#1 Fujitsu Siemens Amilo Pi2540 brak obrazu po zwarciu w gnieździe zasilania
przez zwir • 29 listopada 2011, 00:15
Laptop po zwarciu w gnieździe zasilania, upalił się także nieco laminat wokół plusa. Po wymianie na nowe brak zwarcia, ale i obrazu i palą się dwie diody z kłódkami, oraz ładowanie. Karta graficzna sprawna, bo podmieniałem. Procesor normalnie się rozgrzewa (narazie nie mam innego na podmiankę), wentylator również normalnie schładza , reaguje na zmianę temperatury .
Nie dało się wykorzystać oryginalnego punktu lutowania plusa. Wlutowałem bespośrednio pod bezpiecznik. Obszar zwęglenia to około 1mm od otworu, wyczyszczony.
Napięcia na cewkach względem masy:
L4 1.8
L7 1.5
L5 3.3
L6 5.0
L2 1.0
L15 po włożeniu kabla zasilania wartość ok 15v potem płynnie spada do 0.5v
Schemat rev.b nie wiem czym się może różnić od rev.c , bo na razie zgadza mi się z tym co jest na płycie.
JP7 3.33
JP8 5.05
JP9 1.51
JP13 1.81
JP6 1.84
JP14 19.7 ??
Korzystam ze schematu PCB P55IMX rev. B.
Czy w obszarze zwęglenia mogły przechodzić ścieżki w innych warstwach...(nie sądzę)? Czy przy takim zwarciu mógł się uszkodzić jeden z mostów? Z tego co znalazłem w necie, to wypalanie się punktu lutowania zasilania to norma w laptopach FS i po wymianie normalnie wstają.
Z góry dziękuję za wskazówki.
Nie dało się wykorzystać oryginalnego punktu lutowania plusa. Wlutowałem bespośrednio pod bezpiecznik. Obszar zwęglenia to około 1mm od otworu, wyczyszczony.
Napięcia na cewkach względem masy:
L4 1.8
L7 1.5
L5 3.3
L6 5.0
L2 1.0
L15 po włożeniu kabla zasilania wartość ok 15v potem płynnie spada do 0.5v
Schemat rev.b nie wiem czym się może różnić od rev.c , bo na razie zgadza mi się z tym co jest na płycie.
JP7 3.33
JP8 5.05
JP9 1.51
JP13 1.81
JP6 1.84
JP14 19.7 ??
Korzystam ze schematu PCB P55IMX rev. B.
Czy w obszarze zwęglenia mogły przechodzić ścieżki w innych warstwach...(nie sądzę)? Czy przy takim zwarciu mógł się uszkodzić jeden z mostów? Z tego co znalazłem w necie, to wypalanie się punktu lutowania zasilania to norma w laptopach FS i po wymianie normalnie wstają.
Z góry dziękuję za wskazówki.
Ostatnio edytowano 29 listopada 2011, 01:52 przez Vogelek23, łącznie edytowano 1 raz. Powód: Poprawiłem niechlujną pisownię.