• Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez ozox 14 sierpnia 2010, 13:31
Witam.
Mam pytanie. Z waszego doświadczenia ile wytrzymuje naprawa BGA karty graficznej w następujących przypadkach:
1. Wygrzanie układu - to około 3-5 miesięcy
2. Reballing układu - około 6-10 miesięcy
3. Wymiana na nowy układ - około 12 miesięcy

Czy z logicznego punktu widzenia takie naprawy w ogóle mają sens?
Zauważyłem, że taka naprawa to tylko przesunięcie śmierci laptopa o maksymalnie rok.
Są modele jak np.: DV6000, który potrafi po reballingu paść po 1 miesiącu.
Wymiana kulek z PB free na PB też nie przynosi jakiś zaskakujących efektów.
Czy istnieje technologia naprawy, która zapewni pracę takiemu układowi np.: przez 4-5 lat?
Co stanowi ogólnie taką wadę: kulki, sam układ czy może PCB?
Czy jest to spowodowane głównie temperaturą pracy układu?
Pozdrawiam.

Re: Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez Google Adsense [BOT] 14 sierpnia 2010, 13:31

#2 Re: Naprawa układów BGA reballing, wymiana.

przez Usunięty Użytkownik 1038 14 sierpnia 2010, 14:03
ozox napisał(a):(...)

1. Wygrzanie układu - to około 3-5 miesięcy
2. Reballing układu - około 6-10 miesięcy
3. Wymiana na nowy układ - około 12 miesięcy(...)

Chyba Kolega myli "uruchomienie" laptopa (np. naprawy ogłaszane na serwisie aukcyjnym za (SIC!) 99 zł) z naprawą laptopa. Wygrzanie układu w większości pada po kilku dniach, a nie jak Kolega napisał - miesiącach. Reballing powraca zwykle po kilku miesiącach (1-3 miesiące). Dlaczego? A dlatego, że układ to nie tylko "zielona płytka, wada lutowania i wredne luty bezołowiowe", ale głównie płytka krzemowa. Jakoś musi ona być przymocowana do laminatu i to właśnie ten klej najczęściej jest uszkodzony. Reballing powoduje głównie "poprawę klejenia", a nie likwiduje uszkodzenia. Naprawa polega na wymianie układu na nowy (NOWY - nie inny reballingowany - kłaniają się słynne 6150 czy MCP - a te kosztują - następne ogłoszenie o naprawie z wymianą układu na nowy za 200 zł :-) ).
Zawsze naszym klientom zadajemy pytanie: "czy uruchamiamy laptopa czy naprawiamy?" - zawsze wybierają naprawę :-) (oprócz "serwisów" - te dziwnym trafem zawsze uruchamianie :-) ). Czym przedłużyć życie układu? Pierwsze nie stosować pasty na układ. Pasta po wyschnięciu potrafi stworzyć bąbel powietrzny, co utrudnia oddawanie ciepła. Stosujemy thermopady (inaczej nazywane "gumkami") - pierwsze - zawsze
idealnie przylegają - drugie mają lepsze przewodnictwo cieplne od pasty.

#3 Re: Naprawa układów BGA reballing, wymiana.

przez michallus 14 sierpnia 2010, 16:37
1) Tego punktu nie nazywamy naprawą.
2) Reballing ma sens w przypadku układów które nie są wadliwe.
3) Jeżeli wymieniamy układ wadliwy na wadliwy ale nowy to tak to właśnie wygląda.

Napisałeś, że są modele takie jak DV6000 - tutaj trzeba inaczej podejść do tematu, bo to nie jest wina DV'ki, której tak wszyscy nienawidzą, a samych układów które występują w wielu innych płytach i są z nimi takie same problemy.

Jeżeli chodzi o thermopady - stosujemy je tam gdzie zaleca producent.

Usterki wadliwych układów nie są spowodowane temperaturą pracy układu, temperatura może co najwyżej ten proces w niewielkim stopniu przyspieszyć (nie mówię tutaj o skrajnych przypadkach tj. przegrzanie).

#4 Re: Naprawa układów BGA reballing, wymiana.

przez Usunięty Użytkownik 1038 14 sierpnia 2010, 17:11
michallus napisał(a):
Jeżeli chodzi o thermopady -stosujemy je tam gdzie zaleca producent.

Czyli praktycznie wszystkie układy które wymagają chłodzenia.

michallus napisał(a):(...)Usterki wadliwych układów nie są spowodowane temperaturą pracy układu, temperatura może co najwyżej ten proces w niewielkim stopniu przyspieszyć (...)

To wytłumacz mi dlaczego G86-770-A2 D/C10 ma o 10-15 st niższą temperaturę pracy nad tymi z D/C7? - i nie chodzi tu o wymianę chemii (pasty, thermopady), czy czyszczenie chłodzenia.

Nadal twierdzę, że reballing to zło konieczne (brak nowych układów na rynku). Naprawa powinna polegać na wymianie układu.
Przykład.
Zdobyłem ze starych zapasów 6150 D/C8 nowy. DV2000 po reballingu powracało 2-krotnie w przeciągu 3 miesięcy. Nie pomogło wymiana układu na reballowany z innej serii (też D/C8). Po zastosowaniu nowego - problem ustał (mimo, że ten sam D/C - czyli tzw. wadliwy).

#5 Re: Naprawa układów BGA reballing, wymiana.

przez daniel508 14 sierpnia 2010, 17:58
witam, ale przecież nie wszystkie układy są dostępne z DC09 lub DC10, to co wtedy jeżeli sam reballing ma nie pomagać albo tylko na krótka, to lepiej nie robić? Bo nie chce mi się wierzyć, że serwisy mając takiego laptopa odsyłają go nie zrobionego do właściciela.
I jeszcze czy jest jakiś skuteczny sposób na sprawdzenie czy to wina lutów czy samego chipa?

#6 Re: Naprawa układów BGA reballing, wymiana.

przez grisza69 14 sierpnia 2010, 19:44
Sprawdzenie połączeń możesz zrobić prześwietlając płytę, tylko tak jak Tumpio napisał, to jest uszkodzenie struktury układu, a nie połączeń miedzy układem a płytą.

#7 Re: Naprawa układów BGA reballing, wymiana.

przez ozox 14 sierpnia 2010, 23:31
Czyli tak naprawde bez wymiany układu to pic a nie naprawa.
Co sądzicie o I5 z zintegrowana GFX w lapkach? To chyba nie będzie padać ?
Jesli trafiaja do was laptopy do naprawy jak często są to zaraz po gwarncji (2lata) ?
Najczęsciej psujące się laptopy z BGA to moim zdaniem:
1.HP
2.ASUS
3.Fujitsu-Siemens

#8 Re: Naprawa układów BGA reballing, wymiana.

przez oneeye 15 sierpnia 2010, 00:01
daniel508 napisał(a):.... to co wtedy jeżeli sam reballing ma nie pomagać albo tylko na krótka, to lepiej nie robić?

Jeśli podchodzi się do sprawy uczciwie, informuje się klienta o zaistniałych okolicznościach i albo klient czeka na nowy układ, albo wymienia się płytę na egzemplarz z innym rodzajem GPU/mostka. Jeśli chcesz mieć reklamacje co chwilę, to idź w ślady tych, o których pisze tumpio. Gwarantuję Ci, że ubędzie Ci klientów.

daniel508 napisał(a):Bo nie chce mi się wierzyć, że serwisy mając takiego laptopa odsyłają go nie zrobionego do właściciela.

Tak jak napisałem wyżej, to klient decyduje, przedstawiasz problem i klient wymienia płytę lub nie, albo czeka na układ albo sprzedaje laptopa na części.

Są serwisy i "serwisy" - ci drudzy zazwyczaj zarabiają na początku.. potem nie mogą wygrzebać się z reklamacji.

-----------------------------------

ozox napisał(a):1.HP
2.ASUS
3.Fujitsu-Siemens

Ja bym ten ranking nazwał: Najbardziej popularne laptopy w Polsce. michallus jasno się wyraził, to nie wina producenta laptopa, ani płyty. Problem leży w układzie scalonym, który pojawiał się zarówno w HP jak i innych mało popularnych markach notebooków. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Nvidia to Nvidia, po drodze mamy Quantę lub Wistron'a itp., a dopiero to wszystko, w doborowym towarzystwie innych marek stanowi to, co wymieniłeś na swej liście. Po prostu, jest ich najwięcej, to najczęściej się psują. Choć dziwię się że w pierwszej trójce nie ująłeś Acer'a :]

#9 Re: Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez ozox 15 sierpnia 2010, 01:17
Jeżeli dla was to nie wina DVki to niby czyja ?
Psujące się taśmy od power i głośników nie mówiąc już o dotykowych panelach.
Wysiadające mostki północne nie wsominając o gpu jeśli nie są to integry
Brak odpowiedniego zabezpieczenia kodeka i wysiadające układy audio.
Zabezpieczenie na kartach wifi (działają tylko modele dla HP).
Beznadziejny układ chłodzenia, czasem robi się gorąco.
I nadal uważacie że to nie wina projektantów DVki ??

Cytat z sławnego forum elektronicznego:
"03 Mar 2008 - HP Pavilion dv6000 problem - przegrzewanie

Skoro problem istnieje od samego poczatku to raczej nie ma obawy... HP w 100% wie co wypuszczal na rynek wiec raczej nie ma zagrozenia do spalenie podzespolow czy tez innych zeczy "

2.Prawda boli :-D
"Prawda boli i jest potworna ale HP spieprzył sprawę, bo ten model, czy seria, tak ma. Problem polega na tym, że wiatraczek, po jakimś czasie, po prostu pada, potem zazwyczaj coś z płytą główną czy dyskiem twardym. Wiem bo sam to miałem i musiałem męczyć się długi czas, aż mnie olśniło, że laptop jest sobie na gwarancji. Zadzwoniłem, wszystko pięknie, szybko i genialnie. Prawie...
Cały zabieg zajął ok. 5 dni :). Serwis gwarancyjny jest naprawdę genialny. A i jeszcze dostałem możliwość udziału w konkursie i może wygram lustrzankę :) A prawie, bo wymienili dysk twardy i nawet nie pomyśleli, żeby jakoś przenieść zawartość tego dysku co dałem, na nowy. Na szczęście pomyślałem przedtem i zrobiłem kopię zapasową i jakoś mi się udało.

Więc jak laptop się przegrzewa to trzeba go od razu wysłać na gwarancję, bo może się spalić i w ogóle wszystko uj :) A grzebać nawet nie wolno bo oni tam wszystko dokładnie sprawdzają czy przypadkiem sobie nie rozkręciliśmy, a jak znajdą mikroskopijnie uszkodzoną śrubkę to odeślą nas z kwitkiem (przynajmniej tak wyczytałem na innych forach).

Ostatnio sporo gram i np. właśnie się dorwałem do Battlefield'a 2 (dla nie kumatych strzelanka) i jak tak sobie opieram tą rękę to to to strasznie grzeję i na razie kombinuję żeby jakoś ocalić rękę i przymierzam się do zakupu podkładki chłodzącej (notebook cooler). Przyzwoitą maszynkę można już dostać za 50zł. Myślę że strasznie się to opłaca, bo chyba lepiej wydać tak nie wiele, by potem oszczędzić na nowych podzespołach.

Tym którzy przymierzają się do zakupu, raczej odradzam... Chociaż nie wiem maszynka jest wspaniała, przyjemna, szybka, gierki śmigają, serwis dobry, lecz właśnie sprzęt wymaga sporo zachodu... Ale warto :).

Ps: Specjalnie dla tego tematu założyłem konto :F.

Pozdrawiam"

#10 Re: Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez daniel508 15 sierpnia 2010, 11:14
do Kolegi Oneeye:
Co masz na myśli pisząc o wymianie płyty głównej na nową, zamawiasz z Chin czy od producenta, bo jeden z moich klientów Z laptopem HP Dv6000 miał trzy razy wymienianą płytę na gwarancji w Hp i dalej to samo.
Ja sam osobiście zamówiłe kilka sztuk płyt do Hp z Chin i niektóre padły jeszcze szybciej jak po reballingu albo w ogóle przyjechały już nie działające, zamawiałem nie tylko od jednego sprzedającego.

No a wiadomo że klienta trzeba uświadomić o co w tym wszystkim chodzi bo inaczej może być nie miło później

#11 Re: Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez oneeye 15 sierpnia 2010, 11:47
daniel508 napisał(a):do Kolegi Oneeye:
Co masz na myśli pisząc o wymianie płyty głównej na nową, zamawiasz z Chin czy od producenta, bo jeden z moich klientów Z laptopem HP Dv6000 miał trzy razy wymienianą płytę na gwarancji w Hp i dalej to samo.
Ja sam osobiście zamówiłem kilka sztuk płyt do Hp z Chin i niektóre padły jeszcze szybciej jak po reballingu, albo w ogóle przyjechały już nie działające, zamawiałem nie tylko od jednego sprzedającego.

