• Lutownica Weller TCP 24V 50W

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Lutownica Weller TCP 24V 50W

by wit2 6 January 2012, 12:15
Witam szanownych kolegów.

Moje pytanie do was jak i prośba.
Mam do kupienia lutownicę jak w tytule, 25szt. grotów. Czy opłaca się kupić za 200zł?
Lutownica po włączeniu działa, ale nie wiem czy poprawnie, po pocynowaniu grota cyna momentalnie porowacieje, tak jakby była za duża temp. Zmierzyłem temp. grota i prawie na wszystkich mam 330 stopni, jeden bodajże ma około 400stopni. Czy do wymiany kwalifikuje się rączka?

Proszę o wyczerpujące odpowiedzi jak i dziękuję z góry szanownym kolegom.

Image

Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

by Google Adsense [BOT] 6 January 2012, 12:15

#2 Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

by offo 9 January 2012, 21:05
Kolego o ile dobrze widzę to lutownica z magnastatem czyli reguluje się temperaturę poprzez zastosowanie odpowiedniego grotu.Te lutownice mimo że stare były niezawodne czasami wypalał się tylko styk magnastatu wewnątrz lutownicy , niestety na rynku pojawiło się swego czasu dużo podróbek grotów i jak na takie trafisz to tylko się wk..... bo temperatura grota bedzie nieprzewidywalna nie mówiąc już o jego trwałości.

#3 Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

by Usunięty Użytkownik 402 9 January 2012, 21:22
Ja używam WECP-20 który to zestaw można aktualnie za podobną kasę kupić. Wydaje mi się że to było by lepsze rozwiązanie.
Do mojej stacji pasują lutownice np. 25 wat mlr21 i 50wat- symbolu nie pamiętam. Jest regulacja temperatury i szeroki wybór grotów. Groty po niewielkiej modyfikacji pasują też od chińskiego sprzętu. Jednak groty wellera są dużo trwalsze.

#4 Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

by offo 9 January 2012, 21:36
Tutaj główną siłą tego zestawu jest te 25 grotów - o ile sa oryginalne i nie zużyte a także o często stosowanym kształcie a nie jakieś nietypowe to pewnie by się opłacało o ile sama rączka byłaby ok - tu te przegrzewanie trochę mnie niepokoi.

#5 Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

by wit2 10 January 2012, 00:38
Jeśli chodzi o groty to tylko minifala mniejszej średnicy jest uszkodzony reszta w porządku. Temperatury są różne dla grotu minifala mały czy duży kolo 400 stopni reszta skacze z 300 na 330 słychać jak pracuje magnetostat.Groty oryginalne pozostałość po starszym fanie budowanie kolejek z Niemiec. Kupiłbym ten magnetostat wygląda na mocno zużyty. Lutownice nabyłem w końcu za 150zł.

Już wszystko jasne.Temp zależne od grota.Lutownica po wymianie magnetostatu śmiga aż milo.
Pzdr. Temat zamykam.

Re: Lutownica Weller TCP 24V 50W

by Google Adsense [BOT] 10 January 2012, 00:38