Bielenie.
Z układu/płyty pcb ściągam cynę z grubsza, grubym grotem z dodatkiem fluxu (używam Amtech NC-559 do wszystkiego), następnie Wickiem do BGA (taśma absorbująca spoiwo)
http://www.renex.com.pl/pokaz_kategorie.php?cid=395 używam 2.5mm ściągam resztki cyny do gładzi układu/płyty, używam do tego także grubego sporo płaskiego grotu (Grotu nie duszę mocno i na siłę, aby nie porobić wżerów czy pourywać padów, wszystko na wyczucie), następnie czyszczę/myję układ w izopropanolu lub nawet zgrubnie, a na pcb lekko ścieram wymywam lekko przepalony/brudny flux, Następnie używam znowu Fluxu, nawet sporej ilości i grotem cienkim z cyną bielę pady.. szczerze kiedyś używałem w miarę spiczastego nie ostrego grotu, ale po pewnym czasie idealnie i MEGA SUPER się robi grotem z MINIFALĄ, (tutaj też nie należy dusić grotu tylko dosłownie delikatnie "pieścić" pady cyną... no chyba że któryś nie zabieli to dosłownie pad wystarczy dotknąć grotem), a bielenie padów nawet na wielkim układzie zajmuje mi do 5min, średnio 3. Po przebieleniu padów ponownie myję i dokładnie czyszczę układ/płytę. Potem ponownie sporo fluxu i znowu ściąganie wickiem cyny z padów do idealnej Gładzi.
Nowego układu jeszcze ani razu nie pokiereszowałem ani nie uwaliłem, zawsze było 100% sukcesu, ogólnie proponuję właśnie dawać sporo fluxu po to aby układ ni był szorowany właśnie po fluxie się ślizgał. Z używanymi i reballowanymi układami różnie bywało. Aczkolwiek nowy układ zawsze... ale to zawsze ściągam kulki bezołowiowe i zakładam nowe. Z tym że gdy kładę z powrotem kulki bezołowiowe to nie bielę padów, tylko ściągam za 1szym razem kulki, potem wickiem do gładzi i kładę nowe kulki Pbfree
W przypadku przejścia z bezołowiu na ołów, za każdym razem robię bielenie padów cyną.. zwykłą ołowiową z szpulki.
Dodatkową czynnością jaką też wykonuję podczas wlutu układu to gdy już układ osiądzie zawsze go delikatnie pęsetą dotknę/szturchnę w 2ch kierunkach.
Ostatnio był nawet temat na forum że taki układ typowo zakupiony od handlowca posiada na sobie kulki które topią się przy większej temperaturze wlutu niż wylutu starego, w efekcie wlutowany układ nie działa, coś nie połączyły się pady i inne problemy, generalnie wynika to z tego że.... układ powinien być przed wlutem wygrzany 24h w temp 100st aby odparowała wilgoć, ja zamiast tego stawiam nowe kulki, a wlut wtedy odbywa się w takiej samej temp. niż wylut no chyba że układ wlutowany jest na ołowiu to daję dolny podgrzewacz o 10st mniej i tyle.