No a wiadomo że klienta trzeba uświadomić o co w tym wszystkim chodzi bo inaczej może być nie miło później

Przeczytaj co dokładnie napisałem. Nie widzę żebym pisał coś o nowej płycie. Przykład: Wymiana AT1 na AT8 z drobnymi przeróbkami. W AT8 wymiana mostu na nowy DC 09+ lub nowszy i płyta będzie działać. Chodzi o wymianę problematycznych płyt na takie, gdzie naprawa jest skuteczna.

#12 Re: Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez Usunięty Użytkownik 1038 15 sierpnia 2010, 11:47
daniel508 napisał(a):(...)
Co masz na myśli pisząc o wymianie płyty głównej na nową, zamawiasz z Chin czy od producenta, bo jeden z moich klientów Z laptopem HP Dv6000 miał trzy razy wymienianą płytę na gwarancji w Hp i dalej to samo.(...)

Nie ma nowych płyt. To co widzicie na serwisie aukcyjnym to płyty "sprawne " lub "ponaprawowe" przez chińczyka. Długo szukaliśmy płyt do S96S. Znaleźliśmy... "chińczyk" chciał 180$ przy minimalnym zakupie 100 szt - gdzie tu ceny 400 - 500 zł w sprzedaży? Sam jak naprawiam stosuję klej do BGA - nie odróżnisz czy to nowa czy "ponaprawowa"

daniel508 napisał(a):(...)
No a wiadomo że klienta trzeba uświadomić o co w tym wszystkim chodzi bo inaczej może być nie miło później(...)

Nie bójcie się cen. Aby się serwisowi opłacało to robocizna minimum 200-300 zł - dodajcie części i naprawa wyjdzie minimum 400-500 zł. Jak klient ma jasno i klarownie podane składowe ceny.... nie będzie miał pretensji - a i w naprawach gwarancyjnych się nie utopicie.

#13 Re: Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez oneeye 15 sierpnia 2010, 12:57
Po pierwsze robi nam się OFF TOPIC! Czyja to jest wina ma się nijak do sposobu napraw.

ozox napisał(a):Jeżeli dla was to nie wina DVki to niby czyja?
Psujące się taśmy od power i głośników nie mówiąc już o dotykowych panelach.
Wysiadające mostki północne nie wspominając o gpu jeśli nie są to integry
Brak odpowiedniego zabezpieczenia kodeka i wysiadające układy audio.
Zabezpieczenie na kartach wifi (działają tylko modele dla HP).
Beznadziejny układ chłodzenia, czasem robi się gorąco.
I nadal uważacie że to nie wina projektantów DVki ??

Oczywiście że tak! Przykład: Compal FL90, ASMOBILE x96, ASUS F5M i mnóstwo innych.

Czy Kolega wyobraża sobie, że taki potentat jakim jest HP pozwoli sobie świadomie na taką wpadkę? Przecież notebook "modelowo" nie dożywa w większości przypadków jednego roku. Producentem płyty, której to dotyczą problemy NIE JEST HP! Proszę zauważyć, że większość problemów zaczyna się pod koniec lub po gwarancji i śmiem twierdzić, że gdyby cokolwiek przemawiało za tym, iż takie problemy będą się pojawiać, HP nie montowałoby Quanty i innych platform z problematycznymi chipsetami.

Co do taśm. Czy Kolega wie o tym, że takie taśmy nie występują tylko w HP? A czy Kolega wie, że producent tych taśm gwarantuje ich działanie do trzech wpięć?

Kolega pisze o sprawach występujących we WSZYSTKICH popularnych modelach notebooków i dalej twierdzę, że to ilość tych notebooków na rynku odzwierciedla taki stan. Ten cytat to już w ogóle dotyczy i pasuje do większości marek. Wyprzedzając jakieś niepotrzebne komentarze. HP mi nie płaci za reklamę, nie przepadam za tą marką, ale prawda jest taka, że winy możemy się doszukać po ich stronie tylko w tym, że serwis szuka wszelkich możliwych sposobów by nie uznać gwarancji itp. Ale to już inna bajka.

