• Sposoby na Bga - sita podnoszone.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Sposoby na Bga - sita podnoszone.

as80 2 Липня 2012, 15:04
Witam zaczynam uczyć się reballingu i problem stwarza mi podnoszenie sita. Po podniesieniu część kulek zostaje na sitku. Co zrobic by wszystkie zostały na układzie? Jaki flux do tego najlepszy?

Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

Google Adsense [BOT] 2 Липня 2012, 15:04

#2 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

dodommc 2 Липня 2012, 15:14
Jak najcieńsza warstwa topnika na układzie i sito wyczyszczone ipą przed położeniem. Nic nie powinno zostawać.

#3 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

as80 2 Липня 2012, 15:48
tylko że sito przed skrecęniem trzeba położyć na układ i dopiero dopasować dziurki do padów może wtedy sie troszkę fluxu w dziurki dostać i już może być problem.

#5 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

as80 2 Липня 2012, 18:17
dodommc написав:Jak najcieńsza warstwa topnika na układzie i sito wyczyszczone ipą przed położeniem. Nic nie powinno zostawać.

rozumiem że ipa to alkohol izopropylowy?

#6 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

demeo 2 Липня 2012, 19:59
as80 написав:
dodommc написав:Jak najcieńsza warstwa topnika na układzie i sito wyczyszczone ipą przed położeniem. Nic nie powinno zostawać.

rozumiem że ipa to alkohol izopropylowy?

http://en.wikipedia.org/wiki/Isopropyl_alcohol

IPA - alkohol izopropylowy

--
Pozdrawiam,
demeo

#7 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

matisblu 2 Липня 2012, 22:23
Witam!
Nie napisał kolega jakie ma sita i stolik do nich. Podejrzewam że z takim stolikiem:
http://diolut.pl/stacja-napraw-uchwyt-d ... -3459.html
lub takim:
http://diolut.pl/ramka-mocujaca-do-sit- ... -3745.html

Początkowo też mnie trafiało jak kulki zostawały w sicie zamiast na układzie niezależnie od ilości topnika. Dobrym sposobem żeby ramka z sitem siadała równo nad układem bez kombinowania z dystansami okazało się przyklejenie kilku warstw taśmy izolacyjnej na ramce lub na obrzeżu podstawki tak żeby kulka nie wystawała z otworu w sicie. Znacznie ułatwiło to ustawianie kulek i zbieranie ich nadmiaru. Najmniejsze kulki jakie stawiałem w ten sposób to były 0,4mm. Oczywiście czyste sito to podstawa.
Pozdrawiam!

#8 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

bobert 2 Липня 2012, 22:25
as80 написав:tylko że sito przed skrecęniem trzeba położyć na układ i dopiero dopasować dziurki do padów może wtedy sie troszkę fluxu w dziurki dostać i już może być problem.

Możesz najpierw dopasować układ, a potem posmarować go fluxem.

#9 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

as80 3 Липня 2012, 00:16
Ramkę mam taką
http://lutownicze.pl/pl/narzedzia/457-r ... yczna.html
Natomiast sita kupione razem z ramką w promocji bo brałem tam też stację lutowniczą cena 640zł za sita i ramkę, sit mam całą stertę - ułożone jedno na drugim daje wysokość około 8-10cm. Niema nazwy firmy są tylko numery sir np NO 223 oraz nazwa układu np LE82PM965 i grubość kul 0.50MM

#10 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

matisblu 3 Липня 2012, 09:34
Witam!
Mam to samo :). Do kul 0,5 trzy-cztery warstwy taśmy izolacyjnej na ramce trzymającej sito i problem z fluxem na sicie powinien zniknąć.

#11 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

michallus 3 Липня 2012, 23:02
Jak dla mnie szkoda czasu na sita z pccenter, nie mówiąc o funduszach.
Zwykłe sita do grzania bezpośredniego trochę wprawy i w kilkadziesiąt sekund układ zakulkowany.
Pomocne mogą być dwie kulki na układzie, albo pęseta i oczywiście podgrzewacz.
Jak kulki nie wskoczą można podlać topnikiem, osobiście polecam brown flux.
Praktyka.... jeszcze raz praktyka !
Powodzenia :)

#12 Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

andrev1 2 Вересня 2012, 12:42
Ramka powinna mieć śruby wkręcane w dolny element tak, aby można było ustawić, aby sito było minimalnie nad układem i nie dotykało go, wtedy flux nie brudzi sita i jeśli sito jest czyste żadna kulka nie ma prawa zostać.
na zdjęciu:
Зображення
W elemencie po lewej są to śruby po rogach, które wkręcamy od dołu.
Ramka musi być regulowana w pionie, gdyż układy mają różną grubość i jeden będzie głęboko pod sitem, zaś inny grubszy będzie sito podpierał brudząc sito przez co uniemożliwiając kulkom dotknięcia układu.

Re: Sposoby na Bga - sita podnoszone.

Google Adsense [BOT] 2 Вересня 2012, 12:42
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей