Acer Aspire 5920
Laptop: Acer Aspire 5920
Płyta główna: DAO ZD1 Rev.G
Laptop trafił na serwis z objawem: brak podświetlania matrycy.
Pierwsze pomiary wykazały uszkodzony inverter (przepalony bezpiecznik, zwarty mosfet AO4606 )
Inwerter został naprawiony i przetestowany ( działa w 100%) niestety podświetlenia nadal brak.
Wykonałem dalsze testy i pomiary:
- świetlówka w matrycy sprawna
- taśma sygnałowa sprawna
- zasilanie inwertera 19V
- sygnał regulacji jasności podświetlania zmienia się w zakresie 2.2 - 3.3V
- brak sygnału załączającego inwerter (jest on na poziomie 0.5 V, co wydaje mi się zdecydowanie za mało)
Sygnał ten mierzony zarówno na złączu inwertera jak i na złączu sygnałowym CN1 na płycie.
Podmieniłem układ KBC - brak zmian w zachowaniu.
Podstawiony układ KBC był co prawda z wylutu niemniej jednak nie chce mi się wierzyć, aby był z taką samą usterką (no chyba że miałem pecha).
Ma ktoś jakiś pomysł na tę usterkę ?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Laptop: Acer Aspire 5920
Płyta główna: DAO ZD1 Rev.G
Laptop trafił na serwis z objawem: brak podświetlania matrycy.
Pierwsze pomiary wykazały uszkodzony inverter (przepalony bezpiecznik, zwarty mosfet AO4606 )
Inwerter został naprawiony i przetestowany ( działa w 100%) niestety podświetlenia nadal brak.
Wykonałem dalsze testy i pomiary:
- świetlówka w matrycy sprawna
- taśma sygnałowa sprawna
- zasilanie inwertera 19V
- sygnał regulacji jasności podświetlania zmienia się w zakresie 2.2 - 3.3V
- brak sygnału załączającego inwerter (jest on na poziomie 0.5 V, co wydaje mi się zdecydowanie za mało)
Sygnał ten mierzony zarówno na złączu inwertera jak i na złączu sygnałowym CN1 na płycie.
Podmieniłem układ KBC - brak zmian w zachowaniu.
Podstawiony układ KBC był co prawda z wylutu niemniej jednak nie chce mi się wierzyć, aby był z taką samą usterką (no chyba że miałem pecha).
Ma ktoś jakiś pomysł na tę usterkę ?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.