Kiedyś jak zaczynałem z hotair miałem kilka grafik słabych do nauki, niektóre się włączały i dawały artefakty niektóre w ogóle nie reagowały - jednak większość przez zwykłe wygrzanie odżywała i działa do teraz (zapewne jakieś drobinki powodowały zwarcia). Niemniej jednak było kilka sztuk, które miały poważniejsze problemy. Zostanę przy jednym przypadku: 8400gs, pełno artefaktów i stałych i migających. Grzanie wielokrotne i zupełnie nic nie zmieniało - pomyślałem, że uszkodzona któraś z pamięci (brak kulek wykluczyłem bo karta nie była przez nikogo naprawiana). Pomyślałem zacznę je wylutowywać po kolei od lewej do prawej i wyjdzie. Układów było 8 sztuk, działałem: wylutowanie jednej a potem test. Doszło do tego, że została jedna i sytuacja identyczna obraz też! Wylutowałem ją też - nie wiem po co może żeby zobaczyć czy pod nią się ktoś schował no i karta już się nie włączyła.
Ogólnie lekcja była dobra od razu stwierdziłem: no tak GPU... ale już nie chciało mi się przy niej grzebać, więc ją odstawiłem.
Teraz mam wiele pytań bazując na tym przykładzie:
1. Czy wylutowanie kości pamięci z obojętnie którego miejsca, która wiem że nie działa (widoczny brak kulki lub kilku) spowoduje włączenie się karty ale z mniejszą ilością pamięci? Czy trzeba koniecznie przylutować ją z powrotem?
2. Jak poznać (oprócz widocznego braku kulek lub widocznych przepaleń na obudowie) która kość może być do wymiany/rebalingu?
3. Czy można bez wylutowania jakoś wyłączyć dany moduł pamięci?
Ogólnie lekcja była dobra od razu stwierdziłem: no tak GPU... ale już nie chciało mi się przy niej grzebać, więc ją odstawiłem.
Teraz mam wiele pytań bazując na tym przykładzie:
1. Czy wylutowanie kości pamięci z obojętnie którego miejsca, która wiem że nie działa (widoczny brak kulki lub kilku) spowoduje włączenie się karty ale z mniejszą ilością pamięci? Czy trzeba koniecznie przylutować ją z powrotem?
2. Jak poznać (oprócz widocznego braku kulek lub widocznych przepaleń na obudowie) która kość może być do wymiany/rebalingu?
3. Czy można bez wylutowania jakoś wyłączyć dany moduł pamięci?