Posprawdzaj dokladnie oba zasilacze, tzn. podaj jakie są na nich napięcia bez i z obciążeniem.Na 80%.Zmierz też baterię. To jest wina zasilacza.Podaj modele tych zasilaczy i ich moc.Wypnij płytę z obudowy, połóż ją na stole.Wyjmij z płyty wszystko, łącznie z prockiem i baterią BIOS zostaw sam wiatraczek i spróbuj włączyć i daj znać jaka jest reakcja.
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.
przez Google Adsense [BOT] • 16 lutego 2011, 00:06
bez baterii, bez obudowy i procesora, czyli sama płyta, zasilacz + wiatrak - chodzi i nie wyłącza się, ale jak tylko wrzuce procesor kilka sekund i koniec,
procesor wrzucałem do innego komputera i włączył się, w prawdzie zainstalowana Vista uruchamiała się długo, ale komputer z tym procesorem był wykryty i na pewno nie było samoczynnego wyłączenia. Zasilacz to MODECOM MC 530W CARBON
-- środa, 16 lut 2011, 08:28 --
Zasilacz działa na 2 innych komputerach z tym, że procesorami Intel a nie AMD - dobra - coś ze slotem CPU myśle, no bo co innego - nie bawie się i kupuje nową płytę na allegro, najwyżej mam 10 dni na zwrot bez podawania przyczyn - nic innego nie zostaje!
procesor wrzucałem do innego komputera i włączył się, w prawdzie zainstalowana Vista uruchamiała się długo, ale komputer z tym procesorem był wykryty i na pewno nie było samoczynnego wyłączenia. Zasilacz to MODECOM MC 530W CARBON
-- środa, 16 lut 2011, 08:28 --
Zasilacz działa na 2 innych komputerach z tym, że procesorami Intel a nie AMD - dobra - coś ze slotem CPU myśle, no bo co innego - nie bawie się i kupuje nową płytę na allegro, najwyżej mam 10 dni na zwrot bez podawania przyczyn - nic innego nie zostaje!
opelr napisał(a):Nie warto sobie psuć renomy na allegro dla pare złociszy zysku, ja myślę, że masz którys z mosfet zasilania procesora uszkodzony, wymień je.
Ale che kupić płyte a nie sprzedać

majkelLODZ napisał(a):......................................- nic innego nie zostaje!
Zawsze możesz jeszcze w dziale "Dam Prace" zlecić naprawę ....a nuż będzie to opcja korzystna.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.