• Jaki powienien być czas oraz temperatura grzania rdzenia ?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Jaki powienien być czas oraz temperatura grzania rdzenia ?

Przem 27 Вересня 2012, 10:20
Witam kolegów,

pytam, gdyż nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, a chodzi mi o to by mieć pewność jaką temperaturą oraz w jakim czasie grzać rdzeń, by mieć pewność, że nie uszkodzę układu oraz, że dany chip nadaje się do wymiany bądź nie.

Pozdrowienia

Re: Jaki powienien być czas oraz temperatura grzania rdzenia ?

Google Adsense [BOT] 27 Вересня 2012, 10:20

#2 Re: Jaki powienien być czas oraz temperatura grzania rdzenia ?

WIOLAD 27 Вересня 2012, 13:20
Temperatura 200-220°, kilka sekund.

#3 Re: Jaki powienien być czas oraz temperatura grzania rdzenia ?

Przem 27 Вересня 2012, 14:00
WIOLAD написав:Temperatura 200-220°, kilka sekund.

Czy ktoś jeszcze potwierdzi tę tezę ?

#4 Re: Jaki powienien być czas oraz temperatura grzania rdzenia ?

PiTTer 27 Вересня 2012, 14:03
Ja mam na hot-air ustawione 350 st. C (bo realna temp. przy wylocie dyszy jest sporo niższa) i grzeję 15 s. Układy praktycznie zawsze wstają po takim zabiegu.

#5 Re: Jaki powienien być czas oraz temperatura grzania rdzenia ?

zwir 27 Вересня 2012, 15:35
333 stopni na wskaźniku PT968 , dysza z podwójnym kielichem , kwadrat 10x10 , czas 15 do 20s, zawsze wstają. Przy nowszych układach nie eksperymentuję. W celach diagnostycznych nie przekraczam 280 (faktyczne 210-230) do 15s .
Ciekawostka: Płyta eksperymentalna.Przy temperaturze 360 na wskaźniku, nie wstał chipset płyty desktopa msi K9NU neo. Ale, był wygrzewany już kilka razy więc pewnie powiedział dość, bo wcześniej za każdym wygrzaniem wstawał i działał przez tydzień lub dwa. :)

#6 Re: Jaki powienien być czas oraz temperatura grzania rdzenia ?

servkom 27 Вересня 2012, 15:37
PiTTer написав:Ja mam na hot-air ustawione 350 st. C (bo realna temp. przy wylocie dyszy jest sporo niższa) i grzeję 15 s. Układy praktycznie zawsze wstają po takim zabiegu.

No to straszny błąd powinieneś skorygować aby była równa.
Co do pytania to wystarczy nawet 150 st. C z tym ze nie wszystkie układy reagują tak samo.

#7 Re: Jaki powienien być czas oraz temperatura grzania rdzenia ?

digix 27 Вересня 2012, 16:41
Pewności nigdy nie będziesz miał, ponieważ nie zawsze podgrzanie rdzenia układu przez kilka sekund da Ci poprawną diagnozę. Bardzo często zdarza się, że podgrzanie nic nie daje a wymiana układu na nowy "stawia" komputer na nogi.

#8 Re: Jaki powienien być czas oraz temperatura grzania rdzenia ?

dodommc 28 Вересня 2012, 07:57
300* C przez 5s - jeżeli komputer wstanie, to układ do wymiany, jeżeli nie wstanie, to podgrzewam cały układ przez 10-15s - jeżeli komputer wstanie, to jest szansa, że reballing pomoże (zależy od układu), jeżeli nie, to układ do wymiany lub szukam usterki dalej.

#9 Re: Jaki powienien być czas oraz temperatura grzania rdzenia ?

sebastiank 29 Вересня 2012, 17:50
Mi osobiście ta metoda pomagała w diagnostyce NVIDII serii G86.
Z AMD/ATI sporadycznie coś wstało, natomiast po reflow większość.
Nvidie N10/11 - brak efektu po wygrzewaniu i reflow, po wymianie wstawały.

Nvidie G86 -grzałem 120-170*C na wylocie (mierzone termoparą) i sam rdzeń, góra kilka/kilkanaście sekund - to zazwyczaj wystarczało.
Z pozostałymi chipami wypróbowałem różne metody, jednak nie więcej niż 210*C na wylocie, ale bez efektu.

#10 Re: Jaki powienien być czas oraz temperatura grzania rdzenia ?

Przem 4 Жовтня 2012, 12:49
OK,
dziękuję za odpowiedzi w temacie, widać, że każdy ma inną teorię i sposób.
Czy mogę prosić o listę układów nVidii oraz Ati, które pochodzą z awaryjnej serii i powinno wymieniać się je już na starcie ?

Re: Jaki powienien być czas oraz temperatura grzania rdzenia ?

Google Adsense [BOT] 22 Жовтня 2012, 11:27

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей