Kolejne pytanie. Czy koledzy przy naprawie tej płyty, a nawet czasem (ZL1 - występuje np w Acer TravelMate 2300 series) po nawet przelutowaniu układu np KBC, względnie reballingu któregoś chipa iż płyta umiera..?
Pytam ponieważ
W tej płycie ZL9 mimo iż według zalecenia wpierw miałem wykonać Reballing południa, to jednak wykonałem przelutowanie KBC, okazało się że płyta umarła po tej czynności, wcześniej chociaż się włączała.
Pomiary zrobione i
5V (cewka PL17) i 3,3V (cewka PL18) i oba napięcia są, na KBC i bios też dochodzi 3,3V.
Trochę dziwna sprawa bo na włączniku napięcie pływa między 0,21V a 1,20V (powinno być 3,3V) po wciśnięciu power spada do 0V,czyli prawidłowo, mierzone także na KBC i 2 nóżce (Spada do 0V) niestety na 3 i 4 jak 27 brak napięć po wciśnięciu POWER (Czyli KBC nie daje sygnałów) na 28 nóżce również brak napięcia. Zwarć na 99% nie ma na KBC, przelutowałem ponownie KBC i efektu brak.
Zastanawiam się nad kilkoma usterkami:
- BIOS (zawartość) ale gdyby był uszkodzony wsad to na włączniku czy mimo to nie powinno być i tak 3,3V ..? Więc w pewnym sensie wykluczam
- KBC
- Wspomniana wcześniej najczęstsza usterka - Południe (które być może zakłóca pracę KBC)
- Kwarce (KBC i Południa)
Najdziwniejsze jest dla mnie to że w ciągu 2 tygodni można by nazwać iż zwykłą czynnością uwaliłem 3 płyty z Travelmatów (2 x ZL1) i teraz ta ZL9.
W ZL1 w jednej laptop włączał się ale nie działały USB i nie widział DVD, usterka wiadoma - południe, po reballingu sytuacja była podobna co teraz z ZL9, czyli umiera do podobnego stopnia (najgorsze że podmieniłem 2 chipy w tym 1 nówka od Basi i efektów wogle nie było), w 2giej innej ZL1 raz się włączał, a raz nie, a jak włączał to brak obrazu, stawiałem w niej na grafikę, a po jej reballingu również płyta umarła do chyba identycznego stopnia. Wiem że te płyty są na ołowiu, więc profil zmniejszony grzania.. Aktualnie niestety tamte płyty leżą do naprawy (a może na dawców), płyty moje i brak czasu (zajmuje się bierzącymi naprawami klientów) ale do rzeczy.
Co dało mi do myślenia sporo to teraz ta płyta ZL9 i 2 tygodnie temu ZL1-ki, że po zwykłych czynnościach lutowniczych lub BGA płyty doznają większych uszkodzeń niż miały.
Spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem w tych platformach..?
Co do tematu i ZL9 zrobię reballing południa lub je wymienię i dam znać co wyszło, choć i tak nie pokoi mnie pływające napięcie na włączniku POWER w dodatku zaniżone.
-- piątek, 25 listopada 2011, 05:50 --
Edit:
Reballing południa i północy przywrócił laptopa z powrotem punktu początkowego. Włącza się ale brak obrazu, czasem ale to raz na 15 razy się uda uzyskać obraz