Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Re: Jaki polecacie programator do pamięci równoległych?
Google Adsense [BOT] • 16 Жовтня 2012, 08:28
Ja osobiście od dłuższego czasu używam Universal Flash Programmer v.6.03 wraz z kilkoma adapterami.
Od dłuższego, ponieważ już wcześniej potrzebowałem programatora takich pamięci - szczególnie do wgrywania firmware odtwarzaczy/nagrywarek DVD (w większości LG) choć później m.in. zaszła potrzeba zaprogramowania kostek 27C256/512, więc przybył kolejny adapter. Oczywiście obowiązkowo adaptery PLCC32 (FWH), 93xx, 24xx...
Irytujące może być każdorazowe wlutowywanie kostki w obudowie TSOP, ale jeśli robi się to sporadycznie nie bardzo to przeszkadza. Poza tym są wersje adapterów z podstawką ZIF.
Druga sprawa to wykrywanie kostek Flash przez programator (ID) - wystarczy czasami niedolutowanie którejś nóżki i EpromM51 wyświetla bzdury. Wtedy pobierałem datasheeta danego układu i porównywałem identyfikator.
No i muszę wspomnieć, iż chyba z dwa razy musiałem korygować czasy tWP, tWC aby prawidłowo zaprogramować kostkę.
Podsumowując - pomijając powyższe całkiem niezły programator w zupełnie przyzwoitej cenie. Ale moim zdaniem raczej nie dla osób programujących "hurtem".
Od dłuższego, ponieważ już wcześniej potrzebowałem programatora takich pamięci - szczególnie do wgrywania firmware odtwarzaczy/nagrywarek DVD (w większości LG) choć później m.in. zaszła potrzeba zaprogramowania kostek 27C256/512, więc przybył kolejny adapter. Oczywiście obowiązkowo adaptery PLCC32 (FWH), 93xx, 24xx...
Irytujące może być każdorazowe wlutowywanie kostki w obudowie TSOP, ale jeśli robi się to sporadycznie nie bardzo to przeszkadza. Poza tym są wersje adapterów z podstawką ZIF.
Druga sprawa to wykrywanie kostek Flash przez programator (ID) - wystarczy czasami niedolutowanie którejś nóżki i EpromM51 wyświetla bzdury. Wtedy pobierałem datasheeta danego układu i porównywałem identyfikator.
No i muszę wspomnieć, iż chyba z dwa razy musiałem korygować czasy tWP, tWC aby prawidłowo zaprogramować kostkę.
Podsumowując - pomijając powyższe całkiem niezły programator w zupełnie przyzwoitej cenie. Ale moim zdaniem raczej nie dla osób programujących "hurtem".
Jakie w TSOP ?
Na początek willem - mam z podstawką do oddania
http://soft-serwis.eu/sklep/104--willem ... pos48.html
Jak masz większe oczekiwania to TL866.
Jeśli ten to za mało to beeprog - ale to całkiem inne pieniążki.
Na początek willem - mam z podstawką do oddania
http://soft-serwis.eu/sklep/104--willem ... pos48.html
Jak masz większe oczekiwania to TL866.
Jeśli ten to za mało to beeprog - ale to całkiem inne pieniążki.
Re: Jaki polecacie programator do pamięci równoległych?
Google Adsense [BOT] • 17 Жовтня 2012, 09:21
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.