• Karta graficzna, uszkodzone kości pamięci - wylutowanie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Karta graficzna, uszkodzone kości pamięci - wylutowanie

przez yerzu 10 września 2010, 19:43
Kiedyś jak zaczynałem z hotair miałem kilka grafik słabych do nauki, niektóre się włączały i dawały artefakty niektóre w ogóle nie reagowały - jednak większość przez zwykłe wygrzanie odżywała i działa do teraz (zapewne jakieś drobinki powodowały zwarcia). Niemniej jednak było kilka sztuk, które miały poważniejsze problemy. Zostanę przy jednym przypadku: 8400gs, pełno artefaktów i stałych i migających. Grzanie wielokrotne i zupełnie nic nie zmieniało - pomyślałem, że uszkodzona któraś z pamięci (brak kulek wykluczyłem bo karta nie była przez nikogo naprawiana). Pomyślałem zacznę je wylutowywać po kolei od lewej do prawej i wyjdzie. Układów było 8 sztuk, działałem: wylutowanie jednej a potem test. Doszło do tego, że została jedna i sytuacja identyczna obraz też! Wylutowałem ją też - nie wiem po co może żeby zobaczyć czy pod nią się ktoś schował no i karta już się nie włączyła.

Ogólnie lekcja była dobra od razu stwierdziłem: no tak GPU... ale już nie chciało mi się przy niej grzebać, więc ją odstawiłem.

Teraz mam wiele pytań bazując na tym przykładzie:
1. Czy wylutowanie kości pamięci z obojętnie którego miejsca, która wiem że nie działa (widoczny brak kulki lub kilku) spowoduje włączenie się karty ale z mniejszą ilością pamięci? Czy trzeba koniecznie przylutować ją z powrotem?
2. Jak poznać (oprócz widocznego braku kulek lub widocznych przepaleń na obudowie) która kość może być do wymiany/rebalingu?
3. Czy można bez wylutowania jakoś wyłączyć dany moduł pamięci?

Re: Karta graficzna, uszkodzone kości pamięci - wylutowanie

przez Google Adsense [BOT] 10 września 2010, 19:43

#2 Re: Karta graficzna, uszkodzone kości pamięci - wylutowanie

przez benchmarek 10 września 2010, 19:58
Uważam, że obrałeś złą metodykę naprawy, grzanie układu nie zawsze działa. Najpierw trzeba było "zahaczyć" główny chipset, a później ruszać pamięci. Układy pamięci nie pracują pojedynczo tylko po kilka sztuk zależnie od ich organizacji. Jeśli masz np kostki pamięci pojemności 1Mx8Bit to na słowo 32 bitowe muszą być wlutowane 4 takie kostki, na 3 się nie uruchomi.

#3 Re: Karta graficzna, uszkodzone kości pamięci - wylutowanie

przez yerzu 10 września 2010, 20:07
To były moje początki teraz zawsze grzeję układ jeśli się karta nie włącza a pamięci jeśli występuje odpowiedni typ artefaktów. Nie mówię tu o jakiś małych kostkach na słowo tylko o kostkach które mają po np. 32MB sztuka i jak widać z przykładu karta z jedną kostką włączała się.

#4 Re: Karta graficzna, uszkodzone kości pamięci - wylutowanie

przez benchmarek 10 września 2010, 20:14
Rozmiar pamięci podany przeze mnie był tylko przykładem, nie wiem jakie kości są zamontowane w Twoim przypadku, demontując jedną kość wyłączyłeś cały bank, jeśli był drugi sprawny (i kolejny) a bios karty na to pozwalał to tak jak piszesz karta mogła się uruchomić. W sumie to nie wiem co chcesz osiągnąć bo pamięć do działania jest potrzebna. Jeśli chcesz uruchomić tę kartę, to okulkuj pamięci wlutuj je i zrób reballing chipsetu.

Re: Karta graficzna, uszkodzone kości pamięci - wylutowanie

przez Google Adsense [BOT] 10 września 2010, 20:14