#14 Re: Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez Usunięty Użytkownik 402 16 sierpnia 2010, 01:09
Odbiegając od bga - załóżmy że dana firma przed wypuszczeniem danego laptopa na rynek robi testy i wychodzi że na 1000 komputerów 50 popsuje się jeszcze na gwarancji- szukają problemu w czym rzecz, po wprowadzeniu zmiany np. konstrukcyjnej, poprawce itp. po przetestowaniu 1000sztuk padło np. 10 sztuk - ale testy były wykonywanie ekstremalnie dla laptopa i normalny użytkownik tak katować go nie będzie, firma przelicza zyski i straty i wychodzi że na 100.000 sztuk trafi się np. 1000 sztuk które może ulec awarii na konkretną rzecz np. BGA lecz zakładając że średni czas pracy laptopa to np. 3000 godzin na rok to awaria wystąpi nie wcześniej niż dwa lata od zakupu czyli najczęściej komputer zdechnie po gwarancji- co danej firmie ogromnie pasi bo w ich statystykach jest czyste konto. Pewien odsetek laptopów padnie w czasie gwarancji- akumulator, dysk, płyta - tu pojawia się problem, jedne firmy bez zająknięcia dokonają naprawy, inne szukają winy użytkownika. Ekstremalne przypadki to pękająca obudowa - są laptopy które w stanie fabrycznym podczas otwierania ekranu to klawiatura aż się unosi wraz z obudową, skrzypiąca sprężyna zatrzasku matrycy, wypadające klawisze.
Odnośnie konstrukcji mechanicznej , to często kiepsko pracujące zawiasy są powodem uszkodzenia płyty głównej , wygina się laptop podczas otwierania a co za tym idzie płyta też. No i mamy gotową usterkę np. BGA. Dziwne patenty typu naklejona gumowa stopka na radiatorze chipsetu FS która opiera się o klapkę obudowy - niby nic , ale klapkę łatwo nadusić a tym samym naruszamy płytę i układy.
Podsumowując usterki bga to nie tyle problem płyty głównej jako podzespołu - bo płyty główne są dla niektórych marek robione np. firma quanta robi płyty do HP DV , problemem jest właściwe wykorzystanie tej pluty przez konstruktora laptopa. Laptopy są produkowane maksymalnie oszczędnie np. wspólny radiator , jeden wentylatorek, małe wyloty czy wloty powietrza, słaba cyrkulacja wewnątrz. Gdyby daną płytę od HP DV zaopatrzyć w solidniejszy układ chłodzenia to w tych laptopach nie dochodziło by do usterek - jak wcześniej wspomniałem - laptopy są testowane i firmy doskonale wiedzą po jakim czasie laptop zdechnie i nawet wiedzą co.
Najgorsze rozwiązanie to termopady - gumeczki na jądrze układu które ulegają dziwnym zmianom formy ze stałej w ,,kupowatą'', stają się lepkie lub kruche, przewodność cieplna jest o wiele słabsza niż w przypadku gdy radiator dolega metalem do układu, Ciekawe że stosują to w HP DV na chipset N vidia, natomiast na Intela już nie - przynajmniej tak pamiętam. Najczęściej padają laptopy gdzie wspomniana gumeczka występuje. Dla czego firmy nie stosują metalu ? Dla czego radiator jest przykręcony w sposób uniemożliwiający dokładne przyleganie jego do powierzchni układu - najczęściej krzywiznę tą redukuje wspomniana gumeczka. Radiator cpu zawsze solidnie dolega na 4 wkrętach, w grafice najczęściej 3 wkręty lub nawet 2. W wersjach zintegrowanych to cpu 4 lub 3 wkręty , ale już most-grafika to tylko po drodze 1 wkręt - bardziej w sumie chip jest dociskany od strony cpu niż z drugiej strony.

Jak dla mnie to laptopy obliczone są na ileś tam godzin pracy i po tym mogą się popsuć- takie mam zdanie na ten temat.
Nie znam się na marketingu ,ale uważam że jak ktoś kupuje laptopa za 4 tysiące to liczy na to że za dwa lata nadal będzie miał sprawny komputer.

#15 Re: Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez Usunięty Użytkownik 1038 16 sierpnia 2010, 08:58
LAZY napisał(a):(...)Najgorsze rozwiązanie to termopady - gumeczki na jądrze układu które ulegają dziwnym zmianom formy ze stałej w ,,kupowatą'', stają się lepkie lub kruche, przewodność cieplna jest o wiele słabsza niż w przypadku gdy radiator dolega metalem do układu(...)

Jakbyś Assan nie wymieniał oleju w samochodzie przez 2 lata, też byś miał szlam i wielkie bagno. Klient kupując laptopa myśli, że jest on bezobsługowy.... a prawda jest taka, że wymaga normalnej konserwacji (jak każdy sprzęt). Drugie... thermopady wymagają wymiany co rok (tracą swoje właściwości chemiczne) podobnie jak i pasta
LAZY napisał(a):(...)Ciekawe że stosują to w HP DV na chipset N vidia, natomiast na Intela już nie - przynajmniej tak pamiętam.(...)

