• AMD 216TQA6AVA12FG - podróba czy nie?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 AMD 216TQA6AVA12FG - podróba czy nie?

marioj77 9 Червня 2012, 16:36
Dostałem układ, nie powiem z jakiej firmy, po wlutowaniu płyta się nie uruchamia, pobór wzrasta przez ułamek sekundy do ok. 200mA i nic więcej. Proszę o podpowiedź, czy układ jest podrabiany czy oryginalny.

Zdjęcie nowego układu:
Зображення

Zdjęcie starego układu:
Зображення

To co na pierwszy rzut oka zwróciło moją uwagę to rozmiar czcionki z symbolem układu oraz dziwnie zawinięte cyfry 6.

Re: AMD 216TQA6AVA12FG - podróba czy nie?

Google Adsense [BOT] 9 Червня 2012, 16:36

#2 Re: AMD 216TQA6AVA12FG - podróba czy nie?

ADAMK101 11 Червня 2012, 06:04
Mam te układy 0918AAP.
Nie wiem czy ktoś podrabiałby takie tanie układy, ale jest bardzo dużo układów zrebalowanych maszynowo i pakowanych w tasmy z tym samym D/C.
Moze trafiłeś na refurbished , a z nich jeden na trzy działa krótko.
Na układach z 09+ czcionak jest większa i chudsza, tak jak w G6100 10+

#3 Re: AMD 216TQA6AVA12FG - podróba czy nie?

adam1114 11 Червня 2012, 09:34
Czcionki są faktycznie różne od rocznika, trzeba by mieć taki sam do sprawdzenia, co nie zmienia faktu, że Chińscy sprzedawcy, masowo wciskają używki, bo bardzo trudno to rozpoznać.

#4 Re: AMD 216TQA6AVA12FG - podróba czy nie?

benchmarek 14 Червня 2012, 14:12
Dla mnie oba wyglądają jak malowanki, w górnym litera H zaczyna się zdzierać, w dolnym logo AMD jest puste, mam ten układ dc07 logo jest pełne, pozatym wyraźnie są inne czcionki w środkowej części napisów i w dolnej, środek wygląda na malowany. W egz. który mam użyte czcionki są identyczne na całym układzie.

Re: AMD 216TQA6AVA12FG - podróba czy nie?

Google Adsense [BOT] 14 Червня 2012, 14:12
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей