Z96s - wymiana grafiki 

by kbrygola 30 October 2012, 23:36
Załóż bateryjkę RTC i odczekaj około minuty po pierwszym włączeniu. Potem powinno być ok.

#8 Re: Aristo Smart 1700, Asus Z96s - wymiana grafiki

by satanistik 31 October 2012, 00:11
Problem okazał się dość banalny - może z racji późnej pory i pośpiechu zapomniałem tej folii pod radiatorem i to powodowało brak obrazu (prawdopodobnie kondensator na gpu dotykał do radiatora i nie było obrazu.