Też sosują .... oj pamięć zawodzi .

LAZY napisał(a):(...)Najczęściej padają laptopy gdzie wspomniana gumeczka występuje. Dla czego firmy nie stosują metalu ? Dla czego radiator jest przykręcony w sposób uniemożliwiający dokładne przyleganie jego do powierzchni układu - najczęściej krzywiznę tą redukuje wspomniana gumeczka.(...)

Czyli padają wszystkie (bo każdy je ma ). Ciekawe uogólnienie.
Dlaczego nie stosować metalu? Ot dla tego:

Obrazek

Thermopad ma za zadanie (podobnie jak pasta) wyrównanie powierzchni pomiędzy elementem grzejącym się a radiatorem, przez co jest lepiej oddawane ciepło. Nie istnieje idealnie równa powierzchnia chipu jak i radiatora - stąd stosujemy chemię.

LAZY napisał(a):(...)Jak dla mnie to laptopy obliczone są na ileś tam godzin pracy i po tym mogą się popsuć- takie mam zdanie na ten temat.(...)

I słusznie myślisz... producent też musi zarabiać (no i oczywiście dzięki niemu My też).Polityka jest...."aby sprzęt przetrwał gwarancję". ...I tak to jest...

#16 Re: Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez daniel508 16 sierpnia 2010, 09:50
a co Koledzy sądzą o metalowych(miedzianych) padach które to tak obszernie Chińczycy sprzedają na aukcjach internetowych. Taki miedziany pad na pewno nie wyrówna powierzchni między chipem a radiatorem.

#17 Re: Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez Listek 16 sierpnia 2010, 11:40
Jedna strona pada powinna być przylutowana a druga posmarowana pastą.
Co do tematu to:
Wygrzewania nigdy klientowi nie proponuje
Na reballing gwarancji nie daje. Tłumaczę klientowi istotę problemu i jeżeli się zgadza, wtedy działam.
W przypadku wymiany układu na +09, 12mc.

Kiedyś sprzęt był projektowany tak, żeby był trwały i w miarę tani w produkcji. Dzisiaj ma być jak najtańszy w produkcji i ma się zepsuć po okresie gwarancyjnym. Dotyczy to nie tylko sprzętu komputerowego. Takie czasy.

#18 Re: Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez Maxur 3 września 2010, 02:22
Co do miedzianych padow to sam je stosuje, osobiscie wycinam i przyklejam do radiatorow. Efekt? 5-15 C mniej, komentowac nie trzeba mowi samo za siebie :).

#19 Re: Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez greg464 3 września 2010, 02:35
Gumowe podkładki stosowane są przeważnie w wypadku gdy dwa układy chłodzone są za pomocą jednego radiatora.
Stosowanie blach miedzianych zamiast podkładek gumowych zmniejsza temperaturę chipsetu ale jednocześnie trzeba mieć na uwadze, że płyta w laptopie pracuje nie tylko elektrycznie ale i mechanicznie (wyginanie).
Stosowanie sztywnego dociskania dwóch rdzeni może powodować uszkodzenie tychże rdzeni podczas wyginania płyty (zamykanie klapy matrycy, przenoszenie itp.).

#20 Re: Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez yerzu 9 września 2010, 01:12
A co powiecie o folii aluminiowej? Ostatnio na kilku nowych płytach z mostkami AMD (komputery stacjonarne) spotkałem się, że zamiast pasty termo-przewodzącej była folia i sprawowała się bardzo dobrze. Ciekawą pastą jest także taka różowa co jest lepka jak guma do żucia. Dla mnie zastanawiający jest fakt, że wiele mostków ma odkryty rdzeń także procesory laptopowe, łatwiej to uszkodzić niż kapcia. Jedyna myśl, która mi to tłumaczy to fakt, że układy, które mają zakryty rdzeń jakimś metalem są po prostu cięższe - więc ok dla laptopów to plus. A co z mostkami w mobo dla komputerów stacjonarnych? Dziwne rzeczy, tak samo GPU w tańszych grafikach... choć nie koniecznie słuszne bo np. taka HD4870 ma rdzeń "na talerzu". Trochę dziwne zabiegi, chyba siedzą i losują: "a tę grafikę osłonimy a te nie bo nie - coś musi się psuć aby ludzie dalej kupowali". Masakra.

Re: Naprawa układów BGA - reballing - wymiana.

przez Google Adsense [BOT] 9 września 2010, 01:12